Potrzebne składniki
- 1,2 kg schabu bez kości
- 8 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr mleka
- dowolne zioła (opcjonalnie)
Sposób wykonania
- Schab umyłem i oczyściłem z przerostów. Następnie osuszyłem ręcznikami papierowymi, natarłem solą, pieprzem i ziołami. Pokroiłem w cienkie plasterki czosnek i obłożyłem nimi mięso, dociskając plasterki. Wstawiłem na godzinę do lodówki.
- Mięso przełożyłem do dużego naczynia żaroodpornego. Zagotowałem mleko doprowadzając do wrzenia (pilnujcie by nie wykipiało) i połową mleka zalałem mięso w naczyniu. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekłem przez 1 godzinę.
- W trakcie pieczenia polewałem co jakiś czas, po wierzchu schab, resztą mleka.
- Wystudziłem schab, zawinąłem w folię aluminiową i wstawiłem do zamrażalki na 20 min. Gotowe do jedzenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab pieczony w mleku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!