Schab pieczony w mleku

5 min. czytania
0
2
Świetny i bardzo szybki sposób na przygotowanie własnej produkcji wędliny w domu. Schab pieczony w mleku jest aromatyczny, delikatny i prosto się go robi. Dla mnie przepis przez swoja prostotę jest smaczny ale dość ubogi i zazwyczaj dodaję jeszcze razem z solą i pieprzem jakieś ulubione ziółka. Podaję oryginalny przepis i poeksperymentujecie na własna rękę. Z wywaru jaki powstał podczas pieczenia można zrobić z powodzeniem pyszny sos beszamelowy. Wystarczy go przecedzić i wykorzystać lub zamrozić na później. Jeśli pokroimy schab na grubsze plastry i polejemy sosem – mamy gotowy obiad. Mimo dużej ilości czosnku nie smakuje on nim wyłącznie, tak więc nie bój się go tyle dodać. Łatwe, szybkie więc zakasujemy rękawy i do pracy.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 1 godz.
Czas oczekiwania: 1 godz. 20 min.
Łącznie: 2 godz. 30 min.
Ilość porcji – 4 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Schab pieczony w mleku
Składniki:
  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr mleka
  • dowolne zioła (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
  • Schab umyłem i oczyściłem z przerostów. Następnie osuszyłem ręcznikami papierowymi, natarłem solą, pieprzem i ziołami. Pokroiłem w cienkie plasterki czosnek i obłożyłem nimi mięso, dociskając plasterki. Wstawiłem na godzinę do lodówki.
  • Mięso przełożyłem do dużego naczynia żaroodpornego. Zagotowałem mleko doprowadzając do wrzenia (pilnujcie by nie wykipiało) i połową mleka zalałem mięso w naczyniu. Wstawiłem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekłem przez 1 godzinę.
  • W trakcie pieczenia polewałem co jakiś czas, po wierzchu schab, resztą mleka.
  • Wystudziłem schab, zawinąłem w folię aluminiową i wstawiłem do zamrażalki na 20 min. Gotowe do jedzenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab pieczony w mleku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).