Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert

4 min. czytania
1
0
Lekka i smaczna sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert z pieprzem. Karmelizowana gruszka w miodzie i occie balsamicznym w połączeniu z kwaskowym szpinakiem i chrupkimi orzechami - poezja. Jedzenie wybitnie dla królików i tych co chcą zrzucić trochę. czyli obecnie dla mnie w sam raz. Zjadłem własnie połowę i czuję się naprawdę najedzony, a druga powędrowała do pudełka i będzie na potem.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 5 min.
Łącznie: 15 min.
Jak wykonać przepis na - Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert
Składniki:
  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 1 spora garść liści szpinaku
  • 2 mniejsze lub 1 wielka gruszka
  • 1 opakowanie sera camembert z pieprzem
  • 1 łyżka miodu (najlepiej gryczany)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • garść orzechów włoskich
Sposób wykonania:
  • Sałatę myjemy i osuszamy. Liście szpinaku sparzone wrzątkiem rwiemy na kawałki i mieszamy razem z sałatami.
  • Na suchej patelni lekko prażymy orzechy włoskie.
  • Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle, gdy już lekko zmiękną z wierzchu polewamy miodem i octem balsamicznym. Karmelizujemy jeszcze chwilę smażąc. Muszą zostać jędrne, więc nie przesadzamy.
  • Wykładamy na talerz sałatę ze szpinakiem, wkładamy na wierch gruszki, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser i posypujemy orzechami. Można posypać trochę parmezanem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
opycha.pl Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
opycha.pl
Gość

<3 gruszka z camembertem zawsze musi zagrać! :)

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).