Potrzebne składniki
- 1 opakowanie miksu sałat
- 1 spora garść liści szpinaku
- 2 mniejsze lub 1 wielka gruszka
- 1 opakowanie sera camembert z pieprzem
- 1 łyżka miodu (najlepiej gryczany)
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżka masła klarowanego
- garść orzechów włoskich
Sposób wykonania
- Sałatę myjemy i osuszamy. Liście szpinaku sparzone wrzątkiem rwiemy na kawałki i mieszamy razem z sałatami.
- Na suchej patelni lekko prażymy orzechy włoskie.
- Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle, gdy już lekko zmiękną z wierzchu polewamy miodem i octem balsamicznym. Karmelizujemy jeszcze chwilę smażąc. Muszą zostać jędrne, więc nie przesadzamy.
- Wykładamy na talerz sałatę ze szpinakiem, wkładamy na wierch gruszki, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser i posypujemy orzechami. Można posypać trochę parmezanem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
<3 gruszka z camembertem zawsze musi zagrać! :)