Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert

Sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert

2 min. czytania
2
0
Lekka i smaczna sałatka ze szpinakiem, gruszką i serem camembert z pieprzem. Karmelizowana gruszka w miodzie i occie balsamicznym w połączeniu z kwaskowym szpinakiem i chrupkimi orzechami - poezja. Jedzenie wybitnie dla królików i tych co chcą zrzucić trochę. czyli obecnie dla mnie w sam raz. Zjadłem własnie połowę i czuję się naprawdę najedzony, a druga powędrowała do pudełka i będzie na potem.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas całkowity: 15 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie miksu sałat
  • 1 spora garść liści szpinaku
  • 2 mniejsze lub 1 wielka gruszka
  • 1 opakowanie sera camembert z pieprzem
  • 1 łyżka miodu (najlepiej gryczany)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • garść orzechów włoskich

Sposób wykonania:

  • Sałatę myjemy i osuszamy. Liście szpinaku sparzone wrzątkiem rwiemy na kawałki i mieszamy razem z sałatami.
  • Na suchej patelni lekko prażymy orzechy włoskie.
  • Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle, gdy już lekko zmiękną z wierzchu polewamy miodem i octem balsamicznym. Karmelizujemy jeszcze chwilę smażąc. Muszą zostać jędrne, więc nie przesadzamy.
  • Wykładamy na talerz sałatę ze szpinakiem, wkładamy na wierch gruszki, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser i posypujemy orzechami. Można posypać trochę parmezanem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…