Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Sałatka z papryki, cebuli i pomidorów

Sałatka z papryki, cebuli i pomidorów

0

Szalenie prosta sałatka z papryki, cebuli i pomidorów. Papryka tu wiedzie pierwsze skrzypce i najlepiej jeśli sałatkę zrobimy dzień wcześniej i wstawimy do lodówki. Papryka wtedy skruszeje i zrobi się delikatniejsza. Idealna do mięs, szczególnie na letniego grilla, ale równie doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu. Trzy warzywka (chociaż pomidor to chyba owoc), trochę oliwy, sól, pieprz i gotowe. Nie jest przekombinowana, jednak takie rozwiązania się czasem też sprawdzają. Pomysł na sałatkę od Judyty Myslipotarganej.pl, u której gościłem na grillu w szalonym, kochanym towarzystwie przyjaciół. Dziękuję za wspólną zabawę, ognisko i tańce do rana, no i pyszne jedzonko.

Sałatka z papryki, cebuli i pomidorów

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 3 duże kolorowe papryki
  • 1 duża cebula czerwona lub biała
  • 2 pomidory
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Cebulę przelewamy wrzątkiem i kroimy w piórka.
  2. Paprykę kroimy w krótkie paski.
  3. Pomidory najlepiej obrane ze skóry, jednak niekoniecznie, kroimy w półplasterki.
  4. Wszystkie składniki polewamy oliwą, doprawiamy do smaku i mieszamy.