Szalenie prosta sałatka z papryki, cebuli i pomidorów. Papryka tu wiedzie pierwsze skrzypce i najlepiej jeśli sałatkę zrobimy dzień wcześniej i wstawimy do lodówki. Papryka wtedy skruszeje i zrobi się delikatniejsza. Idealna do mięs, szczególnie na letniego grilla, ale równie doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu. Trzy warzywka (chociaż pomidor to chyba owoc), trochę oliwy, sól, pieprz i gotowe. Nie jest przekombinowana, jednak takie rozwiązania się czasem też sprawdzają. Pomysł na sałatkę od Judyty Myslipotarganej.pl, u której gościłem na grillu w szalonym, kochanym towarzystwie przyjaciół. Dziękuję za wspólną zabawę, ognisko i tańce do rana, no i pyszne jedzonko.
Jak wykonać przepis na - Sałatka z papryki, cebuli i pomidorów
Potrzebne składniki
- 3 duże kolorowe papryki
- 1 duża cebula czerwona lub biała
- 2 pomidory
- 3-4 łyżki oliwy
- sól (pieprz do smaku)
Sposób wykonania
- Cebulę przelewamy wrzątkiem i kroimy w piórka.
- Paprykę kroimy w krótkie paski.
- Pomidory najlepiej obrane ze skóry, jednak niekoniecznie, kroimy w półplasterki.
- Wszystkie składniki polewamy oliwą, doprawiamy do smaku i mieszamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z papryki, cebuli i pomidorów wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Prosty i smaczny dodatek. Oczywiście, pod warunkiem, że kupimy pomidory, a nie czerwone napompowane wodą piłki 🙂 Polecam jeszcze dodać zieloną cebulkę, nadaje fajne walory estetyczne 🙂