Potrzebne składniki
- 4 gałązki selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 1 średnie jabłko
- 1 garść rodzynek
- 1 garść ziaren słonecznika ( prażonych łuskanych)
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania
- Namoczyłem rodzynki na 30 min. przed przygotowaniem sałatki w gorącej wodzie.
- Seler naciowy umyłem i pokroiłem w drobną kostkę.
- Cebulę obrałem i posiekałem drobno.
- Jabłko umyłem i pozbawiłem gniazda nasiennego i również pokroiłem w drobną kostkę. Możecie je obrać lub nie jak wolicie.
- Tak przygotowane warzywa wrzuciłem do miski i wymieszałem razem, dodając też odsączone rodzynki.
- Łyżkę musztardy wymieszałem w kubeczku z miodem i dodawałem powoli oliwę ucierając na gładką masę,
- Wlałem przygotowany sos do mieszanki warzyw z owocami i dokładnie wymieszałem, by równo się wszystko pokryło sosem. Doprawiłem solą i pieprzem (najlepiej ziołowym) do smaku i wymieszałem ponownie.
- Gotową sałatkę wkładam zazwyczaj do lodówki na minimum pół godziny przed podaniem by składniki się połączyły i by ją lekko schłodzić.
- Wykładam na liście sałaty, posypuję słonecznikiem i w takiej formie ląduje na stole..
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z selera naciowego wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Zdecydowanie moje smaki. Prezentuje się bardzo smacznie 😍
szkoda pięknie wygląda,nie mogę jeść selera
Sałatka wygląda bardzo apetycznie,mało jadamy selera naciowego a w takim połączeniu powinno nam smakować 🙂
Też jestem fanką selera naciowego i lubię sobie chrupać, jak mnie złapie głód.
Polecam zamiast chipsów przed telewizorem.
Ciekawy pomysł na sałatkę, zdrowo i smacznie.
Byle tylko palców nie poobcinać przy tym siekaniu 🙂