Kosą po patelni Przepisy Sałatka z fetą i oliwkami

Sałatka z fetą i oliwkami

4 minuty czytania
1
1
1,140

Sałatka z fetą i oliwkami w stylu śródziemnomorskim. Idealna jako dodatek do mięs, szczególnie grillowanych. Można też z powodzeniem wcinać samą, jak ktoś jest np. na diecie. Lekka i świeża w sam raz na upalne dni.

Sałatka z fetą i oliwkami

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 opakowania sera typu Feta
  • 15 czarnych oliwek
    Sos:
  • 2 ząbki czosnku,
  • czubata łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz,
  • 5 łyżek oliwy

Sposób wykonania:

  1. Pomidory, cebulę, paprykę i ser kroimy w kostkę.
  2. Ogórka w pół plasterki, oliwki na pół.
  3. Pomidory, ogórki, paprykę i cebulę przekładamy do miski i mieszamy.
  4. Robimy sos: czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z odrobiną soli. Dodajemy pieprz i musztardę.
  5. Ubijamy trzepaczką i wlewamy olej. Ubijamy do uzyskania gładkiego sosu.
  6. Sosem polewamy sałatkę dodajemy ser typu Feta i oliwki delikatnie mieszamy.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…