Sałatka z fetą i oliwkami w stylu śródziemnomorskim. Idealna jako dodatek do mięs, szczególnie grillowanych. Można też z powodzeniem wcinać samą, jak ktoś jest np. na diecie. Lekka i świeża w sam raz na upalne dni.
Jak wykonać przepis na - Sałatka z fetą i oliwkamiPotrzebne składniki
- 2 pomidory
- 2 ogórki gruntowe
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula
- 1/2 opakowania sera typu Feta
- 15 czarnych oliwek
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- czubata łyżeczka musztardy
- sól (pieprz,)
- 5 łyżek oliwy
Sposób wykonania
- Pomidory, cebulę, paprykę i ser kroimy w kostkę.
- Ogórka w pół plasterki, oliwki na pół.
- Pomidory, ogórki, paprykę i cebulę przekładamy do miski i mieszamy.
- Robimy sos: czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z odrobiną soli. Dodajemy pieprz i musztardę.
- Ubijamy trzepaczką i wlewamy olej. Ubijamy do uzyskania gładkiego sosu.
- Sosem polewamy sałatkę dodajemy ser typu Feta i oliwki delikatnie mieszamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z fetą i oliwkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Moja ulubiona! 🙂