Kosą po patelni Przepisy Mięso Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad

Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad

12 min. czytania
1
0
Dzisiaj trzy przepisy w jednym – czyli kompletny, śląski, niedzielny obiad. Jestem gorol i zawsze będę, obojętnie ile tu na śląsku bym mieszkał. Strasznie mi się tu jednak podoba i mimo, że tęsknię za moją Łodzią, to już przywykłem do tej zmiany. Ludzie trochę inaczej mówią, ale to i to region robotniczy i maja podobną mentalność. Są serdeczni i otwarci, ale nie radzę naciskać na odcisk. Nie było ciężko się przestawić, szczególnie, że mam wielkie zamiłowanie do poznawania różnych gwar i kultur. Nie raz stałem w kolejce w sklepie i słuchałem ślonskiej godki. Z zafascynowaniem chwytałem słowa, akcent i melodię. Załapałem już trochę, ale nie godom dalej mimo, że kilka lat minęło. jednak fajnie czasem poczytać lub posłuchać. Znalazłem dla Was fajny opis związany z tym obiadem, poczytajcie: „A co Ślonzoki jedzom w niedziela na łobiod? Kedyś było niy do pomyślynio, że może być co inkszego niż nudelzupa, a na drugi rolada, czorne kluski (abo gumiklyzjy) z zołzom, no i modro kapusta (z zeskwarzonom szpyrkom, japkiym i cebulom, zaprawiony łoctym), abo tyż z modrej, yno że dymfowanej. Oma na to godała dymfkraut. Terozki już młodzi niy trzimiom sie tego niedzielnego mustru. Jedzom roztomańte pultki.” Może to was zachęci do tego dania bardziej niż ja i moje wywody.
Przygotowanie: 45 min.
Gotowanie: 3 godz.
Łącznie: 3 godz. 45 min.
Jak wykonać przepis na – Rolada, kluski śląskie i modra kapusta
Składniki:

Rolady:

  • 6 plastrów po 1-1 (5 cm wołowiny najlepiej część krzyżowa)
  • 1 cebula
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 kawałki kiełbasy śląskiej
  • 150 g boczku surowego (wędzonego)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 l. bulionu (ale jak macie użyć z kostki to lepiej już chyba wody)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól (pieprz)

Kluski śląskie:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 300 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko (nie powinno być ale ja dodaje)
  • sól

Modra kapusta:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 100 g boczku
  • smalec do smażenia o ile będzie potrzebny
  • ocet
  • sól (cukier, pieprz)
Sposób wykonania:
  • Rolady śląskie od nich zaczynamy bo najdłużej i najwięcej z tym roboty. Mięso rozbijamy, najlepiej przez folię na plastry mniej więcej 0,5 cm jak na kotlety schabowe.
  • Rozkładamy i pieprzymy lekko z jednej strony a z drugiej smarujemy łyżeczką musztardy na każdy z nich.
  • Na stronę z musztardą układamy boczek, ogórka, i kiełbasę pokrojone w słupki i cebulę w piórka. Nakładamy warstwę na całej powierzchni zachowując odstęp od brzegów.
  • Zawijamy dość ciasno upychając farsz do środka palcami a boki mięsa zawijamy pod spód.
  • Spinamy rolady wykałaczkami lub obwiązujemy białą, bawełniana nitką.
  • Na bardzo rozgrzanej wysokiej patelni z pokrywą smażymy rolady z każdej ze stron na maśle z olejem. Nie przesadzamy mamy zamknąć mięso a nie usmażyć – lekko złote wystarczy.
  • Zmniejszamy ogień prawie do zera i zalewamy wodą lub bulionem, tak by lekko wystawały. Wrzucamy ziele i liście i lekko solimy. Przykrywamy i dusimy ok. 2 godzin na minimalnym ogniu od czasu do czasu je obracając.
  • Po 2 godzinach odkrywamy patelnię i sprawdzamy mięso pewnie minimum jeszcze z pół godziny albo godzina przed nami. Nie ma lekko. Gotujemy dalej już bez przykrycia, redukując trochę płyny.
  • 10 min. przed końcem gotowania robimy zasmażkę lub mieszamy mąkę z odrobiną wody i zagęszczamy sos.
  • Kluski śląskie Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę i łączymy z mąką i jajkiem. Najlepszy jest stosunek 1/4 mąki do 3/4 ziemniaków. Wyrabiamy masę i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, na końcu robimy kciukiem wgłębienie i układamy na blacie. Kluski gotujemy najlepiej w momencie jak zagęścimy sos, w posolonym wrzątku ok. 2-3 minut. To akurat najprostsze z tego wszystkiego.
  • Modro kapusta To też w miarę proste. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści myjemy i usuwamy twardy środek. Szatkujemy drobno i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy do miękkości (trzeba sprawdzać by nie przeciągnąć).
  • Na patelni podsmażamy boczek z cebulą, najlepiej na smalcu jeśli mamy chudy boczek.
  • Kapustę odcedzamy, mieszamy z cebulą i boczkiem i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Ja dodatkowo ścieram pół jabłka do środka. Dokładnie wymieszać i podawać ciepłe lub zostawić całość i podawać na zimno po przegryzieniu się składników.
Uwagi dodatkowe
Roboty przy tym fest, ale warto! Rolada, kluski śląskie i modra kapusta – tradycyjny śląski obiad. Jak nigdy nie jedliście to zachęcam. I nie idźcie na skróty tylko zróbcie to w komplecie. Połączenie tych smaków jest genialne. Jako gorol musiałem konsultować wykonanie dania z kucharkami śląskimi. Ba nawet jedna przyjechała i spróbowała i mówiła, że smak ok oczywiście kilka uwag dostałem, co poprawić ale je w przepisie uwzględniłem. Okazało się też, że wersji samego przyrządzania i składników też jest kilka. Wybrałem coś co słyszałem dość często i co wydaje mi się że powinno smakować. Wszelkie uwagi jednak chętnie przyjmę bo wykonałem to danie premierowo, bez prób i wprawy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rolada, kluski śląskie i modra kapusta wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Śląski tekst pochodzi z artykułu Ślonski łobyczaje, Zuzi Karwot, ze strony: https://gryfnie.com/kultura/slaskie-obyczaje/

A jeśli szukacie śląskiego deseru po tej uczcie, to zobaczcie: Szpajze

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 4
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    5
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Małgorzata Hert Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Małgorzata Hert
Gość

Człowiek robi się głodny od samego patrzenia. Takie danie z ogromną chęcią bym zjadła. Zdecydowanie jest kuszące

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite