Potrzebne składniki
Rolady:
- 6 plastrów po 1-1 (5 cm wołowiny najlepiej część krzyżowa)
- 1 cebula
- 2 średnie ogórki kiszone
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 kawałki kiełbasy śląskiej
- 150 g boczku surowego (wędzonego)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 l. bulionu (ale jak macie użyć z kostki to lepiej już chyba wody)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju do smażenia
- sól (pieprz)
Kluski śląskie:
- 1,5 kg ziemniaków
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko (nie powinno być ale ja dodaje)
- sól
Modra kapusta:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 100 g boczku
- smalec do smażenia o ile będzie potrzebny
- ocet
- sól (cukier, pieprz)
Sposób wykonania
- Rolady śląskie od nich zaczynamy bo najdłużej i najwięcej z tym roboty. Mięso rozbijamy, najlepiej przez folię na plastry mniej więcej 0,5 cm jak na kotlety schabowe.
- Rozkładamy i pieprzymy lekko z jednej strony a z drugiej smarujemy łyżeczką musztardy na każdy z nich.
- Na stronę z musztardą układamy boczek, ogórka, i kiełbasę pokrojone w słupki i cebulę w piórka. Nakładamy warstwę na całej powierzchni zachowując odstęp od brzegów.
- Zawijamy dość ciasno upychając farsz do środka palcami a boki mięsa zawijamy pod spód.
- Spinamy rolady wykałaczkami lub obwiązujemy białą, bawełniana nitką.
- Na bardzo rozgrzanej wysokiej patelni z pokrywą smażymy rolady z każdej ze stron na maśle z olejem. Nie przesadzamy mamy zamknąć mięso a nie usmażyć – lekko złote wystarczy.
- Zmniejszamy ogień prawie do zera i zalewamy wodą lub bulionem, tak by lekko wystawały. Wrzucamy ziele i liście i lekko solimy. Przykrywamy i dusimy ok. 2 godzin na minimalnym ogniu od czasu do czasu je obracając.
- Po 2 godzinach odkrywamy patelnię i sprawdzamy mięso pewnie minimum jeszcze z pół godziny albo godzina przed nami. Nie ma lekko. Gotujemy dalej już bez przykrycia, redukując trochę płyny.
- 10 min. przed końcem gotowania robimy zasmażkę lub mieszamy mąkę z odrobiną wody i zagęszczamy sos.
- Kluski śląskie Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę i łączymy z mąką i jajkiem. Najlepszy jest stosunek 1/4 mąki do 3/4 ziemniaków. Wyrabiamy masę i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, na końcu robimy kciukiem wgłębienie i układamy na blacie. Kluski gotujemy najlepiej w momencie jak zagęścimy sos, w posolonym wrzątku ok. 2-3 minut. To akurat najprostsze z tego wszystkiego.
- Modro kapusta To też w miarę proste. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści myjemy i usuwamy twardy środek. Szatkujemy drobno i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy do miękkości (trzeba sprawdzać by nie przeciągnąć).
- Na patelni podsmażamy boczek z cebulą, najlepiej na smalcu jeśli mamy chudy boczek.
- Kapustę odcedzamy, mieszamy z cebulą i boczkiem i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Ja dodatkowo ścieram pół jabłka do środka. Dokładnie wymieszać i podawać ciepłe lub zostawić całość i podawać na zimno po przegryzieniu się składników.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rolada, kluski śląskie i modra kapusta wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Śląski tekst pochodzi z artykułu Ślonski łobyczaje, Zuzi Karwot, ze strony: https://gryfnie.com/kultura/slaskie-obyczaje/
A jeśli szukacie śląskiego deseru po tej uczcie, to zobaczcie: Szpajze
U mnie w domu robi sie rolady mocno przypieczone. Tez jestesmy gorole ale mieszkalam z rodzina na Slasku i taki przepis miala od Slazakow zeby mocno przypiec rolady. Nie jest to na pewno zdrowe 😄 ale pyszne
Człowiek robi się głodny od samego patrzenia. Takie danie z ogromną chęcią bym zjadła. Zdecydowanie jest kuszące