Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad
Dzisiaj trzy przepisy w jednym – czyli kompletny, śląski, niedzielny obiad. Jestem gorol i zawsze będę, obojętnie ile tu na śląsku bym mieszkał. Strasznie mi się tu jednak podoba i mimo, że tęsknię za moją Łodzią, to już przywykłem do tej zmiany. Ludzie trochę inaczej mówią, ale to i to region robotniczy i maja podobną mentalność. Są serdeczni i otwarci, ale nie radzę naciskać na odcisk. Nie było ciężko się przestawić, szczególnie, że mam wielkie zamiłowanie do poznawania różnych gwar i kultur. Nie raz stałem w kolejce w sklepie i słuchałem ślonskiej godki. Z zafascynowaniem chwytałem słowa, akcent i melodię. Załapałem już trochę, ale nie godom dalej mimo, że kilka lat minęło. jednak fajnie czasem poczytać lub posłuchać. Znalazłem dla Was fajny opis związany z tym obiadem, poczytajcie: „A co Ślonzoki jedzom w niedziela na łobiod? Kedyś było niy do pomyślynio, że może być co inkszego niż nudelzupa, a na drugi rolada, czorne kluski (abo gumiklyzjy) z zołzom, no i modro kapusta (z zeskwarzonom szpyrkom, japkiym i cebulom, zaprawiony łoctym), abo tyż z modrej, yno że dymfowanej. Oma na to godała dymfkraut. Terozki już młodzi niy trzimiom sie tego niedzielnego mustru. Jedzom roztomańte pultki.” Może to was zachęci do tego dania bardziej niż ja i moje wywody.
Przygotowanie: 45 min.min.
Gotowanie: 3 godz.godz.
Łącznie: 3 godz.godz.45 min.min.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Rolada, kluski śląskie i modra kapusta
Potrzebne składniki
Rolady:
6plastrów po 1-1(5 cm wołowiny najlepiej część krzyżowa)
1cebula
2średnie ogórki kiszone
3łyżki musztardy sarepskiej
2kawałki kiełbasy śląskiej
150gboczku surowego(wędzonego)
3ziarna ziela angielskiego
2liście laurowe
1l.bulionu(ale jak macie użyć z kostki to lepiej już chyba wody)
1łyżka mąki
1łyżka masła i 1 łyżka oleju do smażenia
sól(pieprz)
Kluski śląskie:
1,5kgziemniaków
300gmąki ziemniaczanej
1jajko(nie powinno być ale ja dodaje)
sól
Modra kapusta:
1mała główka czerwonej kapusty
1cebula
100gboczku
smalec do smażenia o ile będzie potrzebny
ocet
sól(cukier, pieprz)
Sposób wykonania
Rolady śląskie od nich zaczynamy bo najdłużej i najwięcej z tym roboty. Mięso rozbijamy, najlepiej przez folię na plastry mniej więcej 0,5 cm jak na kotlety schabowe.
Rozkładamy i pieprzymy lekko z jednej strony a z drugiej smarujemy łyżeczką musztardy na każdy z nich.
Na stronę z musztardą układamy boczek, ogórka, i kiełbasę pokrojone w słupki i cebulę w piórka. Nakładamy warstwę na całej powierzchni zachowując odstęp od brzegów.
Zawijamy dość ciasno upychając farsz do środka palcami a boki mięsa zawijamy pod spód.
Spinamy rolady wykałaczkami lub obwiązujemy białą, bawełniana nitką.
Na bardzo rozgrzanej wysokiej patelni z pokrywą smażymy rolady z każdej ze stron na maśle z olejem. Nie przesadzamy mamy zamknąć mięso a nie usmażyć – lekko złote wystarczy.
Zmniejszamy ogień prawie do zera i zalewamy wodą lub bulionem, tak by lekko wystawały. Wrzucamy ziele i liście i lekko solimy. Przykrywamy i dusimy ok. 2 godzin na minimalnym ogniu od czasu do czasu je obracając.
Po 2 godzinach odkrywamy patelnię i sprawdzamy mięso pewnie minimum jeszcze z pół godziny albo godzina przed nami. Nie ma lekko. Gotujemy dalej już bez przykrycia, redukując trochę płyny.
10 min. przed końcem gotowania robimy zasmażkę lub mieszamy mąkę z odrobiną wody i zagęszczamy sos.
Kluski śląskie Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę i łączymy z mąką i jajkiem. Najlepszy jest stosunek 1/4 mąki do 3/4 ziemniaków. Wyrabiamy masę i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, na końcu robimy kciukiem wgłębienie i układamy na blacie. Kluski gotujemy najlepiej w momencie jak zagęścimy sos, w posolonym wrzątku ok. 2-3 minut. To akurat najprostsze z tego wszystkiego.
Modro kapusta To też w miarę proste. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści myjemy i usuwamy twardy środek. Szatkujemy drobno i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy do miękkości (trzeba sprawdzać by nie przeciągnąć).
Na patelni podsmażamy boczek z cebulą, najlepiej na smalcu jeśli mamy chudy boczek.
Kapustę odcedzamy, mieszamy z cebulą i boczkiem i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Ja dodatkowo ścieram pół jabłka do środka. Dokładnie wymieszać i podawać ciepłe lub zostawić całość i podawać na zimno po przegryzieniu się składników.
Roboty przy tym fest, ale warto! Rolada, kluski śląskie i modra kapusta – tradycyjny śląski obiad. Jak nigdy nie jedliście to zachęcam. I nie idźcie na skróty tylko zróbcie to w komplecie. Połączenie tych smaków jest genialne. Jako gorol musiałem konsultować wykonanie dania z kucharkami śląskimi. Ba nawet jedna przyjechała i spróbowała i mówiła, że smak ok oczywiście kilka uwag dostałem, co poprawić ale je w przepisie uwzględniłem. Okazało się też, że wersji samego przyrządzania i składników też jest kilka. Wybrałem coś co słyszałem dość często i co wydaje mi się że powinno smakować. Wszelkie uwagi jednak chętnie przyjmę bo wykonałem to danie premierowo, bez prób i wprawy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rolada, kluski śląskie i modra kapusta wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
--- Reklama ---
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
U mnie w domu robi sie rolady mocno przypieczone. Tez jestesmy gorole ale mieszkalam z rodzina na Slasku i taki przepis miala od Slazakow zeby mocno przypiec rolady. Nie jest to na pewno zdrowe 😄 ale pyszne
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
U mnie w domu robi sie rolady mocno przypieczone. Tez jestesmy gorole ale mieszkalam z rodzina na Slasku i taki przepis miala od Slazakow zeby mocno przypiec rolady. Nie jest to na pewno zdrowe 😄 ale pyszne
Człowiek robi się głodny od samego patrzenia. Takie danie z ogromną chęcią bym zjadła. Zdecydowanie jest kuszące