w ,

Risotto śmietankowe z serem



Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obiadu, ale pewnie może i być sam obiad. Risotto śmietankowe z serem jest delikatne i bardzo sycące. Dodatek dobrego gatunkowo sera, wzbogaca smak ryżu i ubarwia potrawę. To chyba najbardziej kremowe risotto jakie jadłem i naprawdę polecam. Osobiście je traktuję jako dodatek np do łososia z grilla i podaję ze świeżymi warzywami. Mówię Wam, pychota. Możecie tez dodać wasze ulubione zioła i dodatkowo ubarwić to danie.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 25 min.
Jak wykonać przepis na - Risotto śmietankowe z serem

Potrzebne składniki

  • 200 g ryżu arborio
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła masła klarowanego
  • 50 g parmezanu
  • sól (pieprz do smaku)

Sposób wykonania

  • W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Solimy i podsmażamy stale mieszając, aż nie zmieni koloru.
  • Zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy. Dodajemy 1 szklankę wody i czekamy aż się zagotuje.
  • Dodajemy śmietankę i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i dusimy 15 minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą gdy płyn całkiem odparuje.
  • Jak ryż zacznie być miękki, wsypujemy starty parmezan i mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy póki ciepłe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Risotto śmietankowe z serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze