Kosą po patelni Przepisy Obiad Risotto śmietankowe z serem

Risotto śmietankowe z serem

5 minuty czytania

Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obiadu, ale pewnie może i być sam obiad. Risotto śmietankowe z serem jest delikatne i bardzo sycące. Dodatek dobrego gatunkowo sera, wzbogaca smak ryżu i ubarwia potrawę. To chyba najbardziej kremowe risotto jakie jadłem i naprawdę polecam. Osobiście je traktuję jako dodatek np do łososia z grilla i podaję ze świeżymi warzywami. Mówię Wam, pychota. Możecie tez dodać wasze ulubione zioła i dodatkowo ubarwić to danie.

Risotto śmietankowe z serem

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 5 minut/y
Czas gotowania 25 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła masła klarowanego
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Solimy i podsmażamy stale mieszając, aż nie zmieni koloru.
  2. Zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy. Dodajemy 1 szklankę wody i czekamy aż się zagotuje.
  3. Dodajemy śmietankę i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i dusimy 15 minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą gdy płyn całkiem odparuje.
  4. Jak ryż zacznie być miękki, wsypujemy starty parmezan i mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy póki ciepłe.