Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obiadu, ale pewnie może i być sam obiad. Risotto śmietankowe z serem jest delikatne i bardzo sycące. Dodatek dobrego gatunkowo sera, wzbogaca smak ryżu i ubarwia potrawę. To chyba najbardziej kremowe risotto jakie jadłem i naprawdę polecam. Osobiście je traktuję jako dodatek np do łososia z grilla i podaję ze świeżymi warzywami. Mówię Wam, pychota. Możecie tez dodać wasze ulubione zioła i dodatkowo ubarwić to danie.
Jak wykonać przepis na - Risotto śmietankowe z seremPotrzebne składniki
- 200 g ryżu arborio
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki masła masła klarowanego
- 50 g parmezanu
- sól (pieprz do smaku)
Sposób wykonania
- W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Solimy i podsmażamy stale mieszając, aż nie zmieni koloru.
- Zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy. Dodajemy 1 szklankę wody i czekamy aż się zagotuje.
- Dodajemy śmietankę i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i dusimy 15 minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą gdy płyn całkiem odparuje.
- Jak ryż zacznie być miękki, wsypujemy starty parmezan i mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy póki ciepłe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Risotto śmietankowe z serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
A można poprosić o ten przepis na tm?