Risotto śmietankowe z serem

4 min. czytania
0
0
Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obiadu, ale pewnie może i być sam obiad. Risotto śmietankowe z serem jest delikatne i bardzo sycące. Dodatek dobrego gatunkowo sera, wzbogaca smak ryżu i ubarwia potrawę. To chyba najbardziej kremowe risotto jakie jadłem i naprawdę polecam. Osobiście je traktuję jako dodatek np do łososia z grilla i podaję ze świeżymi warzywami. Mówię Wam, pychota. Możecie tez dodać wasze ulubione zioła i dodatkowo ubarwić to danie.
Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 25 min.
Jak wykonać przepis na - Risotto śmietankowe z serem
Składniki:
  • 200 g ryżu arborio
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła masła klarowanego
  • 50 g parmezanu
  • sól (pieprz do smaku)
Sposób wykonania:
  • W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Solimy i podsmażamy stale mieszając, aż nie zmieni koloru.
  • Zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy. Dodajemy 1 szklankę wody i czekamy aż się zagotuje.
  • Dodajemy śmietankę i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i dusimy 15 minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą gdy płyn całkiem odparuje.
  • Jak ryż zacznie być miękki, wsypujemy starty parmezan i mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy póki ciepłe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Risotto śmietankowe z serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 33
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •  
    41
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).