Kosą po patelni Przepisy Obiad Risotto śmietankowe z serem

Risotto śmietankowe z serem

2 min. czytania
0
0
Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obiadu, ale pewnie może i być sam obiad. Risotto śmietankowe z serem jest delikatne i bardzo sycące. Dodatek dobrego gatunkowo sera, wzbogaca smak ryżu i ubarwia potrawę. To chyba najbardziej kremowe risotto jakie jadłem i naprawdę polecam. Osobiście je traktuję jako dodatek np do łososia z grilla i podaję ze świeżymi warzywami. Mówię Wam, pychota. Możecie tez dodać wasze ulubione zioła i dodatkowo ubarwić to danie.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 25 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła masła klarowanego
  • 50 g parmezanu
  • sól (pieprz do smaku)

Sposób wykonania:

  • W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Solimy i podsmażamy stale mieszając, aż nie zmieni koloru.
  • Zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy. Dodajemy 1 szklankę wody i czekamy aż się zagotuje.
  • Dodajemy śmietankę i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i dusimy 15 minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą gdy płyn całkiem odparuje.
  • Jak ryż zacznie być miękki, wsypujemy starty parmezan i mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy póki ciepłe.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…