Potrzebne składniki
- 200 g ryżu arborio
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki masła masła klarowanego
- 50 g parmezanu
- sól (pieprz do smaku)
Sposób wykonania
- W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż. Solimy i podsmażamy stale mieszając, aż nie zmieni koloru.
- Zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy. Dodajemy 1 szklankę wody i czekamy aż się zagotuje.
- Dodajemy śmietankę i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i dusimy 15 minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą gdy płyn całkiem odparuje.
- Jak ryż zacznie być miękki, wsypujemy starty parmezan i mieszamy. Doprawiamy do smaku i podajemy póki ciepłe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Risotto śmietankowe z serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.