Racuszki z akacji

4 minuty czytania
0
496

Dobra... też wyglądało mi to dziwnie i jakoś jak mi wystaje drzewo z placka to czuję się niepewnie. Ale to naprawdę smaczne i jak ktoś ma dostęp do kwiatów akacji to polecam. Przepis otrzymałem od Alicji Płucieńczak - serdecznie dziękuję.

Racuszki z akacji

Wielkość porcji 4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 30 szt. kiści kwiatowych akacji
  • 2 jajka
  • 0,5 l. mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Kiście akacji umyć dokładnie, ogonki zostawiamy.
  2. Jajka, mleko drożdże i cukier miksujemy i odstawiamy na pół godziny.
  3. Dodajemy mąkę i solimy - miksujemy. Jak wyjdzie za gęste dodajemy mleka.
  4. Kiście maczamy w cieście i smażymy z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu.
  5. Podajemy posypane cukrem pudrem lub bez.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…