Racuszki z akacji

0

Dobra... też wyglądało mi to dziwnie i jakoś jak mi wystaje drzewo z placka to czuję się niepewnie. Ale to naprawdę smaczne i jak ktoś ma dostęp do kwiatów akacji to polecam. Przepis otrzymałem od Alicji Płucieńczak - serdecznie dziękuję.

Racuszki z akacji

Wielkość porcji 4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 30 szt. kiści kwiatowych akacji
  • 2 jajka
  • 0,5 l. mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Kiście akacji umyć dokładnie, ogonki zostawiamy.
  2. Jajka, mleko drożdże i cukier miksujemy i odstawiamy na pół godziny.
  3. Dodajemy mąkę i solimy - miksujemy. Jak wyjdzie za gęste dodajemy mleka.
  4. Kiście maczamy w cieście i smażymy z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu.
  5. Podajemy posypane cukrem pudrem lub bez.