Kosą po patelni Przepisy Pyszna, sałatka wiosenna z olejem rydzowym

Pyszna, sałatka wiosenna z olejem rydzowym

4 min. czytania
2
1
Błyskawiczna sałatka wiosenna z olejem rydzowym. Olej ten ma fajny smak i dodaje kolorytu potrawie. Nie, nie jest robiony z grzybów. Bazą do jego tłoczenia jest roślina – lnianka. To odmiana pokrewna z lnem i podobnie się ten olej zachowuje, a warunki przechowywania są identyczne, bo trzeba go również przechowywać najlepiej w lodówce. Świetnie się nadaje do sałatek, pod warunkiem, że użyjecie jakiś dobry jakościowo z pierwszego tłoczenia, na zimno.. Sałatka wiosenna powstała w zasadzie po to, by rozjaśnić chociaż talerz podczas śniadania i doskonale spełniła swoje zadanie gdy siąpi, chmury i burze za oknem. Mnie takie kolorowe dania zaraz poprawiają humor i mam nadzieje, że tez się uśmiechniecie na jej widok na Swoim talerzu. Danie mocno rozweselające, lekkie, fit, zdrowe i przede wszystkim smaczne.
sałatka z olejem rydzowym
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 0 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100g / 100
Przepis na:

Sałatka z olejem rydzowym

Składniki:

  • kilka liści sałaty lodowa
  • kilka liści sałata masłowa
  • 1 garść rukoli
  • 8 szt. oliwek
  • 6 szt. pomidorków koktajlowych
  • 4 kawałki pomidorów suszonych (z zalewy)
  • 1 cebula dymka (ze szczypiorkiem)
  • 4 szt. rzodkiewek
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju rydzowego
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób wykonania:

  • Przygotowanie jest niezwykle proste. Sałaty i rukolę dokładnie umyłem i osuszyłem. Porwałem je na mniejsze kawałki.
  • Tak samo z rzodkiewkami, jednak je musiałem dodatkowo pokroić.
  • Pomidorki koktajlowe tez podzieliłem na kawałki, bo były jakieś wyjątkowo duże.
  • Pomidorki wyjąłem z zalewy i pokroiłem na mniejsze kawałki, jak również oliwki.
  • Cebulę ze szczypiorkiem posiekałem drobno.
  • Wszystkie składniki wrzuciłem do większej miski i wymieszałem.
  • W osobnej miseczce utarłem olej rydzowy z sosem balsamicznym solą i pieprzem. Powstał jednorodny sos.
  • Teraz wystarczyło tylko polać sosem, przygotowane wcześniej warzywa i gotowe.

Uwagi dodatkowe

Jeśli nie macie w domu oleju rydzowego, możecie śmiało zastąpić go innym dobrym jakościowo olejem. Kombinujcie z rodzajem i smakiem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 komentarze

  1. Avatar

    Okiem Blondynki by McBlondi

    27 maja 2019 w 23:30

    A wiesz, że ja nigdy nie próbowałam tego oleju? Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje 🙂

    Odpowiedz

  2. Avatar

    Gosia

    27 maja 2019 w 18:06

    Dzięki za ten przepis. Wydaje się naprawdę dobry, a mi ostatnio brakuję pomysłów na sałatki i inne dania. Będę zaglądać.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…