Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

Kosą po patelni
16 lutego 2023
Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone
Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone
Strasznie fajny przepis, nie wymaga smażenia czy zapiekania pulpetów. Sos jest wyjątkowo delikatny, pomidorowy i aksamitny. Pachnie bazylią czosnkiem i pomidorami. Idealnie pasuje w połączeniu z mizerią, ryżem lub ziemniakami.
Przygotowanie: 10 min. min.
Gotowanie: 30 min. min.
Łącznie: 40 min. min.
Jak wykonać przepis na - Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

Potrzebne składniki

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek kaszki manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta soli

Sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  • 250 g mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól (pieprz do smaku)
Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • W większej misce umieszczamy wszystkie składniki na pulpety i wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Formujemy zwilżonymi dłońmi okrągłe kuleczki wielkości 3-4 cm.
  • W głębokiej patelni umieszczamy wszystkie składniki na sos i mieszając doprowadzamy do zagotowania.
  • Zmniejszamy płomień i wkładamy pulpety.
  • Gotujemy na małym ogniu jakieś 24 min co jakiś czas delikatnie obracając pulpety w sosie.
  • Pod koniec gotowania na 5 minut przed zakończeniem przykrywamy patelnie pokrywką.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

pilpety sos pomidory mascarpone 1
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Justyna Pielech
Justyna Pielech
13 września 2017 18:36

Pyszności 🙂 A robi się chyba jeszcze szybciej niż napisałeścomment image

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  Justyna Pielech
13 września 2017 19:09

a nie wiem bo ja wszystko na oko robię 🙂 i przyprawy i czasy to później jak już piszę przepis to główkuję ile to było i nie zawsze pewnie dobrze zapiszę. Tak to jest jak się w kuchni improwizuje zamiast trzymać się sztywno wytycznych. Ważne, że się udały i wyglądają faktycznie prawie identycznie 🙂 dzięki za podzielenie się zdjęciem 🙂

0
Odpowiedz
Justyna Pielech
Justyna Pielech
13 września 2017 12:05

A czemu gotujemy akurat 24 minuty 😉 Bedę dziś testować 🙂

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  Justyna Pielech
13 września 2017 12:36

bo tak jest ciekawiej niż 25 :)))))) a tak serio to cyferka mi przeskoczyła z 5 na 4 i niech zostanie 🙂

0
Odpowiedz
Dola
Dola
14 sierpnia 2017 16:41

Moje robi się troszkę inaczej, więc dla odmiany wypadałoby wypróbować Twój przepis. Jestem głodna.

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  Dola
14 sierpnia 2017 17:28

to podaj jak i zrobimy też Twoją wersje i porównamy 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
fajerwerkizwierzeta

Fajerwerki a zwierzęta – jak zadbać o spokój i bezpieczeństwo?

plazadominikana

Egzotyczne kierunki na zimowy urlop – gdzie pojechać, by uciec przed zimą?

zastawa stolowa

Jak nakrywać do stołu? Zasady, trendy i praktyczne porady

portrait 4599559 1280

Zdrowie i energia jesienią: Naturalne sposoby na zdrowie

migdaly wp

Migdały – właściwości, korzyści zdrowotne i sposoby na ich wykorzystanie w kuchni

steak 3544070 1280

Jak smażyć steki? Techniki smażenia i stopnie wysmażenia

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?