Kosą po patelni Przepisy Mięso Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

0

Strasznie fajny przepis, nie wymaga smażenia czy zapiekania pulpetów. Sos jest wyjątkowo delikatny, pomidorowy i aksamitny. Pachnie bazylią czosnkiem i pomidorami. Idealnie pasuje w połączeniu z mizerią, ryżem lub ziemniakami.

Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Pulpety:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek kaszki manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta soli
    Sos:
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  • 250 g mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. W większej misce umieszczamy wszystkie składniki na pulpety i wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. Formujemy zwilżonymi dłońmi okrągłe kuleczki wielkości 3-4 cm.
  3. W głębokiej patelni umieszczamy wszystkie składniki na sos i mieszając doprowadzamy do zagotowania.
  4. Zmniejszamy płomień i wkładamy pulpety.
  5. Gotujemy na małym ogniu jakieś 24 min co jakiś czas delikatnie obracając pulpety w sosie.
  6. Pod koniec gotowania na 5 minut przed zakończeniem przykrywamy patelnie pokrywką.