Kosą po patelni Przepisy Mięso Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

2 min. czytania
6
1
Strasznie fajny przepis, nie wymaga smażenia czy zapiekania pulpetów. Sos jest wyjątkowo delikatny, pomidorowy i aksamitny. Pachnie bazylią czosnkiem i pomidorami. Idealnie pasuje w połączeniu z mizerią, ryżem lub ziemniakami.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Przepis na:

Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek kaszki manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta soli

Sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  • 250 g mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól (pieprz do smaku)

Sposób wykonania:

  • W większej misce umieszczamy wszystkie składniki na pulpety i wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Formujemy zwilżonymi dłońmi okrągłe kuleczki wielkości 3-4 cm.
  • W głębokiej patelni umieszczamy wszystkie składniki na sos i mieszając doprowadzamy do zagotowania.
  • Zmniejszamy płomień i wkładamy pulpety.
  • Gotujemy na małym ogniu jakieś 24 min co jakiś czas delikatnie obracając pulpety w sosie.
  • Pod koniec gotowania na 5 minut przed zakończeniem przykrywamy patelnie pokrywką.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

6 komentarzy

  1. Avatar

    Justyna Pielech

    13 września 2017 w 18:36

    • Kosą po patelni

      Kosą po patelni

      13 września 2017 w 19:09

      a nie wiem bo ja wszystko na oko robię 🙂 i przyprawy i czasy to później jak już piszę przepis to główkuję ile to było i nie zawsze pewnie dobrze zapiszę. Tak to jest jak się w kuchni improwizuje zamiast trzymać się sztywno wytycznych. Ważne, że się udały i wyglądają faktycznie prawie identycznie 🙂 dzięki za podzielenie się zdjęciem 🙂

      Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    Justyna Pielech

    13 września 2017 w 12:05

    A czemu gotujemy akurat 24 minuty 😉 Bedę dziś testować 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  3. Avatar

    Dola

    14 sierpnia 2017 w 16:41

    Moje robi się troszkę inaczej, więc dla odmiany wypadałoby wypróbować Twój przepis. Jestem głodna.

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…