Kosą po patelni Przepisy Mięso Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

4 min. czytania
6
1
Strasznie fajny przepis, nie wymaga smażenia czy zapiekania pulpetów. Sos jest wyjątkowo delikatny, pomidorowy i aksamitny. Pachnie bazylią czosnkiem i pomidorami. Idealnie pasuje w połączeniu z mizerią, ryżem lub ziemniakami.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone
Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek kaszki manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta soli

Sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  • 250 g mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól (pieprz do smaku)
Sposób wykonania:
  • W większej misce umieszczamy wszystkie składniki na pulpety i wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Formujemy zwilżonymi dłońmi okrągłe kuleczki wielkości 3-4 cm.
  • W głębokiej patelni umieszczamy wszystkie składniki na sos i mieszając doprowadzamy do zagotowania.
  • Zmniejszamy płomień i wkładamy pulpety.
  • Gotujemy na małym ogniu jakieś 24 min co jakiś czas delikatnie obracając pulpety w sosie.
  • Pod koniec gotowania na 5 minut przed zakończeniem przykrywamy patelnie pokrywką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 3
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •  
    11
    Udostępnienia

6
Napisz coś od Siebie

avatar

3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Justyna PielechKosą po patelniDola Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Justyna Pielech
Gość

Pyszności 🙂 A robi się chyba jeszcze szybciej niż napisałeścomment image

Kosą po patelni
Gość

a nie wiem bo ja wszystko na oko robię 🙂 i przyprawy i czasy to później jak już piszę przepis to główkuję ile to było i nie zawsze pewnie dobrze zapiszę. Tak to jest jak się w kuchni improwizuje zamiast trzymać się sztywno wytycznych. Ważne, że się udały i wyglądają faktycznie prawie identycznie 🙂 dzięki za podzielenie się zdjęciem 🙂

Justyna Pielech
Gość

A czemu gotujemy akurat 24 minuty 😉 Bedę dziś testować 🙂

Kosą po patelni
Gość

bo tak jest ciekawiej niż 25 :)))))) a tak serio to cyferka mi przeskoczyła z 5 na 4 i niech zostanie 🙂

Dola
Gość

Moje robi się troszkę inaczej, więc dla odmiany wypadałoby wypróbować Twój przepis. Jestem głodna.

Kosą po patelni
Gość

to podaj jak i zrobimy też Twoją wersje i porównamy 🙂

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite