Kosą po patelni Przepisy Mięso Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

Pulpety w sosie pomidorowym z mascarpone

2 min. czytania
6
1
Strasznie fajny przepis, nie wymaga smażenia czy zapiekania pulpetów. Sos jest wyjątkowo delikatny, pomidorowy i aksamitny. Pachnie bazylią czosnkiem i pomidorami. Idealnie pasuje w połączeniu z mizerią, ryżem lub ziemniakami.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 40 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek kaszki manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta soli

Sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  • 250 g mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól (pieprz do smaku)

Sposób wykonania:

  • W większej misce umieszczamy wszystkie składniki na pulpety i wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Formujemy zwilżonymi dłońmi okrągłe kuleczki wielkości 3-4 cm.
  • W głębokiej patelni umieszczamy wszystkie składniki na sos i mieszając doprowadzamy do zagotowania.
  • Zmniejszamy płomień i wkładamy pulpety.
  • Gotujemy na małym ogniu jakieś 24 min co jakiś czas delikatnie obracając pulpety w sosie.
  • Pod koniec gotowania na 5 minut przed zakończeniem przykrywamy patelnie pokrywką.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…