Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Pudding bananowy z chia

Pudding bananowy z chia

6 minuty czytania

Kolejna rzecz, której w ustach nie miałem jeszcze i trzeba było spróbować. Straszyli, że glutowate to jakieś i w ogóle bez smaku ale ja jestem zachwycony. Chyba nie zjem już normalnego budyniu i za każdym razem jak mnie najdzie ochota na coś takiego to sięgnę po te nasiona. Ciekawe czy jak w mleku rozpuszczę czekoladę to będzie czekoladowy? Dobra wiem, że tak nie musicie pisać. Przekonałem się do chia i reszcie domowników na szczęście też smakuje.

Pudding bananowy z chia

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 banan
  • 400 ml mleka
  • garść rodzynek, orzechów i innych smacznych rzeczy wg uznania
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób wykonania:

  1. Mleko podgrzewamy ale nie doprowadzamy do zagotowania.
  2. Do dwóch wysokich szklanek lub pucharków ok 300 ml. wsypujemy po 2 łyżki nasion chia i rodzynki ilość na oko jak kto lubi. Dokładamy też po łyżeczce miodu.
  3. Rozgniatamy widelcem banan i również wkładamy po równej porcji.
  4. Zalewamy to mlekiem i zostawiamy na godzinę mieszając regularnie zawartość co 10 minut tak by nasiona równo rozłożyły się po całej powierzchni..
  5. Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
  6. Dekorujemy na górze wg uznania owocami, mieszanką orzechów czy czymkolwiek co lubimy.
  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…