Pudding bananowy z chia

Kosą po patelni
Kolejna rzecz, której w ustach nie miałem jeszcze i trzeba było spróbować. Straszyli, że glutowate to jakieś i w ogóle bez smaku ale ja jestem zachwycony. Chyba nie zjem już normalnego budyniu i za każdym razem jak mnie najdzie ochota na coś takiego to sięgnę po te nasiona. Ciekawe czy jak w mleku rozpuszczę czekoladę to będzie czekoladowy? Dobra wiem, że tak nie musicie pisać. Przekonałem się do chia i reszcie domowników na szczęście też smakuje.
Przygotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na – Pudding bananowy z chia

Potrzebne składniki

  • 1 banan
  • 400 ml mleka
  • garść rodzynek (orzechów i innych smacznych rzeczy wg uznania)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób wykonania

  • Mleko podgrzewamy ale nie doprowadzamy do zagotowania.
  • Do dwóch wysokich szklanek lub pucharków ok 300 ml. wsypujemy po 2 łyżki nasion chia i rodzynki ilość na oko jak kto lubi. Dokładamy też po łyżeczce miodu.
  • Rozgniatamy widelcem banan i również wkładamy po równej porcji.
  • Zalewamy to mlekiem i zostawiamy na godzinę mieszając regularnie zawartość co 10 minut tak by nasiona równo rozłożyły się po całej powierzchni..
  • Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
  • Dekorujemy na górze wg uznania owocami, mieszanką orzechów czy czymkolwiek co lubimy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pudding bananowy z chia wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze