Kosą po patelni Przepisy Obiad Pstrąg pieczony z trawą cytrynową

Pstrąg pieczony z trawą cytrynową

5 min. czytania
0
0
Mam jakąś fazę na pstrągi, wybaczcie ich mnogość na blogu, ale to pyszna rybka i warto ja przyrządzać. Pstrąg pieczony z trawą cytrynową to kolejna moja propozycja na podanie tej ryby w niebanalny sposób. Trawa cytrynowa daje niesamowita świeżość i niepowtarzalny smak. Bardzo lubię jej używać do dań w mojej kuchni i jest wręcz nieodzownym elementem, który musi być w spiżarni, a jeśli się kończy, to jest panika. Te pstrągi zapiekłem z masełkiem, bez panierowania, bez obsmażania. Bardzo prosty przepis, nie wymaga dużo pracy, tej jest więcej już przy samym jedzeniu wybierając ości niż przy przygotowywaniu. Nie cierpię wybierać ich z ryby, dlatego preferuję filety, ale wtedy zostają mi wprawie same ryby morskie do dyspozycji a smak jest jednak inny. Polecam taki obiad na szybko, dodatkowo zjedzony na tarasie w ogrodzie, w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw, jest idealny.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100g / 150
Jak wykonać przepis na – Pstrąg pieczony z trawą cytrynową
Składniki:
  • 2 całe pstrągi
  • 2 łyżki sok z cytryny
  • 1/2 łyżki przyprawa do ryb
  • sól (wg. uznania)
  • 15-20 kawałków trawa cytrynowa
  • 4 łyżki masła
Sposób wykonania:
  • Oczyściłem pstrągi, oskrobałem, usunąłem wnętrzności, skrzela i oczy i umyłem. 
  • Natarłem ryby sokiem z cytryny, solą i przyprawą do ryb, od zewnątrz i wewnątrz.
  • Do środka pstrągów włożyłem po 1 łyżce masła w wiórkach i kilka kawałków trawy cytrynowej.
  • Tak przygotowane pstrągi odstawiłem do lodówki na 1 godzinę.
  • Przełożyłem pstrągi do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem.
  • Na pstrągi ułożyłem kilka wiórków masła i kilka kawałków trawy cytrynowej, tak by masło z zewnątrz też przeszło jej smakiem.
  • Piekłem 20-25 min w 180 stopniach, bez przykrycia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pstrąg pieczony z trawą cytrynową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 72
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    73
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite