Potrzebne składniki
- 2 całe pstrągi
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1/2 łyżki przyprawa do ryb
- sól (wg. uznania)
- 15-20 kawałków trawa cytrynowa
- 4 łyżki masła
Sposób wykonania
- Oczyściłem pstrągi, oskrobałem, usunąłem wnętrzności, skrzela i oczy i umyłem.
- Natarłem ryby sokiem z cytryny, solą i przyprawą do ryb, od zewnątrz i wewnątrz.
- Do środka pstrągów włożyłem po 1 łyżce masła w wiórkach i kilka kawałków trawy cytrynowej.
- Tak przygotowane pstrągi odstawiłem do lodówki na 1 godzinę.
- Przełożyłem pstrągi do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem.
- Na pstrągi ułożyłem kilka wiórków masła i kilka kawałków trawy cytrynowej, tak by masło z zewnątrz też przeszło jej smakiem.
- Piekłem 20-25 min w 180 stopniach, bez przykrycia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pstrąg pieczony z trawą cytrynową wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!