w , , ,

Polędwiczki wieprzowe w boczku gotowane na parze z kapustą

Polędwiczki wieprzowe w boczku gotowane na parze z kapustą
Delikatne i soczyste polędwiczki wieprzowe zawinięte w boczek i ugotowane na parze z kapustą kiszoną. Idealnie smakują z puree ziemniaczanym. Pyszne danie obiadowe. Boczek sprawia że soki zatrzymują się w mięsie, kapusta z ziołami nadaje aromat i danie przez to jest wyjątkowe. Polędwica jest miękka i delikatna. Jedyne co potrzebujesz prócz składników do przygotowania tej potrawy to garnek do gotowania na parze. Przepis w oryginale był na Thermomix i wykonała go Kasia, autorka bloga Myśli Potarganej, właśnie za jego pomocą, na przystawce Varoma. Jeśli więc masz to urządzenie to będzie Ci łatwiej. Pod przepisem w wersji tradycyjnej znajdziesz nastawy na Thermomix.
Polędwica wieprzowa to jedno z delikatniejszych i bardziej wartościowych mięs ze świnki. Jest trochę droższa ale warto spróbować. Jest też niestety trudna do przygotowania, bo nie można jej przeciągnąć. Ja osobiście nie lubię takiej niedopieczonej lub niedogotowanej z czerwonym środkiem, ale są gusta i guściki. W każdym razie za długo grzać jej nie można, bo wyjdzie twarda zelówka, a tego nie oczekujemy na naszym stole.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Polędwiczki wieprzowe w boczku gotowane na parze z kapustą

Potrzebne składniki

Do przygotowania polędwicy

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 8 plastrów boczku wędzonego (chudego)
  • 1 szczypta suszonego zmielonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Do przygotowania kapusty

  • 500 g odsączonej i przepłukanej kapusty kiszonej
  • 2 małe cebule
  • 100 g boczku (w kostce)
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • olej do smażenia (opcjonalnie)

Puree ziemniaczane

  • 700 g ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Sposób wykonania

  • Polędwicę nacieram solą, pieprzem, papryką i rozmarynem i zawijam w boczek. Odstawiam.
  • W osobnym garnku wstawiam obrane ziemniaki do osolonej wody i gotuję je aż staną się miękkie.
  • Boczek w kostce kroję w małe kawałki Cebulę kroję drobno. Jeśli boczek był dość tłusty to wystarczy jak go trochę wytopię na patelni, jeśli nie dodaję ciutkę oleju i wrzucam cebulę. Przesmażam to razem do zeszklenia cebuli.
  • Na patelnię dorzucam odciśniętą, opłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie oraz pieprz mieszam, podlewam lekko wodą i duszę ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
  • W garnku do gotowania na parze podgrzewam do wrzenia ok. 600-700 ml wody. Odlewam płyn z patelni i przekładam kapustę na sitko garnka do gotowania na parze. Na kapuście układam zawiniętą w boczek polędwicę wieprzową.
  • Przykrywam garnek i gotuję całość na parze przez 25 min.
  • Ziemniaki odcedzam dodaje do nich gałkę, masło i mleko i rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków na gładka masę mieszając przy okazji. Sole do smaku.
  • Teraz wystarczy wyjąc polędwicę i pokroić ją w plastry. No i ułożyć wszystko na talerzach. Możecie usmażyć dodatkowo trochę cebulki i polać ziemniaki po wierzchu. Ja jednak wolę dodać jakiejś zieleniny np. natki pietruszki.

Przepis na Thermomix:

  • Do naczynia miksującego wkładam cebulę i ją rozdrabniam – 3 sek. / obroty 5
  • Dodaję pokrojony w kostkę boczek i duszę – 3 min. / 120 stopni / obroty 1
  • Dodaję kapustę – 3 min. / 120 stopni / obroty 1
  • Odsączam kapustę i układam ją na dolnej części przystawki Varoma
  • Do naczynia wlewam 500 ml wody i 1 łyżeczkę soli. 
  • Wkładam do naczynia koszyczek i do niego ziemniaki
  • Na kapuście układam polędwicę i wkładam na wierzch przystawkę.
  • Ustawiam gotowanie na parze 25 min / Varoma / obroty 1
  • Wyjmuję ziemniaki odlewam wodę i odstawiam na bok Varomę
  • Ziemniaki przekładam do naczynia dodaje mleko, masło i gałkę i stawiam mieszanie na 20 sek. / obroty 4
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Polędwiczki wieprzowe w boczku gotowane na parze z kapustą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Polędwiczki wieprzowe w boczku gotowane na parze z kapustą
Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Marika

Wyglądają super sexy – jak smakują okaże się już jutro:)

Patrycja Reszko

Bardzo smakowita propozycja!