Delikatne i soczyste polędwiczki wieprzowe zawinięte w boczek i ugotowane na parze z kapustą kiszoną. Idealnie smakują z puree ziemniaczanym. Pyszne danie obiadowe. Boczek sprawia że soki zatrzymują się w mięsie, kapusta z ziołami nadaje aromat i danie przez to jest wyjątkowe. Polędwica jest miękka i delikatna. Jedyne co potrzebujesz prócz składników do przygotowania tej potrawy to garnek do gotowania na parze. Przepis w oryginale był na Thermomix i wykonała go Kasia, autorka bloga Myśli Potarganej, właśnie za jego pomocą, na przystawce Varoma. Jeśli więc masz to urządzenie to będzie Ci łatwiej. Pod przepisem w wersji tradycyjnej znajdziesz nastawy na Thermomix.Polędwica wieprzowa to jedno z delikatniejszych i bardziej wartościowych mięs ze świnki. Jest trochę droższa ale warto spróbować. Jest też niestety trudna do przygotowania, bo nie można jej przeciągnąć. Ja osobiście nie lubię takiej niedopieczonej lub niedogotowanej z czerwonym środkiem, ale są gusta i guściki. W każdym razie za długo grzać jej nie można, bo wyjdzie twarda zelówka, a tego nie oczekujemy na naszym stole.
Jak wykonać przepis na – Polędwiczki wieprzowe w boczku gotowane na parze z kapustą
Potrzebne składniki
Do przygotowania polędwicy
- 600 g polędwicy wieprzowej
- 8 plastrów boczku wędzonego (chudego)
- 1 szczypta suszonego zmielonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Do przygotowania kapusty
- 500 g odsączonej i przepłukanej kapusty kiszonej
- 2 małe cebule
- 100 g boczku (w kostce)
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
- olej do smażenia (opcjonalnie)
Puree ziemniaczane
- 700 g ziemniaków
- 100 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Sposób wykonania
- Polędwicę nacieram solą, pieprzem, papryką i rozmarynem i zawijam w boczek. Odstawiam.
- W osobnym garnku wstawiam obrane ziemniaki do osolonej wody i gotuję je aż staną się miękkie.
- Boczek w kostce kroję w małe kawałki Cebulę kroję drobno. Jeśli boczek był dość tłusty to wystarczy jak go trochę wytopię na patelni, jeśli nie dodaję ciutkę oleju i wrzucam cebulę. Przesmażam to razem do zeszklenia cebuli.
- Na patelnię dorzucam odciśniętą, opłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Dodaję liść laurowy i ziele angielskie oraz pieprz mieszam, podlewam lekko wodą i duszę ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
- W garnku do gotowania na parze podgrzewam do wrzenia ok. 600-700 ml wody. Odlewam płyn z patelni i przekładam kapustę na sitko garnka do gotowania na parze. Na kapuście układam zawiniętą w boczek polędwicę wieprzową.
- Przykrywam garnek i gotuję całość na parze przez 25 min.
- Ziemniaki odcedzam dodaje do nich gałkę, masło i mleko i rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków na gładka masę mieszając przy okazji. Sole do smaku.
- Teraz wystarczy wyjąc polędwicę i pokroić ją w plastry. No i ułożyć wszystko na talerzach. Możecie usmażyć dodatkowo trochę cebulki i polać ziemniaki po wierzchu. Ja jednak wolę dodać jakiejś zieleniny np. natki pietruszki.
Przepis na Thermomix:
- Do naczynia miksującego wkładam cebulę i ją rozdrabniam – 3 sek. / obroty 5
- Dodaję pokrojony w kostkę boczek i duszę – 3 min. / 120 stopni / obroty 1
- Dodaję kapustę – 3 min. / 120 stopni / obroty 1
- Odsączam kapustę i układam ją na dolnej części przystawki Varoma
- Do naczynia wlewam 500 ml wody i 1 łyżeczkę soli.
- Wkładam do naczynia koszyczek i do niego ziemniaki
- Na kapuście układam polędwicę i wkładam na wierzch przystawkę.
- Ustawiam gotowanie na parze 25 min / Varoma / obroty 1
- Wyjmuję ziemniaki odlewam wodę i odstawiam na bok Varomę
- Ziemniaki przekładam do naczynia dodaje mleko, masło i gałkę i stawiam mieszanie na 20 sek. / obroty 4
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Polędwiczki wieprzowe w boczku gotowane na parze z kapustą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Chętnie bym się skusiła 😀
Naprawdę wygląda smacznie, dziękuję za przepis.
Wyglądają super sexy – jak smakują okaże się już jutro:)
Bardzo smakowita propozycja!