To danie szczególnie mi przypadło do gustu. Wieprzowina stir-fry to danie wyjątkowo świeże. Warzywa jak i mięso są tylko delikatnie poddane obróbce termicznej, przez co zachowują swój różnorodny smak. Warzywa są chrupiące ale w sam raz dogotowane. Danie wykonuje się piorunem potrzebny tylko wok lub możecie użyć, jeśli macie, Thermomix. O przepis na Thermomix spytajcie Kasię – ona na tym zna się lepiej niż ja i gotowane na tym urządzeniu jest równie pyszne – sprawdziliśmy.Stir fry – co to takiego? To technika gotowania polegająca dosłownie na mieszaniu i smażeniu. Smażenie jest dość szybkie, a przy okazji poprzez mieszanie uzyskujemy równomierne rozprowadzenie ciepła po wszystkich składnikach. Często używane jest w przygotowaniu dań kuchni azjatyckiej. To technika, a nie konkretne danie, więc potraw typu stir fry może być bardzo dużo. Uwielbiam tak przygotowane krewetki lub same warzywa w wersji wege. Wykorzystanie przypraw, sosów i innych dodatków też zależy od Waszej fantazji. To nie jest przepis. który ma sztywne ramy i jak coś zmienicie to nie wyjdzie. Tu możecie wszystko dopasować do własnego gustu. Ja podaję jedynie wersję, która mi smakuje.
Jak wykonać przepis na – Polędwiczki wieprzowe stir-fry z warzywamiPotrzebne składniki
- 600 g polędwicy wieprzowej
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 150 g czerwonej cebuli
- 150 g groszku cukrowego
- 150 g kapusty pekińskiej
- 150 g czerwonej papryki
- 150 g marchwi
- 1 cebula dymka z zieloną częścią
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki sosu sojowego (jeśli macie sos rybny to dajcie 2 rybnego i 2 sojowego)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- garść prażonych orzechów nerkowca
- pieprz, sól (do smaku)
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania
- Polędwiczki kroję w paseczki zalewam sosem sojowym i rybnym, dodaje przyprawę pięć smaków i ostawiam wymieszane na pół godziny by się zamarynowało.
- W tego typu daniach trzeba sobie najpierw wszystko przygotować. Groszek cukrowy dzielę na mniejsze kawałki. Paprykę kroję w paski. Cebulę czerwoną kroję w piórka, dymkę w paski. Kapustę siekam jak również imbir i paprykę chili. Czosnek również kroję drobno. Ufff trochę tego krojenia jest. Ogólnie wszystkie warzywa krojone w paski powinny mieć długość taką jak kawałki mięsa. Mniej więcej wszystko jak na zdjęciu.
- Makaron zalewam wrzątkiem i zostawiam na 10 min. pod przykryciem.
- Teraz wystarczy to mieszać i smażyć. Rozgrzewam wok z olejem. Wrzucam mięso i przesmażam mieszając, następnie dorzucam kolejno czosnek, cebulę, imbir, paprykę, marchew, chili. Mieszając, chwilę smażę, aż zmięknie lekko marchewka.
- Dodaję pół szklanki wody, groszek cukrowy, kapustę pekińską, dymkę, cukier trzcinowy. Dalej mieszam i odparowuję płyn. Te wszystkie składniki mają tylko lekko zmięknąć więc nie dusimy tego za długo, tylko pozwalamy wodzie odparować i gotowe.
- Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Odcedzam makaron, wykładam na talerze dodaję na wierzch polędwiczki z warzywami i posypuję prażonymi orzechami nerkowca. Mniam – można zajadać.
Danie jest świeże ale i do tego piękne i kolorowe. Naprawdę warto je przygotować. Podzielcie się wrażeniami i własnymi modyfikacjami 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Polędwiczki wieprzowe stir-fry z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Pysznośći, dziękuję za przepis.