w , , ,

Polędwiczki wieprzowe stir-fry z warzywami

To danie szczególnie mi przypadło do gustu. Wieprzowina stir-fry to danie wyjątkowo świeże. Warzywa jak i mięso są tylko delikatnie poddane obróbce termicznej, przez co zachowują swój różnorodny smak. Warzywa są chrupiące ale w sam raz dogotowane. Danie wykonuje się piorunem potrzebny tylko wok lub możecie użyć, jeśli macie, Thermomix. O przepis na Thermomix spytajcie Kasię – ona na tym zna się lepiej niż ja i gotowane na tym urządzeniu jest równie pyszne – sprawdziliśmy.
Stir fry – co to takiego? To technika gotowania polegająca dosłownie na mieszaniu i smażeniu. Smażenie jest dość szybkie, a przy okazji poprzez mieszanie uzyskujemy równomierne rozprowadzenie ciepła po wszystkich składnikach. Często używane jest w przygotowaniu dań kuchni azjatyckiej.
To technika, a nie konkretne danie, więc potraw typu stir fry może być bardzo dużo. Uwielbiam tak przygotowane krewetki lub same warzywa w wersji wege. Wykorzystanie przypraw, sosów i innych dodatków też zależy od Waszej fantazji. To nie jest przepis. który ma sztywne ramy i jak coś zmienicie to nie wyjdzie. Tu możecie wszystko dopasować do własnego gustu. Ja podaję jedynie wersję, która mi smakuje.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Polędwiczki wieprzowe stir-fry z warzywami

Potrzebne składniki

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 150 g czerwonej cebuli
  • 150 g groszku cukrowego
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 150 g czerwonej papryki
  • 150 g marchwi
  • 1 cebula dymka z zieloną częścią
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki sosu sojowego (jeśli macie sos rybny to dajcie 2 rybnego i 2 sojowego)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • garść prażonych orzechów nerkowca
  • pieprz, sól (do smaku)
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • Polędwiczki kroję w paseczki zalewam sosem sojowym i rybnym, dodaje przyprawę pięć smaków i ostawiam wymieszane na pół godziny by się zamarynowało.
  • W tego typu daniach trzeba sobie najpierw wszystko przygotować. Groszek cukrowy dzielę na mniejsze kawałki. Paprykę kroję w paski. Cebulę czerwoną kroję w piórka, dymkę w paski. Kapustę siekam jak również imbir i paprykę chili. Czosnek również kroję drobno. Ufff trochę tego krojenia jest. Ogólnie wszystkie warzywa krojone w paski powinny mieć długość taką jak kawałki mięsa. Mniej więcej wszystko jak na zdjęciu.
  • Makaron zalewam wrzątkiem i zostawiam na 10 min. pod przykryciem.
  • Teraz wystarczy to mieszać i smażyć. Rozgrzewam wok z olejem. Wrzucam mięso i przesmażam mieszając, następnie dorzucam kolejno czosnek, cebulę, imbir, paprykę, marchew, chili. Mieszając, chwilę smażę, aż zmięknie lekko marchewka.
  • Dodaję pół szklanki wody, groszek cukrowy, kapustę pekińską, dymkę, cukier trzcinowy. Dalej mieszam i odparowuję płyn. Te wszystkie składniki mają tylko lekko zmięknąć więc nie dusimy tego za długo, tylko pozwalamy wodzie odparować i gotowe.
  • Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  • Odcedzam makaron, wykładam na talerze dodaję na wierzch polędwiczki z warzywami i posypuję prażonymi orzechami nerkowca. Mniam – można zajadać.
Danie jest świeże ale i do tego piękne i kolorowe. Naprawdę warto je przygotować. Podzielcie się wrażeniami i własnymi modyfikacjami 🙂
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Polędwiczki wieprzowe stir-fry z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ada

Pysznośći, dziękuję za przepis.