Potrzebne składniki
- 600 g polędwicy wieprzowej
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 150 g czerwonej cebuli
- 150 g groszku cukrowego
- 150 g kapusty pekińskiej
- 150 g czerwonej papryki
- 150 g marchwi
- 1 cebula dymka z zieloną częścią
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki sosu sojowego (jeśli macie sos rybny to dajcie 2 rybnego i 2 sojowego)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- garść prażonych orzechów nerkowca
- pieprz, sól (do smaku)
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania
- Polędwiczki kroję w paseczki zalewam sosem sojowym i rybnym, dodaje przyprawę pięć smaków i ostawiam wymieszane na pół godziny by się zamarynowało.
- W tego typu daniach trzeba sobie najpierw wszystko przygotować. Groszek cukrowy dzielę na mniejsze kawałki. Paprykę kroję w paski. Cebulę czerwoną kroję w piórka, dymkę w paski. Kapustę siekam jak również imbir i paprykę chili. Czosnek również kroję drobno. Ufff trochę tego krojenia jest. Ogólnie wszystkie warzywa krojone w paski powinny mieć długość taką jak kawałki mięsa. Mniej więcej wszystko jak na zdjęciu.
- Makaron zalewam wrzątkiem i zostawiam na 10 min. pod przykryciem.
- Teraz wystarczy to mieszać i smażyć. Rozgrzewam wok z olejem. Wrzucam mięso i przesmażam mieszając, następnie dorzucam kolejno czosnek, cebulę, imbir, paprykę, marchew, chili. Mieszając, chwilę smażę, aż zmięknie lekko marchewka.
- Dodaję pół szklanki wody, groszek cukrowy, kapustę pekińską, dymkę, cukier trzcinowy. Dalej mieszam i odparowuję płyn. Te wszystkie składniki mają tylko lekko zmięknąć więc nie dusimy tego za długo, tylko pozwalamy wodzie odparować i gotowe.
- Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
- Odcedzam makaron, wykładam na talerze dodaję na wierzch polędwiczki z warzywami i posypuję prażonymi orzechami nerkowca. Mniam – można zajadać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Polędwiczki wieprzowe stir-fry z warzywami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Pysznośći, dziękuję za przepis.