Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Placek ze śliwkami i pianką

Kosą po patelni
5 lutego 2020
Placek ze śliwkami i pianką
Pyszne, wilgotne i puszyste ciasto. Dodatkowo na wierzchu, na placku ze śliwkami znajdziecie prócz pianki jeszcze delikatną kruszonkę. Słodkie i lekko kwaskowe jednocześnie. Super jesienna propozycja w sezonie śliwkowym. Nie próbujcie zamiast śliwek wsadzać grzybów – nie tylko nimi człowiek żyje i nie jest dobre. Można piec w dużej okrągłej blaszce tortowej. Wychodzi dość wysokie. Uwielbiam śliwki w ciastach, a Wy?
Przygotowanie: 30 min. min.
Gotowanie: 45 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz. 15 min. min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Placek ze śliwkami i pianką

Potrzebne składniki

  • 500 g śliwek (najlepiej węgierek)
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 szczypty cynamonu
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Mąkę wymieszałem z proszkiem do pieczenia, połową cukru i cukrem wanilinowym.
  • Dodałem posiekaną ciepłą margarynę i żółtka jajek – wszystko zagniotłem na jednolitą masę.
  • Wyłożyłem ciastem blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min.
  • W tym czasie przygotowałem piankę, ubiłem pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno i stopniowo dodawałem, cały czasz ubijając, resztę cukru.
  • Na podpieczone ciasto ułożyłem umyte i wydrylowane, poprzekrawane na pół śliwki (przekrojoną stroną do dołu). Posypałem je po wierzchu cynamonem.
  • Na śliwki wyłożyłem ubitą pianę. Całość posypałem dobrze rozdrobnioną kruszonką przygotowaną z kopiastej łyżki mąki, 1 łyżki margaryny i 1 łyżki cukru.
  • Ciasto wstawiłem znów do piekarnika i piekłem przez 45 min.
    smak gwarantuje mama

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek ze śliwkami i pianką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

Placek ze śliwkami i pianką

A jak ktoś woli na kruchym spodzie, to zapraszam do Ani po: Kruche ciasto a’la tarta ze śliwkami i bezową pianką z rosą

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Wróbelek Elemelek
Wróbelek Elemelek
7 października 2019 11:07

Placek ze śliwkami to coś , co lubię 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
kitchen 728727 1280

5 prostych trików na organizację przestrzeni w małej kuchni

nozkuchenny

Jak wybrać idealny nóż kuchenny? Przewodnik dla początkujących

przetwory

Domowe przetwory – 10 przepisów, które musisz wypróbować!

nagrzybydolasu

Najlepsze miejsca na grzybobranie: Gdzie i kiedy szukać grzybów w polskich lasach?

mountaineering 455338 1280

Jesień na weekend: 7 pomysłów na krótki wypad w Polsce

pani wiosna shanti scaled e1738845941861

Czy Twoja rodzina jest gotowa na psa? Adopcja czy zakup z hodowli?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?