Potrzebne składniki
- 500 g śliwek (najlepiej węgierek)
- 600 g mąki pszennej
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 szczypty cynamonu
Sposób wykonania
- Mąkę wymieszałem z proszkiem do pieczenia, połową cukru i cukrem wanilinowym.
- Dodałem posiekaną ciepłą margarynę i żółtka jajek – wszystko zagniotłem na jednolitą masę.
- Wyłożyłem ciastem blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 min.
- W tym czasie przygotowałem piankę, ubiłem pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno i stopniowo dodawałem, cały czasz ubijając, resztę cukru.
- Na podpieczone ciasto ułożyłem umyte i wydrylowane, poprzekrawane na pół śliwki (przekrojoną stroną do dołu). Posypałem je po wierzchu cynamonem.
- Na śliwki wyłożyłem ubitą pianę. Całość posypałem dobrze rozdrobnioną kruszonką przygotowaną z kopiastej łyżki mąki, 1 łyżki margaryny i 1 łyżki cukru.
- Ciasto wstawiłem znów do piekarnika i piekłem przez 45 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek ze śliwkami i pianką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
A jak ktoś woli na kruchym spodzie, to zapraszam do Ani po: Kruche ciasto a’la tarta ze śliwkami i bezową pianką z rosą
Placek ze śliwkami to coś , co lubię 🙂