Potrzebne składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g masła
Kruszonka
- 140 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Dodatkowo
- 800 g śliwek węgierek
Sposób wykonania
- Rozpuszczam masło w rondelku i zostawiam do wystudzenia, gdy przestygnie dodaję cukier, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii i ucieram mikserem na gładka masę.
- Dalej ucierając dodaję po jednym jajku, a jak się wymiesza z masłem powoli dodaję mąkę i proszek do pieczenia i dalej miksuję zmniejszając obroty do połączenia się składników.
- Ciasto przekładam do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wyrównuję wierzch.
- Na górze układam umyte i wydrylowane wcześniej i pokrojone w ćwiartki śliwki.
- Wszystkie składniki na kruszonkę łączę ze sobą i wygniatam, tak by się połączyły. Palcami rozdrabniam grudki i rozsypuję równomiernie po śliwkach.
- Wstawiam ciasto fo nagrzanego do 180 stopni piekarnika z ustawieniem – grzanie góra-dół bez termoobiegu i piekę przez 60 min.
- Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi bardziej słodkie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek ze śliwkami i kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Mniam, kruszonka i śliwki:) To mój ulubiony placek. Pychota:)
Moja jesienna pozycja obowiązkowa 🙂