w , ,

Placek ze śliwkami i kruszonką

Śliwki dalej w sklepach, więc nic tylko zakasać rękawy i biegusiem do kuchni, by upiec pyszny placek ze śliwkami i kruszonką. Ja już poleciałem kolej na Was. Szalenie prosty i szybki przepis, z którym poradzi sobie nawet dziecko (no przy małej naszej pomocy). Cała masa kruszonki, w sam raz słodki i delikatne ciasto – wręcz idealny. Znika tak szybko jak się go robi. Przepis od mojej siostrzyczki Ani – dziękuje kochana.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Placek ze śliwkami i kruszonką
Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru lub drobnego do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g masła

Kruszonka

  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo

  • 800 g śliwek węgierek
Sposób wykonania:
  • Rozpuszczam masło w rondelku i zostawiam do wystudzenia, gdy przestygnie dodaję cukier, cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii i ucieram mikserem na gładka masę.
  • Dalej ucierając dodaję po jednym jajku, a jak się wymiesza z masłem powoli dodaję mąkę i proszek do pieczenia i dalej miksuję zmniejszając obroty do połączenia się składników.
  • Ciasto przekładam do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wyrównuję wierzch.
  • Na górze układam umyte i wydrylowane wcześniej i pokrojone w ćwiartki śliwki.
  • Wszystkie składniki na kruszonkę łączę ze sobą i wygniatam, tak by się połączyły. Palcami rozdrabniam grudki i rozsypuję równomiernie po śliwkach.
  • Wstawiam ciasto fo nagrzanego do 180 stopni piekarnika z ustawieniem – grzanie góra-dół bez termoobiegu i piekę przez 60 min.
  • Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem jak ktoś lubi bardziej słodkie.
A jeśli wolicie placek drożdżowy ze śliwkami zapraszam na ten przepis – Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek ze śliwkami i kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Delektujemy
12 dni temu

Mniam, kruszonka i śliwki:) To mój ulubiony placek. Pychota:)

Katarzyna
16 dni temu

Moja jesienna pozycja obowiązkowa 🙂