Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

3 min. czytania
1
0
Klasyczny placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką, zawsze pyszny i zawsze trafiony, bo nie pamiętam czy spotkałem kogoś kto go nie lubi. Śliwki można dodatkowo posypać po wierzchu brązowym cukrem ale ja wolę jak jest trochę bardziej kwaskowe i równoważy cukier w cieście. Kruszonka i lukier też są słodkie więc bez przesady. Idealny dodatek do kawy czy herbaty na jesienną szarówkę. W sumie to na piękną złotą jesień też i takiej Wam życzę.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Przepis na:

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania śliwek

Ciasto

  • 600 mąki
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki soli

Kruszonka

  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Lukier

  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok 2 łyżeczek śmietany 18% gęstej

Sposób wykonania:

  • Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdźy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub lekko ciepłe.
  • Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy.
  • Wyrabiamy dokładnie na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk. Uwaga ciasto drożdżowe wymaga pracy.
  • Wykładamy do formy 25x35 cm, wyłożonej papierem i zostawiamy na pół godziny.
  • Robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki.
  • Przekrojona na pół i pozbawione pestek śliwki układamy wypukłą stroną do dołu, posypujemy cynamonem przez sitko. Posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy 45-50 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Wszystkie składniki na lukier ucieramy na jednolitą masę i nieregularnie polewamy po przestudzonym cieście.

Taki trochę inny przepis na podobne ciasto ze śliwkami, bez kruszonki, ale właśnie z brązowym cukrem i migdałami znajdziecie tutaj.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 30
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    31
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Okiem Blondynki by McBlondi

    17 października 2017 w 10:34

    Oj, dawno nie jadłam placka ze śliwkami 😉
    I znowu obudził się we mnie jesienny Łasuch… 😛

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…