Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

0

Klasyczny placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką, zawsze pyszny i zawsze trafiony, bo nie pamiętam czy spotkałem kogoś kto go nie lubi. Śliwki można dodatkowo posypać po wierzchu brązowym cukrem ale ja wolę jak jest trochę bardziej kwaskowe i równoważy cukier w cieście. Kruszonka i lukier też są słodkie więc bez przesady. Idealny dodatek do kawy czy herbaty na jesienną szarówkę. W sumie to na piękną złotą jesień też i takiej Wam życzę.

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 50 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 20 minut/y

Wielkość porcji dużo osób

Składniki

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania śliwek
    Ciasto
  • 600 mąki
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki soli
    Kruszonka
  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
    Lukier
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok 2 łyżeczek śmietany 18% gęstej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdźy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub lekko ciepłe.
  2. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy.
  4. Wyrabiamy dokładnie na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk. Uwaga ciasto drożdżowe wymaga pracy.
  5. Wykładamy do formy 25x35 cm, wyłożonej papierem i zostawiamy na pół godziny.
  6. Robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki.
  7. Przekrojona na pół i pozbawione pestek śliwki układamy wypukłą stroną do dołu, posypujemy cynamonem przez sitko. Posypujemy kruszonką.
  8. Pieczemy 45-50 min. w temperaturze 180 stopni.
  9. Wszystkie składniki na lukier ucieramy na jednolitą masę i nieregularnie polewamy po przestudzonym cieście.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/placek-drozdzowy-ze-sliwkami-kruszonka/

Taki trochę inny przepis na podobne ciasto ze śliwkami, bez kruszonki, ale właśnie z brązowym cukrem i migdałami znajdziecie tutaj.

  • Dżem wieloowocowy, czyli dżem na winie

    Totalny misz-masz w słoiku czyli dżem wieloowocowy na zimę, a tak naprawdę to dżem na wini…
  • Pierogi z mięsem i kapustą

    Za pierogi dałbym się pokroić, w każdej postaci, a te chyba szczególnie. Pierogi z mięsem …
  • Babeczki kakaowo-orzechowe

    Piękne i niezwykle smaczne babeczki kakaowo-orzechowe. Szybki i prosty deser, ale sprawia …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Sernik na zimno z wiśniami

    Wiśnie wszędzie więc i na serniczku. Doskonałe ciasto na upały. Sernik na zimno z wiśniami…
  • Babeczki kakaowo-orzechowe

    Piękne i niezwykle smaczne babeczki kakaowo-orzechowe. Szybki i prosty deser, ale sprawia …
  • Ciasto malinowa chmurka

    Malinowa chmurka to ciasto jak najbardziej na lato, delikatne puszyste na kruchym spodzie …
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Sałatka z gruszkami, rukolą i serem brie

Pyszna, lekka i sycąca sałatka z gruszkami, rukolą i serem brie, a wszystko polane sosem z…