Potrzebne składniki
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 1 łyżeczka cynamonu do posypania śliwek
Ciasto
- 600 mąki
- 4 żółtka
- 60 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 140 g cukru
- 120 g masła
- pół łyżeczki soli
Kruszonka
- 70 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
Lukier
- 8 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok 2 łyżeczek śmietany 18% gęstej
Sposób wykonania
- Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdźy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub lekko ciepłe.
- Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
- Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy.
- Wyrabiamy dokładnie na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk. Uwaga ciasto drożdżowe wymaga pracy.
- Wykładamy do formy 25x35 cm, wyłożonej papierem i zostawiamy na pół godziny.
- Robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki.
- Przekrojona na pół i pozbawione pestek śliwki układamy wypukłą stroną do dołu, posypujemy cynamonem przez sitko. Posypujemy kruszonką.
- Pieczemy 45-50 min. w temperaturze 180 stopni.
- Wszystkie składniki na lukier ucieramy na jednolitą masę i nieregularnie polewamy po przestudzonym cieście.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Taki trochę inny przepis na podobne ciasto ze śliwkami, bez kruszonki, ale właśnie z brązowym cukrem i migdałami znajdziecie tutaj.
Przepyszny ! Nie dałam cynamonu i nie zrobiłam lukru ale za to z białek które został zrobiłam chmurkę pod kruszonką i wyszło meeega !!
O super pomysł 🙂 ciesze sie że smakował 🙂
Można użyć mrożonych śliwek?trzeba je wcześniej rozmrozić i obtoczyć w mące?
Oj, dawno nie jadłam placka ze śliwkami 😉
I znowu obudził się we mnie jesienny Łasuch… 😛