Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Kosą po patelni
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
Klasyczny placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką, zawsze pyszny i zawsze trafiony, bo nie pamiętam czy spotkałem kogoś kto go nie lubi. Śliwki można dodatkowo posypać po wierzchu brązowym cukrem ale ja wolę jak jest trochę bardziej kwaskowe i równoważy cukier w cieście. Kruszonka i lukier też są słodkie więc bez przesady. Idealny dodatek do kawy czy herbaty na jesienną szarówkę. W sumie to na piękną złotą jesień też i takiej Wam życzę.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Jak wykonać przepis na - Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Potrzebne składniki

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka cynamonu do posypania śliwek

Ciasto

  • 600 mąki
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki soli

Kruszonka

  • 70 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Lukier

  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok 2 łyżeczek śmietany 18% gęstej

Sposób wykonania

  • Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdźy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub lekko ciepłe.
  • Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, i rozczyn drożdżowy.
  • Wyrabiamy dokładnie na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk. Uwaga ciasto drożdżowe wymaga pracy.
  • Wykładamy do formy 25x35 cm, wyłożonej papierem i zostawiamy na pół godziny.
  • Robimy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i dokładamy miękkie masło - ugniatamy palcami i kruszymy na drobne kawałki.
  • Przekrojona na pół i pozbawione pestek śliwki układamy wypukłą stroną do dołu, posypujemy cynamonem przez sitko. Posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy 45-50 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Wszystkie składniki na lukier ucieramy na jednolitą masę i nieregularnie polewamy po przestudzonym cieście.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Taki trochę inny przepis na podobne ciasto ze śliwkami, bez kruszonki, ale właśnie z brązowym cukrem i migdałami znajdziecie tutaj.

Poleć ten wpis innym
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Domi

Przepyszny ! Nie dałam cynamonu i nie zrobiłam lukru ale za to z białek które został zrobiłam chmurkę pod kruszonką i wyszło meeega !!

Ewelina

Można użyć mrożonych śliwek?trzeba je wcześniej rozmrozić i obtoczyć w mące?

Okiem Blondynki by McBlondi

Oj, dawno nie jadłam placka ze śliwkami 😉
I znowu obudził się we mnie jesienny Łasuch… 😛