Potrzebne składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 nektarynek
- aromat waniliowy
- 2 budynie waniliowe
- 1 litr mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy cukier, margarynę i dokładnie siekamy.
- Wbijamy dwa jajka, dodajemy sól, aromat waniliowy i szybko zagniatamy ciasto na gładką masę.
- Odkrawamy 1/3 ciasta i chłodzimy w zamrażarce.
- Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce 30 minut.
- W tym czasie myjemy nektarynki i wyjmujemy pestki, kroimy na ćwiartki a następnie każdą na 4 plasterki.
- Gotujemy budyń w/g przepisu na opakowaniu z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy ciepły budyń i wyrównujemy powierzchnię.
- Na budyń układamy plasterki nektarynek tak aby zachodziły na siebie, posypujemy cukrem waniliowym.
- Na wierzch ścieramy resztę ciasta na tarce o grubych oczkach.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 45 minut.
- Po upieczeniu przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek z nektarynkami i budyniem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
O widzisz, ciasta z nektarynkami nigdy nie jadłam 😉 A jeszcze piszesz, że idealny do kawy – to już w ogóle coś dla mnie 😉
polecam i naprawdę idealne ale do gorzkiej 🙂
Nie pozostaje mi nic innego jak się wprosić do Ciebie na ciasto, bo zrobić to chyba nie dam rady. W końcu jestem „gruby i leniwy”.
Ok ale przywozisz skladniki a potem zmywasz leniwcow nie karmie
A zmyję, żebyś wiedział.