w ,

Placek z nektarynkami i budyniem

Placek z nektarynkami i budyniem

Smaczny i znikające ekstremalnie szybko - placek z nektarynkami i budyniem. Słodki mięciutki dzięki budyniowi i w sam raz jako lekki deser. Idealny do kawy.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Placek z nektarynkami i budyniem

Potrzebne składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 nektarynek
  • aromat waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 litr mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy cukier, margarynę i dokładnie siekamy.
  • Wbijamy dwa jajka, dodajemy sól, aromat waniliowy i szybko zagniatamy ciasto na gładką masę.
  • Odkrawamy 1/3 ciasta i chłodzimy w zamrażarce.
  • Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce 30 minut.
  • W tym czasie myjemy nektarynki i wyjmujemy pestki, kroimy na ćwiartki a następnie każdą na 4 plasterki.
  • Gotujemy budyń w/g przepisu na opakowaniu z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy ciepły budyń i wyrównujemy powierzchnię.
  • Na budyń układamy plasterki nektarynek tak aby zachodziły na siebie, posypujemy cukrem waniliowym.
  • Na wierzch ścieramy resztę ciasta na tarce o grubych oczkach.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 45 minut.
  • Po upieczeniu przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek z nektarynkami i budyniem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

O widzisz, ciasta z nektarynkami nigdy nie jadłam 😉 A jeszcze piszesz, że idealny do kawy – to już w ogóle coś dla mnie 😉

Kosą po patelni

polecam i naprawdę idealne ale do gorzkiej 🙂

Gruby i Leniwy

Nie pozostaje mi nic innego jak się wprosić do Ciebie na ciasto, bo zrobić to chyba nie dam rady. W końcu jestem “gruby i leniwy”.

Kosą po patelni

Ok ale przywozisz skladniki a potem zmywasz leniwcow nie karmie

Gruby i Leniwy

A zmyję, żebyś wiedział.