Placek ze śliwkami

0

Drożdżowy placek ze śliwkami - smak mojego życia, a nie tylko dzieciństwa. Uwielbiam ten właśnie bo nie jest za bardzo słodki a cukier brązowy z sokiem ze śliwek tworzy delikatną skórkę. Cudownie kwaskowo-słodki wierzch i lekko słodkie ciasto drożdżowe - idealne połączenie. Migdały i cynamon nadają dodatkowy koloryt. Pycha - koniecznie wypróbujcie, póki wszędzie śliwki są łatwo dostępne.

Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 15 minut/y

Wielkość porcji koło 4 głodnych osób

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie drożdży suszonych 8 g.
  • 6 łyżek cukru
  • 150 g margaryny Kasia
  • 3 jajka
  • pół kilo śliwek węgierek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • garść płatków migdałowych
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób przygotowania

  1. Mąkę mieszamy z cukrem białym, drożdżami i połową cynamonu.
  2. Wlewamy mleko, dodajemy jajka, aromat i rozpuszczoną przestudzoną margarynę.
  3. Wszystko porządnie wyrabiamy lub mieszamy za pomocą robota (o wiele wygodniej)
  4. Jak masa stanie się jednolita i pulchna, zostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na 20 min.
  5. Ciasto przekładamy do okrągłej tortownicy i wyrównujemy.
  6. Na wierzch układamy połówki pozbawionych pestek śliwek skórką do dołu. Śliwki układamy ciasno na całej powierzchni.
  7. Posypujemy równomiernie śliwki resztą cynamonu, cukrem brązowym i płatkami migdałowymi.
  8. Pieczemy w 170 stopniach 40-45 min do momentu, aż ciasto między śliwkami lekko zbrązowienie jak na zdjęciu.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/placek-ze-sliwkami/
  • Muffinki z krówkami

    Pyszne muffinki z krówkami, mnie dość mocno przepis zaskoczył. Nie wpadłem na to że można …
  • Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

    Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną. Taka wer…
  • Muffinki z cukinią

    Muffinki z cukinią

    Lubicie muffinki, babeczki? Ja uwielbiam a te są delikatne miękkie i wilgotne. Smakują obł…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Szpajza – śląski deser

    Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak …
  • Muffinki z krówkami

    Pyszne muffinki z krówkami, mnie dość mocno przepis zaskoczył. Nie wpadłem na to że można …
  • Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

    Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną. Taka wer…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Rolada, kluski śląskie i modra kapusta czyli śląski obiad

Dzisiaj trzy przepisy w jednym - czyli kompletny, śląski, niedzielny obiad. Jestem gorol i…