Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Placek czereśniowy z rosą

Kosą po patelni 10 lipca 2020
placek czereśniowy
Uwielbiam ten placek czereśniowy z delikatną pianką na wierzchu. Czereśnie dobrze komponują się w nim z czekoladą wanilią i cynamonem. Kruchy spód, a wszystko miękki i rozpływa si w ustach. Można z powodzeniem zmienić owoce np. na wiśnie. Dość łatwy do wykonania i niesamowicie szybko znika – na szczęście wychodzi całkiem spora blaszka. Świetne owocowe ciasto na spotkania w ogrodzie na świeżym powietrzu.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Placek czereśniowy z rosą

Potrzebne składniki

Na ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao

Warstwa z owocami

  • 1,5 kg czereśni
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru

Pianka na wierzchu

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania

  • Zaczynam od wydrylowania umytych czereśni. Zasypuję je łyżką cukru i cynamonem, mieszam i odstawiam by puściły sok. Następnie odcedzam owoce.
  • Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do miski i wyrabiam dokładnie do połączenia się składników. Ciasto dzielę na 2 części a jedną połówkę jeszcze raz na pół. Do jednej ćwiartki ciasta dodaję kakao i wyrabiam ponownie. Kawałki ciasta zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na 20 min.
  • Wyklejam największym kawałkiem ciasta spód blaszki (średnia prostokątna) robię widelcem otwory w cieście i wstawiam na 15 min do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni.
  • Wyjmuję ciasto z piekarnika i wykładam na nie odsączone owoce. Teraz na tarce ścieram na wierzch najpierw kakaowe ciasto, potem pozostałe jasne. Ponownie wstawiam do piekarnika na 20-25 min.
  • W tym czasie ubijam na sztywno pianę z białek dodając powoli cukier.
  • Wyjmuję ciasto z piekarnika i nakładam równą warstwę piany. I znów wstawiam na 10-15 min. do piekarnika, aż nie nabierze odpowiedniego koloru. Studzę i wcinam. Jak ktoś sie załapie to tez dostanie.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek czereśniowy z rosą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX
placek czereśniowy

Tagi ciasto, cynamon, czereśnie, kakao, kruchy, owoce, placek, wanilia
Kosą po patelni 10 lipca 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Zdrowa żywność nie tylko na diecie
Następny wpis Zupa rybna z karpia
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Żywność bogata w kolagen, która poprawi Twoje zdrowie

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Placki z cukinii i marchewki

Placki z cukinii i marchewki

Barszcz biały na świeżych grzybach

Barszcz biały na świeżych grzybach

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?