Uwielbiam ten placek czereśniowy z delikatną pianką na wierzchu. Czereśnie dobrze komponują się w nim z czekoladą wanilią i cynamonem. Kruchy spód, a wszystko miękki i rozpływa si w ustach. Można z powodzeniem zmienić owoce np. na wiśnie. Dość łatwy do wykonania i niesamowicie szybko znika – na szczęście wychodzi całkiem spora blaszka. Świetne owocowe ciasto na spotkania w ogrodzie na świeżym powietrzu.
Jak wykonać przepis na – Placek czereśniowy z rosąPotrzebne składniki
Na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g margaryny do pieczenia
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka kakao
Warstwa z owocami
- 1,5 kg czereśni
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru
Pianka na wierzchu
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
Sposób wykonania
- Zaczynam od wydrylowania umytych czereśni. Zasypuję je łyżką cukru i cynamonem, mieszam i odstawiam by puściły sok. Następnie odcedzam owoce.
- Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do miski i wyrabiam dokładnie do połączenia się składników. Ciasto dzielę na 2 części a jedną połówkę jeszcze raz na pół. Do jednej ćwiartki ciasta dodaję kakao i wyrabiam ponownie. Kawałki ciasta zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na 20 min.
- Wyklejam największym kawałkiem ciasta spód blaszki (średnia prostokątna) robię widelcem otwory w cieście i wstawiam na 15 min do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni.
- Wyjmuję ciasto z piekarnika i wykładam na nie odsączone owoce. Teraz na tarce ścieram na wierzch najpierw kakaowe ciasto, potem pozostałe jasne. Ponownie wstawiam do piekarnika na 20-25 min.
- W tym czasie ubijam na sztywno pianę z białek dodając powoli cukier.
- Wyjmuję ciasto z piekarnika i nakładam równą warstwę piany. I znów wstawiam na 10-15 min. do piekarnika, aż nie nabierze odpowiedniego koloru. Studzę i wcinam. Jak ktoś sie załapie to tez dostanie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek czereśniowy z rosą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: