Pierogi, pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym się da, tra la la. I tym skocznym akcentem, przejdźmy do opisu jakże zacnego dania, jakim są pierogi z mięsem i grzybami. Grzyby już się pojawiają jak twierdzi mój Tata - tyle, że on już to mówił w marcu, więc raczej to stan permanentny, przynajmniej dla pasjonatów grzybów, jak On. Ale skoro są i można już zbierać, to mu zaufam i wstawię coś pierwszego grzybowego na otwarcie sezonu. Pierogi są pyszne, delikatne, aromatyczne, a przy okazji jak widzicie, zlepione niecodzienną techniką. Wykorzystana została odkurzona rosyjska maszyna do pierogów. Nie to nie maszyna raczej koło z dziurami, na które kładzie się placek ciasta, nakłada farsz w otwory, drugi placek i wałkiem wykrawa pierogi. Przyznać się, mieliście takie ustrojstwo? Polecam poszukać bo ułatwia sprawę bardzo. Ja wcinam zatem, a Wy bierzcie się za lepienie własnych. A najpierw do lasu po grzyby, chociaż wg. mnie to w lasach jest za sucho, ale przynajmniej chłodniej, tak więc spacer w lesie a później z suszonych jak nic nie znajdziecie.
Jak wykonać przepis na - Pierogi z mięsem i grzybamiPotrzebne składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 250 g grzybów (najlepiej świeżych leśnych)
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 szklanki bulionu
- sól (pieprz)
- 1/2 łyżeczka estragonu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Kroimy grzyby w kawałki i obgotowujemy w niewielkiej ilości wody.
- Wodę zlewamy, możemy dać trochę do farszu. Grzyby studzimy i drobno siekamy.
- Cebulę drobno siekamy i smażymy dodając czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Mięso nie dosmażamy, tylko delikatnie podsmażamy. Przekładamy do miski i studzimy.
- Mieszamy grzyby z mięsem i do zimnego farszu dodajemy jajko. Dolewamy po trochu bulion do uzyskania lepkiej masy.
- Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki, Na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy. No chyba, że macie maszynkę z opisu.
- Gotujemy od wypłynięcia 3 minuty.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z mięsem i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Genialne dzięki