Kosą po patelni Przepisy Mięso Pierogi z mięsem i grzybami

Pierogi z mięsem i grzybami

0

Pierogi, pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym się da, tra la la. I tym skocznym akcentem, przejdźmy do opisu jakże zacnego dania, jakim są pierogi z mięsem i grzybami. Grzyby już się pojawiają jak twierdzi mój Tata - tyle, że on już to mówił w marcu, więc raczej to stan permanentny, przynajmniej dla pasjonatów grzybów, jak On. Ale skoro są i można już zbierać, to mu zaufam i wstawię coś pierwszego grzybowego na otwarcie sezonu. Pierogi są pyszne, delikatne, aromatyczne, a przy okazji jak widzicie, zlepione niecodzienną techniką. Wykorzystana została odkurzona rosyjska maszyna do pierogów. Nie to nie maszyna raczej koło z dziurami, na które kładzie się placek ciasta, nakłada farsz w otwory, drugi placek i wałkiem wykrawa pierogi. Przyznać się, mieliście takie ustrojstwo? Polecam poszukać bo ułatwia sprawę bardzo. Ja wcinam zatem, a Wy bierzcie się za lepienie własnych. A najpierw do lasu po grzyby, chociaż wg. mnie to w lasach jest za sucho, ale przynajmniej chłodniej, tak więc spacer w lesie a później z suszonych jak nic nie znajdziecie.

Pierogi z mięsem i grzybami

Pierogi z mięsem i grzybami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody
    Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g grzybów (najlepiej świeżych leśnych)
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczka estragonu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Kroimy grzyby w kawałki i obgotowujemy w niewielkiej ilości wody.
  2. Wodę zlewamy, możemy dać trochę do farszu. Grzyby studzimy i drobno siekamy.
  3. Cebulę drobno siekamy i smażymy dodając czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Mięso nie dosmażamy, tylko delikatnie podsmażamy. Przekładamy do miski i studzimy.
  4. Mieszamy grzyby z mięsem i do zimnego farszu dodajemy jajko. Dolewamy po trochu bulion do uzyskania lepkiej masy.
  5. Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki, Na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy. No chyba, że macie maszynkę z opisu.
  7. Gotujemy od wypłynięcia 3 minuty.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/pierogi-z-miesem-i-grzybami/
  • Pierogi leniwe z cukrem i cynamonem

    Kto jest leniwy? Każdy kto zamiast pierogów tradycyjnych, zabierze się za pierogi leniwe. …
  • Lasagne bolognese

    Makaron z mięsem, sosem bolognese i sosem beszamelowym, a wszystko w towarzystwie parmezan…
  • Dietetyczne risotto z cukinią i kurczakiem

    Dietetyczne risotto z cukinią i kurczakiem jest zupełnie inaczej robione niż tradycyjne - …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Ekspresowe ciasto z owocami na weekend

To idealne ciasto dla początkujących, bo przygotowuje się je banalnie prosto. Na tym nie k…