Potrzebne składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki ciepłej wody
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 250 g grzybów (najlepiej świeżych leśnych)
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 szklanki bulionu
- sól (pieprz)
- 1/2 łyżeczka estragonu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Kroimy grzyby w kawałki i obgotowujemy w niewielkiej ilości wody.
- Wodę zlewamy, możemy dać trochę do farszu. Grzyby studzimy i drobno siekamy.
- Cebulę drobno siekamy i smażymy dodając czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Mięso nie dosmażamy, tylko delikatnie podsmażamy. Przekładamy do miski i studzimy.
- Mieszamy grzyby z mięsem i do zimnego farszu dodajemy jajko. Dolewamy po trochu bulion do uzyskania lepkiej masy.
- Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki, Na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy. No chyba, że macie maszynkę z opisu.
- Gotujemy od wypłynięcia 3 minuty.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z mięsem i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Genialne dzięki