Kosą po patelni Przepisy Grzyby Pierogi z mięsem i grzybami

Pierogi z mięsem i grzybami

6 min. czytania
0
0
Pierogi, pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym się da, tra la la. I tym skocznym akcentem, przejdźmy do opisu jakże zacnego dania, jakim są pierogi z mięsem i grzybami. Grzyby już się pojawiają jak twierdzi mój Tata - tyle, że on już to mówił w marcu, więc raczej to stan permanentny, przynajmniej dla pasjonatów grzybów, jak On. Ale skoro są i można już zbierać, to mu zaufam i wstawię coś pierwszego grzybowego na otwarcie sezonu. Pierogi są pyszne, delikatne, aromatyczne, a przy okazji jak widzicie, zlepione niecodzienną techniką. Wykorzystana została odkurzona rosyjska maszyna do pierogów. Nie to nie maszyna raczej koło z dziurami, na które kładzie się placek ciasta, nakłada farsz w otwory, drugi placek i wałkiem wykrawa pierogi. Przyznać się, mieliście takie ustrojstwo? Polecam poszukać bo ułatwia sprawę bardzo. Ja wcinam zatem, a Wy bierzcie się za lepienie własnych. A najpierw do lasu po grzyby, chociaż wg. mnie to w lasach jest za sucho, ale przynajmniej chłodniej, tak więc spacer w lesie a później z suszonych jak nic nie znajdziecie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Pierogi z mięsem i grzybami
Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g grzybów (najlepiej świeżych leśnych)
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól (pieprz)
  • 1/2 łyżeczka estragonu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Kroimy grzyby w kawałki i obgotowujemy w niewielkiej ilości wody.
  • Wodę zlewamy, możemy dać trochę do farszu. Grzyby studzimy i drobno siekamy.
  • Cebulę drobno siekamy i smażymy dodając czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Mięso nie dosmażamy, tylko delikatnie podsmażamy. Przekładamy do miski i studzimy.
  • Mieszamy grzyby z mięsem i do zimnego farszu dodajemy jajko. Dolewamy po trochu bulion do uzyskania lepkiej masy.
  • Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania pożądanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki, Na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy. No chyba, że macie maszynkę z opisu.
  • Gotujemy od wypłynięcia 3 minuty.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z mięsem i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
    5
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite