Kosą po patelni Przepisy Obiad Pierogi leniwe z cukrem i cynamonem

Pierogi leniwe z cukrem i cynamonem

2 min. czytania
0
0
Kto jest leniwy? Każdy kto zamiast pierogów tradycyjnych, zabierze się za pierogi leniwe. A tak serio to zastanawiałem się kiedyś czemu taka nazwa, jak to z pierogami ma jednak mało wspólnego. I to nie kluski są leniwe ale kucharz, który to wymyślił. Smakują bardzo podobnie do pierogów z serem, więc to taka łatwiejsza ich wersja , z masłem cukrem i cynamonem są obłędne. Szybkie i proste danie dla każdego, a efekt całkiem jak widać przyjemny i uwierzcie, smaczny! Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa i często do niego wracam.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas całkowity: 20 min.

Składniki:

  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 200 g mąki
  • 1 jako
  • sól
  • cynamon
  • 2 łyżki masła
  • cukier do posypania

Sposób wykonania:

  • Z serków, jajka, dodając stopniowo mąkę wyrabiamy ciasto. Mąki dodajemy do uzyskania odpowiedniej lepkości i gęstości ciasta. Powinno być dość zwięzłe, lekko ciągnące się.
  • Robimy kluski łyżką, maczając we wrzątku łyżkę by łatwiej odchodziły i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2 min i odcedzamy.
  • Na patelni rozpuszczamy masło. Polewamy nim kluski, posypujemy cukrem i cynamonem.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …