Kosą po patelni Przepisy Obiad Pierogi leniwe z cukrem i cynamonem

Pierogi leniwe z cukrem i cynamonem

5 minuty czytania
0
242

Kto jest leniwy? Każdy kto zamiast pierogów tradycyjnych, zabierze się za pierogi leniwe. A tak serio to zastanawiałem się kiedyś czemu taka nazwa, jak to z pierogami ma jednak mało wspólnego. I to nie kluski są leniwe ale kucharz, który to wymyślił. Smakują bardzo podobnie do pierogów z serem, więc to taka łatwiejsza ich wersja , z masłem cukrem i cynamonem są obłędne. Szybkie i proste danie dla każdego, a efekt całkiem jak widać przyjemny i uwierzcie, smaczny! Dla mnie to jeden ze smaków dzieciństwa i często do niego wracam.

Pierogi leniwe

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 5 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 200 g mąki
  • 1 jako
  • sól
  • cynamon
  • 2 łyżki masła
  • cukier do posypania

Sposób wykonania:

  1. Z serków, jajka, dodając stopniowo mąkę wyrabiamy ciasto. Mąki dodajemy do uzyskania odpowiedniej lepkości i gęstości ciasta. Powinno być dość zwięzłe, lekko ciągnące się.
  2. Robimy kluski łyżką, maczając we wrzątku łyżkę by łatwiej odchodziły i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2 min i odcedzamy.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło. Polewamy nim kluski, posypujemy cukrem i cynamonem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…