Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Boże narodzenie

Piernik świąteczny

Kosą po patelni 8 grudnia 2021
Święta tuż, tuż. Czas więc pomyśleć o tym jakie ciasta pojawią się na naszym świątecznym stole. Delikatny i miękki piernik świąteczny, czy może go zabraknąć? Przełożony powidłami śliwkowymi z nutą pomarańczy i cynamonu. To prawdziwie świąteczny smak. A wszystko pod czekoladową polewą. Miód, przyprawy korzenne i ten zapach w całym domu… piernik świąteczny to podstawa i będzie każdemu smakował.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Piernik świąteczny

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki przyprawy piernikowej
  • 5 łyżek miodu
  • 500 ml mleka
  • 6 jajek
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa do przełożenia:

  • 400 g powideł śliwkowych
  • 150 g suszonych śliwek
  • sok z pomarańczy
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 4 łyżeczki cynamonu

Polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 6 łyżek śmietany
  • 12 łyżek cukru
  • 6 łyżek kakao

Sposób wykonania

  • Do garnka wkładam masło, miód, kakao i przyprawę piernikową. Mieszam i rozpuszczam składniki na gładką masę. Odstawiam z ognia i dodaję mleko mieszając. Następnie dodaję jajka i dokładnie mieszam, tak by powstała jednolita masa.
  • Do miski wsypuję mąkę, sodę i proszek, mieszam i dodaję cukier, następnie wlewam z garnka przygotowaną masę i mieszam mikserem, aż składniki się połączą.
  • Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia wlewam ciasto. Wstawiam do piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest suche.
  • Wyjmuję ciasto z piekarnika i studzę. W tym czasie przygotowuję masę z powideł. Do garnka wkładam wszystkie składniki i mieszając chwilę gotuję. Następnie miksuję do uzyskania gładkiej masy.
  • Przestudzony piernik przekrawam wzdłuż na pół. Jeden blat smaruję przygotowanymi powidłami i przykrywam drugim.
  • Przygotowuję polewę, wszystkie składniki wkładam do garnka na bardzo małym ogniu, doprowadzam do wrzenia ciągle mieszając. Gorącą masę rozprowadzam na wierzchu piernika i gotowe.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik świąteczny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi boże narodzenie, korzenne, miód, piernik, pomarańcza, śliwki, święta
Kosą po patelni 8 grudnia 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Eleganckie krzesła do salonu i jadalni. Jakie wybrać i czym się kierować?
Następny wpis Szkolenia gastronomiczne – rozwijaj się i odnajdź swoją pasję
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner
Krystyna Krejner
22 grudnia 2017 17:00

Wszystkim czytelnikom i redakcji życzę szczęśliwych świąt i Nowego Roku…

0
Odpowiedz

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?