Piernik świąteczny

0

Delikatny i miękki piernik świąteczny, czy może go zabraknąć w święta na naszym stole? Przełożony powidłami śliwkowymi z nutą pomarańczy i cynamonu. Wybitnie świąteczny smak. A wszystko pod czekoladową polewą. Miód, przyprawy korzenne i ten zapach w całym domu... piernik to podstawa.

Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji dużo ludzi

Składniki

    Ciasto:
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki przyprawy piernikowej
  • 5 łyżek miodu
  • 500 ml mleka
  • 6 jajek
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa do przełożenia:
  • 400 g powideł śliwkowych
  • 150 g suszonych śliwek
  • sok z pomarańczy
  • otarta skórka z pomarańczy
  • 4 łyżeczki cynamonu
    Polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki margaryny
  • 6 łyżek śmietany
  • 12 łyżek cukru
  • 6 łyżek kakao

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wkładamy masło, miód, kakao i przyprawę piernikową. Mieszamy i rozpuszczamy składniki na gładką masę. Odstawiamy z ognia i dodajemy mleko, mieszamy. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy, tak by powstała jednolita masa.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, sodę i proszek mieszamy i dodajemy cukier, następnie wlewamy z garnka przygotowaną masę i mieszamy mikserem aż składniki się połączą.
  3. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche.
  4. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. W tym czasie przygotowujemy masę z powideł. Do garnka wkładamy wszystkie składniki i mieszając chwilę gotujemy. Następnie miksujemy.
  5. Przestudzony piernik przekrawamy wzdłuż na pół. Jeden blat smarujemy przygotowanymi powidłami i przykrywamy drugim.
  6. Przygotowujemy polewę wszystkie składniki wkładamy do garnka na bardzo małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Gorącą masę rozprowadzamy na wierzchu piernika.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/piernik-swiateczny/
  • Jabłka pieczone z miodem i orzechami

    Pachnące, soczyste i mięciutkie jabłka pieczone z miodem i orzechami z nutą cynamonu i wan…
  • Nalewka z pigwowca

    Dziś mam hicior dla mega cierpliwych osób. Ja do takich nie należę i nalewka z pigwowca i …
  • Borowiki smażone w miodzie z orzechami

    Znów grzybobranie i niesamowita przystawka albo śniadanie czyi borowiki smażone w miodzie …
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi

Mięciutkie, pachnące lasem paszteciki ze świeżymi grzybami leśnymi. Cieknie ślinka? Pewnie…