w , , ,

Piernik świąteczny

Święta tuż, tuż. Czas więc pomyśleć o tym jakie ciasta pojawią się na naszym świątecznym stole. Delikatny i miękki piernik świąteczny, czy może go zabraknąć? Przełożony powidłami śliwkowymi z nutą pomarańczy i cynamonu. To prawdziwie świąteczny smak. A wszystko pod czekoladową polewą. Miód, przyprawy korzenne i ten zapach w całym domu… piernik świąteczny to podstawa i będzie każdemu smakował.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Piernik świąteczny

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki przyprawy piernikowej
  • 5 łyżek miodu
  • 500 ml mleka
  • 6 jajek
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa do przełożenia:

  • 400 g powideł śliwkowych
  • 150 g suszonych śliwek
  • sok z pomarańczy
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 4 łyżeczki cynamonu

Polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 6 łyżek śmietany
  • 12 łyżek cukru
  • 6 łyżek kakao

Sposób wykonania

  • Do garnka wkładam masło, miód, kakao i przyprawę piernikową. Mieszam i rozpuszczam składniki na gładką masę. Odstawiam z ognia i dodaję mleko mieszając. Następnie dodaję jajka i dokładnie mieszam, tak by powstała jednolita masa.
  • Do miski wsypuję mąkę, sodę i proszek, mieszam i dodaję cukier, następnie wlewam z garnka przygotowaną masę i mieszam mikserem, aż składniki się połączą.
  • Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia wlewam ciasto. Wstawiam do piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest suche.
  • Wyjmuję ciasto z piekarnika i studzę. W tym czasie przygotowuję masę z powideł. Do garnka wkładam wszystkie składniki i mieszając chwilę gotuję. Następnie miksuję do uzyskania gładkiej masy.
  • Przestudzony piernik przekrawam wzdłuż na pół. Jeden blat smaruję przygotowanymi powidłami i przykrywam drugim.
  • Przygotowuję polewę, wszystkie składniki wkładam do garnka na bardzo małym ogniu, doprowadzam do wrzenia ciągle mieszając. Gorącą masę rozprowadzam na wierzchu piernika i gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik świąteczny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner

Wszystkim czytelnikom i redakcji życzę szczęśliwych świąt i Nowego Roku…