Potrzebne składniki
Ciasto:
- 200 g masła
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki przyprawy piernikowej
- 5 łyżek miodu
- 500 ml mleka
- 6 jajek
- 400 g mąki pszennej
- 400 g cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa do przełożenia:
- 400 g powideł śliwkowych
- 150 g suszonych śliwek
- sok z pomarańczy
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- 4 łyżeczki cynamonu
Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki margaryny
- 6 łyżek śmietany
- 12 łyżek cukru
- 6 łyżek kakao
Sposób wykonania
- Do garnka wkładam masło, miód, kakao i przyprawę piernikową. Mieszam i rozpuszczam składniki na gładką masę. Odstawiam z ognia i dodaję mleko mieszając. Następnie dodaję jajka i dokładnie mieszam, tak by powstała jednolita masa.
- Do miski wsypuję mąkę, sodę i proszek, mieszam i dodaję cukier, następnie wlewam z garnka przygotowaną masę i mieszam mikserem, aż składniki się połączą.
- Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia wlewam ciasto. Wstawiam do piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest suche.
- Wyjmuję ciasto z piekarnika i studzę. W tym czasie przygotowuję masę z powideł. Do garnka wkładam wszystkie składniki i mieszając chwilę gotuję. Następnie miksuję do uzyskania gładkiej masy.
- Przestudzony piernik przekrawam wzdłuż na pół. Jeden blat smaruję przygotowanymi powidłami i przykrywam drugim.
- Przygotowuję polewę, wszystkie składniki wkładam do garnka na bardzo małym ogniu, doprowadzam do wrzenia ciągle mieszając. Gorącą masę rozprowadzam na wierzchu piernika i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik świąteczny wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wszystkim czytelnikom i redakcji życzę szczęśliwych świąt i Nowego Roku…