Potrzebne składniki
- 800 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka kurkumy
- 0,5 łyżeczki kolendry
- 3 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego
- sól
Sposób wykonania
- Robimy marynatę z jogurtu, przypraw, czosnku i imbiru posiekanego drobno. Mieszamy, wsadzamy ponacinane mięso i obtaczamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka z po ok 4 min z każdej strony, do przyrumienienia. Kurczak musi być oblepiony marynatą podczas smażenia.
- Przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Jeśli została nam marynata w misce to polewamy nią dodatkowo kurczaka.
- Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone udka kurczaka w jogurcie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Inna wersja Kurczak po indyjsku – ten bez pieczenia, wystarczy usmażyć na patelni.