Potrzebne składniki
- 800 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka kurkumy
- 0,5 łyżeczki kolendry
- 3 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego
- sól
Sposób wykonania
- Robimy marynatę z jogurtu, przypraw, czosnku i imbiru posiekanego drobno. Mieszamy, wsadzamy ponacinane mięso i obtaczamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka z po ok 4 min z każdej strony, do przyrumienienia. Kurczak musi być oblepiony marynatą podczas smażenia.
- Przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Jeśli została nam marynata w misce to polewamy nią dodatkowo kurczaka.
- Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone udka kurczaka w jogurcie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Inna wersja Kurczak po indyjsku – ten bez pieczenia, wystarczy usmażyć na patelni.