Kosą po patelni Przepisy Drób Kurczak po indyjsku

Kurczak po indyjsku

0

Robiłem to danie ze trzy razy i zawsze mi smakowało – jest z tym trochę pracy ale naprawdę wychodzi kurczak smaczny i soczysty. Danie bardzo mi się pozytywnie kojarzy szczególnie wspominając jak je pierwszy raz robiłem i dla kogo ? Efektownie wygląda podane na stole, idealne na szczególny obiad – porcja dla 2 osób.

Kurczak po indyjsku

Kurczak po indyjsku

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 1 pierś kurczaka
  • 300 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 1 płaska łyżeczka pasty Curry łagodnej
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka marynowanego imbiru lub świeżego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • garśc orzeszków ziemnych niesolonych
  • 2 duże pomidory
  • 0,5 małego ogórka
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Ugotować ryż w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy nada mu piękny żółty kolor o wiele ładniej prezentuje się na talerzu a i smakuje wyjątkowo.
  2. Z 150 ml jogurtu, pasty curry, imbiru, chili, sosu sojowego i połowy soku z cytryny przygotować marynatę, w której zanurzyć podzieloną na pół pierś (jeśli pierś jest gruba należy dodatkowo przekroić ją na pół w poprzek) z kurczaka i wstawić do lodówki na 15 min.
  3. Pomidory przekroić na pół w poprzek i wydrążyć. Ogórka i dymkę posiekać i wymieszać razem z wydrążonym miąższem
  4. Nałożyć do 2 polówek pomidora doprawić oliwą, resztą soku z cytryny i pieprzem.
  5. Pozostałe połówki napełnić jogurtem wymieszanym z roztartym czosnkiem przygotowując dip czosnkowy.
  6. Na średnio rozgrzanej patelni najlepiej grilowej smażymy mięso z kurczaka smarując w międzyczasie marynatą.
  7. Radzę użyć całą marynatę i obficie smarować – nie należy też smażyć za długo by nie przypalić imbiru. Pod koniec smażenia możemy lekko zwiększyć temparaturę i przyrumienić kurczaka jeśli nie odparowała cała marynata.
  8. Posypujemy uprażonymi wcześniej orzeszkami.
  9. Podajemy mięso ułożone na ryżu, obok stawiamy 2 połówki pomidorów jak miseszki – jedną z sałatką drugą z jogurtem.

Notatki

Ostrośc potrawy regulujemy dodając papryczkę z ziarnami lub bez. Z solą należy uważać i w zasadzie dodac ją do wody do gotowania ryżu i delikatnie do sałatki z pomidorów i ogórków.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/kurczak-po-indyjsku/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Sałatka z serem białym i pomidorami

Przyznać się kto z Was po tym weekendzie karnawałowym z dodatkiem Dnia Babci i Dziadka nie…