Potrzebne składniki
- 3 podudzia indyka
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka dowolnych ziół na jakie macie akurat ochotę (tymianek, estragon, zioła prowansalskie)
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
Sposób wykonania
- Podudzia dokładnie umyłem i osuszyłem.
- Wsadziłem do sporej miski, dodałem olej, zioła, sól, pieprz, sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie wymieszałem ze sobą i lekko natarłem marynatą podudzia.
- Miskę przykryłem folią i wsadziłem do lodówki na 1 godzinę.
- Przełożyłem podudzia z marynatą do naczynia żaroodpornego, podlałem wodą i wstawiłem do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
- Znów czekanie kolejną godzinę na efekt końcowy i gotowe. Możecie w trakcie pieczenia podlać mięso powstałym na dnie naczynia sosem, ale nie jest to konieczne.
- Po godzinie sprawdźcie stan skórki, jeśli się przyrumieniła to wyjmijcie, jeśli nie to dociągnijcie trochę np. z opcją grill wtedy będzie bardziej chrupiąca.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone podudzia indyka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Bardzo smaczne. Trzymałam w piekarniku bez przykrycia. W trakcie pieczenia obróciłam udka aby się lekko przypiekły z drugiej strony. Od siebie dorzuciłam jeszcze 15minut pod przykryciem aby się lekko poddusiły 🙂 Udka rewelacja. Myślałam że nie dojdą w środku ale jednak upiekły się idealnie.
Witam. Mam pytanie: czy naczynie żaroodporne na być zamknięte czy indyka pieczemy bez przykrycia? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Aga
rany ostatni raz robiłem to danie rok temu… ale chyba bez przykrycia piekłem, skoro skórka ma się przyrumienić.
Dzięki
Próbowałam i polecam 🙂 pięknie pachną i rozpływają się w ustach!
Najpierw dziękujemy za polecanie przepisu 🙂 🙂 I chętnie spróbujemy te indycze podudzia z miodem – brzmi ciekawie i apetycznie aaa i przede wszystkim na szybko :).
Pozdrawiamy.
nie ma za co zawsze do usług jak coś dobre to polecam 🙂
Bardzo smaczna propozycja na smaczny i w zasadzie sam się robiący obiad 🙂 Lubię takie obiadki 🙂