Pieczone podudzia indyka – obiad dla leniwych lub zapracowanych

Kosą po patelni
Kto powiedział, że w kuchni by zjeść coś dobrego trzeba siedzieć godzinami? Pieczone podudzia indyka wg. mojej propozycji to dosłownie 10 min. pracy i 2 godziny czekania. Czekanie możecie wykorzystać na Wasze sprawy i obowiązki – obiad sam się zrobi. Zero kombinowania, banalnie proste składniki, pyszna marynata i efekt końcowy: soczyste mięso, odchodzące wręcz samo od kości, lekko przyrumienione i nieziemsko smaczne. Do tego jakieś frytasy lub ziemniaki i surówka i obiad gotowy. Idealna propozycja dla leniwych i tych zapracowanych.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 1 godz.
Czekanie: 1 godz.
Łącznie: 2 godz. 10 min.
Ilość porcji 3 osoby
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Pieczone podudzia indyka

Potrzebne składniki

  • 3 podudzia indyka
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka dowolnych ziół na jakie macie akurat ochotę (tymianek, estragon, zioła prowansalskie)
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • Podudzia dokładnie umyłem i osuszyłem.
  • Wsadziłem do sporej miski, dodałem olej, zioła, sól, pieprz, sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie wymieszałem ze sobą i lekko natarłem marynatą podudzia.
  • Miskę przykryłem folią i wsadziłem do lodówki na 1 godzinę.
  • Przełożyłem podudzia z marynatą do naczynia żaroodpornego, podlałem wodą i wstawiłem do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
  • Znów czekanie kolejną godzinę na efekt końcowy i gotowe. Możecie w trakcie pieczenia podlać mięso powstałym na dnie naczynia sosem, ale nie jest to konieczne.
  • Po godzinie sprawdźcie stan skórki, jeśli się przyrumieniła to wyjmijcie, jeśli nie to dociągnijcie trochę np. z opcją grill wtedy będzie bardziej chrupiąca.
Jeśli nie macie podudzi indyka a np. kurczaka, to zobaczcie przepis zaprzyjaźnionych Sikorek – Pałeczki w ziołowej marynacie.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone podudzia indyka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
8 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anna

Bardzo smaczne. Trzymałam w piekarniku bez przykrycia. W trakcie pieczenia obróciłam udka aby się lekko przypiekły z drugiej strony. Od siebie dorzuciłam jeszcze 15minut pod przykryciem aby się lekko poddusiły 🙂 Udka rewelacja. Myślałam że nie dojdą w środku ale jednak upiekły się idealnie.

Agnieszka

Witam. Mam pytanie: czy naczynie żaroodporne na być zamknięte czy indyka pieczemy bez przykrycia? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Aga

Agnieszka

Dzięki

Katarzyna

Próbowałam i polecam 🙂 pięknie pachną i rozpływają się w ustach!

Sikorkowe Pasje

Najpierw dziękujemy za polecanie przepisu 🙂 🙂 I chętnie spróbujemy te indycze podudzia z miodem – brzmi ciekawie i apetycznie aaa i przede wszystkim na szybko :).
Pozdrawiamy.

Słodko Słodka

Bardzo smaczna propozycja na smaczny i w zasadzie sam się robiący obiad 🙂 Lubię takie obiadki 🙂