Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Pieczone podudzia indyka – obiad dla leniwych lub zapracowanych

Kosą po patelni 16 stycznia 2020
Kto powiedział, że w kuchni by zjeść coś dobrego trzeba siedzieć godzinami? Pieczone podudzia indyka wg. mojej propozycji to dosłownie 10 min. pracy i 2 godziny czekania. Czekanie możecie wykorzystać na Wasze sprawy i obowiązki – obiad sam się zrobi. Zero kombinowania, banalnie proste składniki, pyszna marynata i efekt końcowy: soczyste mięso, odchodzące wręcz samo od kości, lekko przyrumienione i nieziemsko smaczne. Do tego jakieś frytasy lub ziemniaki i surówka i obiad gotowy. Idealna propozycja dla leniwych i tych zapracowanych.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 1 godz.
Czekanie: 1 godz.
Łącznie: 2 godz. 10 min.
Ilość porcji 3 osoby
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Pieczone podudzia indyka

Potrzebne składniki

  • 3 podudzia indyka
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka dowolnych ziół na jakie macie akurat ochotę (tymianek, estragon, zioła prowansalskie)
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju

Sposób wykonania

  • Podudzia dokładnie umyłem i osuszyłem.
  • Wsadziłem do sporej miski, dodałem olej, zioła, sól, pieprz, sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie wymieszałem ze sobą i lekko natarłem marynatą podudzia.
  • Miskę przykryłem folią i wsadziłem do lodówki na 1 godzinę.
  • Przełożyłem podudzia z marynatą do naczynia żaroodpornego, podlałem wodą i wstawiłem do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
  • Znów czekanie kolejną godzinę na efekt końcowy i gotowe. Możecie w trakcie pieczenia podlać mięso powstałym na dnie naczynia sosem, ale nie jest to konieczne.
  • Po godzinie sprawdźcie stan skórki, jeśli się przyrumieniła to wyjmijcie, jeśli nie to dociągnijcie trochę np. z opcją grill wtedy będzie bardziej chrupiąca.
Jeśli nie macie podudzi indyka a np. kurczaka, to zobaczcie przepis zaprzyjaźnionych Sikorek – Pałeczki w ziołowej marynacie.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone podudzia indyka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi drób, indyk, łatwy, marynata, miód, obiad, pieczone, podudzia, zioła
Kosą po patelni 16 stycznia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Co warto wiedzieć o czapce kucharskiej?
Następny wpis Jaki catering dietetyczny wybrać?
8 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
9 maja 2022 14:35

Bardzo smaczne. Trzymałam w piekarniku bez przykrycia. W trakcie pieczenia obróciłam udka aby się lekko przypiekły z drugiej strony. Od siebie dorzuciłam jeszcze 15minut pod przykryciem aby się lekko poddusiły 🙂 Udka rewelacja. Myślałam że nie dojdą w środku ale jednak upiekły się idealnie.

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
15 marca 2021 11:10

Witam. Mam pytanie: czy naczynie żaroodporne na być zamknięte czy indyka pieczemy bez przykrycia? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Aga

3
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Agnieszka
15 marca 2021 11:46

rany ostatni raz robiłem to danie rok temu… ale chyba bez przykrycia piekłem, skoro skórka ma się przyrumienić.

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
Odpowiedz  Kosą po patelni
15 marca 2021 12:40

Dzięki

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
16 stycznia 2020 13:59

Próbowałam i polecam 🙂 pięknie pachną i rozpływają się w ustach!

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
16 stycznia 2020 10:27

Najpierw dziękujemy za polecanie przepisu 🙂 🙂 I chętnie spróbujemy te indycze podudzia z miodem – brzmi ciekawie i apetycznie aaa i przede wszystkim na szybko :).
Pozdrawiamy.

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Sikorkowe Pasje
28 stycznia 2020 09:36

nie ma za co zawsze do usług jak coś dobre to polecam 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
16 stycznia 2020 08:59

Bardzo smaczna propozycja na smaczny i w zasadzie sam się robiący obiad 🙂 Lubię takie obiadki 🙂

0
Odpowiedz

Żywność bogata w kolagen, która poprawi Twoje zdrowie

Rosół drobiowy

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe

Sernik z pianką

Kurczak po indyjsku

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?