Danie z cyklu wstaw i samo się zrobi, więc idealne gdy nie bardzo chcemy stać przy garach pół dnia. Pieczeń z szynki w sosie własnym jest delikatna, bardzo aromatyczna i można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek. Można również pokroić w kostkę i użyć jako dodatek do sałatki. Tak więc po upieczeniu i podaniu na obiad np. z kluskami na parze lub ziemniaczkami może mieć jeszcze kilka żyć o ile cała nie zniknie. Proste i bardzo treściwe danie.
Jak wykonać przepis na - Pieczeń z szynki w sosie własnymPotrzebne składniki
- 1 kg mięsa od szynki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego
- 2 łyżki mąki
- 0,5 szklanki wody
- 5 łyżek oliwy
- sól (pieprz do smaku)
Sposób wykonania
- Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy błon i nadmiaru tłuszczu i nacieramy oliwą, czosnkiem i przyprawami. Wstawiamy w naczyniu do lodówki najlepiej na noc lub na minimum 3 godziny.
- Wyjmujemy i podsmażamy na patelni z każdej strony tak by je zamknąć, po kilka minut.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne smarując je dokładnie oliwą i przekładamy do niego mięso. Obkładamy cebulą pokrojoną w piórka.
- Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Co jakiś czas podlewamy mięso powstałym podczas pieczenia sosem.
- Wyjmujemy mięso na talerz i zostawiamy na chwilę by odpoczęło, w tym czasie do pozostałego sosu dodajemy bulion, podgrzewamy i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w wodzie.
- Możemy mięso włożyć jeszcze do sosu i chwilę podgotować, ale nie jest to konieczne.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z szynki w sosie własnym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: