Kosą po patelni Przepisy Mięso Pieczeń z szynki w sosie własnym

Pieczeń z szynki w sosie własnym

3 min. czytania
0
0
Danie z cyklu wstaw i samo się zrobi, więc idealne gdy nie bardzo chcemy stać przy garach pół dnia. Pieczeń z szynki w sosie własnym jest delikatna, bardzo aromatyczna i można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek. Można również pokroić w kostkę i użyć jako dodatek do sałatki. Tak więc po upieczeniu i podaniu na obiad np. z kluskami na parze lub ziemniaczkami może mieć jeszcze kilka żyć o ile cała nie zniknie. Proste i bardzo treściwe danie.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 godz. 45 min.
Czas całkowity: 2 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • 5 łyżek oliwy
  • sól (pieprz do smaku)

Sposób wykonania:

  • Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy błon i nadmiaru tłuszczu i nacieramy oliwą, czosnkiem i przyprawami. Wstawiamy w naczyniu do lodówki najlepiej na noc lub na minimum 3 godziny.
  • Wyjmujemy i podsmażamy na patelni z każdej strony tak by je zamknąć, po kilka minut.
  • Przygotowujemy naczynie żaroodporne smarując je dokładnie oliwą i przekładamy do niego mięso. Obkładamy cebulą pokrojoną w piórka.
  • Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Co jakiś czas podlewamy mięso powstałym podczas pieczenia sosem.
  • Wyjmujemy mięso na talerz i zostawiamy na chwilę by odpoczęło, w tym czasie do pozostałego sosu dodajemy bulion, podgrzewamy i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w wodzie.
  • Możemy mięso włożyć jeszcze do sosu i chwilę podgotować, ale nie jest to konieczne.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…