w , ,

Pieczeń z szynki w sosie własnym

Danie z cyklu wstaw i samo się zrobi, więc idealne gdy nie bardzo chcemy stać przy garach pół dnia. Pieczeń z szynki w sosie własnym jest delikatna, bardzo aromatyczna i można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek. Można również pokroić w kostkę i użyć jako dodatek do sałatki. Tak więc po upieczeniu i podaniu na obiad np. z kluskami na parze lub ziemniaczkami może mieć jeszcze kilka żyć o ile cała nie zniknie. Proste i bardzo treściwe danie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 45 min.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na - Pieczeń z szynki w sosie własnym

Potrzebne składniki

  • 1 kg mięsa od szynki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • 5 łyżek oliwy
  • sól (pieprz do smaku)

Sposób wykonania

  • Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy błon i nadmiaru tłuszczu i nacieramy oliwą, czosnkiem i przyprawami. Wstawiamy w naczyniu do lodówki najlepiej na noc lub na minimum 3 godziny.
  • Wyjmujemy i podsmażamy na patelni z każdej strony tak by je zamknąć, po kilka minut.
  • Przygotowujemy naczynie żaroodporne smarując je dokładnie oliwą i przekładamy do niego mięso. Obkładamy cebulą pokrojoną w piórka.
  • Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Co jakiś czas podlewamy mięso powstałym podczas pieczenia sosem.
  • Wyjmujemy mięso na talerz i zostawiamy na chwilę by odpoczęło, w tym czasie do pozostałego sosu dodajemy bulion, podgrzewamy i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w wodzie.
  • Możemy mięso włożyć jeszcze do sosu i chwilę podgotować, ale nie jest to konieczne.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń z szynki w sosie własnym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze