Kosą po patelni Przepisy Mięso Pieczeń z szynki w sosie własnym

Pieczeń z szynki w sosie własnym

0

Danie z cyklu wstaw i samo się zrobi, więc idealne gdy nie bardzo chcemy stać przy garach pół dnia. Pieczeń z szynki w sosie własnym jest delikatna, bardzo aromatyczna i można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek. Można również pokroić w kostkę i użyć jako dodatek do sałatki. Tak więc po upieczeniu i podaniu na obiad np. z kluskami na parze lub ziemniaczkami może mieć jeszcze kilka żyć o ile cała nie zniknie. Proste i bardzo treściwe danie.

Pieczeń z szynki w sosie własnym

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 45 minut/y
Czas całkowity 2 godzin/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego
  • 2 łyżki mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Mięso myjemy, osuszamy, pozbawiamy błon i nadmiaru tłuszczu i nacieramy oliwą, czosnkiem i przyprawami. Wstawiamy w naczyniu do lodówki najlepiej na noc lub na minimum 3 godziny.
  2. Wyjmujemy i podsmażamy na patelni z każdej strony tak by je zamknąć, po kilka minut.
  3. Przygotowujemy naczynie żaroodporne smarując je dokładnie oliwą i przekładamy do niego mięso. Obkładamy cebulą pokrojoną w piórka.
  4. Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Co jakiś czas podlewamy mięso powstałym podczas pieczenia sosem.
  5. Wyjmujemy mięso na talerz i zostawiamy na chwilę by odpoczęło, w tym czasie do pozostałego sosu dodajemy bulion, podgrzewamy i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w wodzie.
  6. Możemy mięso włożyć jeszcze do sosu i chwilę podgotować, ale nie jest to konieczne.