Potrzebne składniki
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania
- Ciepłe, ale nie gorące mleko mieszamy z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia.
- Na dno dużej miski wsypujemy sól. przykrywamy ją mąką, wbijamy jajka i wlewamy na wierzch rozczyn z drożdży.
- Wyrabiamy porządnie ciasto ręką. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciężka praca ale warto.
- Zostawiamy na 1 godzinę pod ściereczką do wyrośnięcia.
- Formujemy z ciasta, podsypując mąką dość gruby placek ok 3 cm. i wykrawamy dużą szklanką krążki. Krążki formujemy w rękach w kule i znów zostawiamy na kilka minut.
- W garnku zagotowujemy wodę do kąpieli parowej, rozciągamy nad garnkiem gazę lub używamy sitko do gotowania na parze. Wkładamy kluski tak by nie stykały się ze sobą. Gotujemy na parze pod przykryciem (możemy użyć np miski), partiami sprawdzając patyczkiem czy już są suche, (około 10 min).
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kluski na parze wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!