Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Kluski na parze (Pampuchy)

Kosą po patelni 23 czerwca 2018
Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy od regionu. Niby zwykłe kluchy drożdżowe na parze ale jakie pyszne. Można podawać na słodko lub w formie wytrawnej z sosem i mięsem. Ja preferuję teraz tę drugą wersję, jednak na słodko to jeden z niezapomnianych smaków mojego dzieciństwa. Ciocia Bronka zawsze robiła kluchy i dawała nam jeszcze ciepłe, przekrojone na pół z łyżeczką cukru i śmietany w środku. Resztę zjadaliśmy z sosem ze śmietany i np. truskawek - niebo w gębie. Rany nie było nic lepszego na świecie wtedy. Kluski można też nadziać jakimiś owocami. Roboty z tym trochę jest ale większość to czekanie, aż wyrosną lub się uparują. Porównanie zrobionych samemu z tymi kupnymi to zdrada stanu, więc zakaszcie rękawy i do roboty - zaręczam, że warto. Do wykonania dania, natchnęła mnie Judyta prowadząca blog Myśli potarganej. Wykonaliśmy je wspólnie, więc mam świadka, że pyszne - dziękuję kochana za przypomnienie smaku z dzieciństwa.
Przygotowanie: 1 godz. 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na - Kluski na parze

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania

  • Ciepłe, ale nie gorące mleko mieszamy z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia.
  • Na dno dużej miski wsypujemy sól. przykrywamy ją mąką, wbijamy jajka i wlewamy na wierzch rozczyn z drożdży.
  • Wyrabiamy porządnie ciasto ręką. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciężka praca ale warto.
  • Zostawiamy na 1 godzinę pod ściereczką do wyrośnięcia.
  • Formujemy z ciasta, podsypując mąką dość gruby placek ok 3 cm. i wykrawamy dużą szklanką krążki. Krążki formujemy w rękach w kule i znów zostawiamy na kilka minut.
  • W garnku zagotowujemy wodę do kąpieli parowej, rozciągamy nad garnkiem gazę lub używamy sitko do gotowania na parze. Wkładamy kluski tak by nie stykały się ze sobą. Gotujemy na parze pod przykryciem (możemy użyć np miski), partiami sprawdzając patyczkiem czy już są suche, (około 10 min).

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kluski na parze wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi drożdże, jajka, kluski, mleko, na parze, pampuchy
Kosą po patelni 23 czerwca 2018
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Sałatka z brokułów z jajkiem
Następny wpis Policzki wieprzowe duszone
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej – szybki, prosty i tani

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Seromak na kruchym spodzie

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?