w ,

Kluski na parze (Pampuchy)

Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy od regionu. Niby zwykłe kluchy drożdżowe na parze ale jakie pyszne. Można podawać na słodko lub w formie wytrawnej z sosem i mięsem. Ja preferuję teraz tę drugą wersję, jednak na słodko to jeden z niezapomnianych smaków mojego dzieciństwa. Ciocia Bronka zawsze robiła kluchy i dawała nam jeszcze ciepłe, przekrojone na pół z łyżeczką cukru i śmietany w środku. Resztę zjadaliśmy z sosem ze śmietany i np. truskawek - niebo w gębie. Rany nie było nic lepszego na świecie wtedy. Kluski można też nadziać jakimiś owocami. Roboty z tym trochę jest ale większość to czekanie, aż wyrosną lub się uparują. Porównanie zrobionych samemu z tymi kupnymi to zdrada stanu, więc zakaszcie rękawy i do roboty - zaręczam, że warto. Do wykonania dania, natchnęła mnie Judyta prowadząca blog Myśli potarganej. Wykonaliśmy je wspólnie, więc mam świadka, że pyszne - dziękuję kochana za przypomnienie smaku z dzieciństwa.
Przygotowanie: 1 godz. 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na - Kluski na parze

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania

  • Ciepłe, ale nie gorące mleko mieszamy z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia.
  • Na dno dużej miski wsypujemy sól. przykrywamy ją mąką, wbijamy jajka i wlewamy na wierzch rozczyn z drożdży.
  • Wyrabiamy porządnie ciasto ręką. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciężka praca ale warto.
  • Zostawiamy na 1 godzinę pod ściereczką do wyrośnięcia.
  • Formujemy z ciasta, podsypując mąką dość gruby placek ok 3 cm. i wykrawamy dużą szklanką krążki. Krążki formujemy w rękach w kule i znów zostawiamy na kilka minut.
  • W garnku zagotowujemy wodę do kąpieli parowej, rozciągamy nad garnkiem gazę lub używamy sitko do gotowania na parze. Wkładamy kluski tak by nie stykały się ze sobą. Gotujemy na parze pod przykryciem (możemy użyć np miski), partiami sprawdzając patyczkiem czy już są suche, (około 10 min).
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kluski na parze wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze