Kosą po patelni Przepisy Obiad Kluski na parze (Pampuchy)

Kluski na parze (Pampuchy)

4 min. czytania
0
0
Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy od regionu. Niby zwykłe kluchy drożdżowe na parze ale jakie pyszne. Można podawać na słodko lub w formie wytrawnej z sosem i mięsem. Ja preferuję teraz tę drugą wersję, jednak na słodko to jeden z niezapomnianych smaków mojego dzieciństwa. Ciocia Bronka zawsze robiła kluchy i dawała nam jeszcze ciepłe, przekrojone na pół z łyżeczką cukru i śmietany w środku. Resztę zjadaliśmy z sosem ze śmietany i np. truskawek - niebo w gębie. Rany nie było nic lepszego na świecie wtedy. Kluski można też nadziać jakimiś owocami. Roboty z tym trochę jest ale większość to czekanie, aż wyrosną lub się uparują. Porównanie zrobionych samemu z tymi kupnymi to zdrada stanu, więc zakaszcie rękawy i do roboty - zaręczam, że warto. Do wykonania dania, natchnęła mnie Judyta prowadząca blog Myśli potarganej. Wykonaliśmy je wspólnie, więc mam świadka, że pyszne - dziękuję kochana za przypomnienie smaku z dzieciństwa.
Przygotowanie: 1 godz. 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 2 godz.
Przepis na:

Kluski na parze

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  • Ciepłe, ale nie gorące mleko mieszamy z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia.
  • Na dno dużej miski wsypujemy sól. przykrywamy ją mąką, wbijamy jajka i wlewamy na wierzch rozczyn z drożdży.
  • Wyrabiamy porządnie ciasto ręką. Wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciężka praca ale warto.
  • Zostawiamy na 1 godzinę pod ściereczką do wyrośnięcia.
  • Formujemy z ciasta, podsypując mąką dość gruby placek ok 3 cm. i wykrawamy dużą szklanką krążki. Krążki formujemy w rękach w kule i znów zostawiamy na kilka minut.
  • W garnku zagotowujemy wodę do kąpieli parowej, rozciągamy nad garnkiem gazę lub używamy sitko do gotowania na parze. Wkładamy kluski tak by nie stykały się ze sobą. Gotujemy na parze pod przykryciem (możemy użyć np miski), partiami sprawdzając patyczkiem czy już są suche, (około 10 min).
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 8
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    10
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…