Piece konwekcyjno – parowe. Krótki poradnik

Materiał zewnętrzny

Wyposażając swój lokal gastronomiczny w niezbędny asortyment codziennego użytku, nie należy zapominać o odpowiednich urządzeniach do obróbki termicznej. Klasyczny piekarnik może okazać się niewystarczający jeśli planujemy obsługę większej ilości gości. W takim przypadku idealnie sprawdzi się nowoczesny piec konwekcyjno – parowy. Dzięki rozbudowanym funkcjom termicznym, z pewnością pomoże w wielu czynnościach w kuchni.

--- Reklama ---

Wybór odpowiedniego pieca konwekcyjno – parowego to jednak nie taka prosta sprawa. Z racji tego, że urządzenie to jest często mocno eksploatowane, przy zakupie należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów np., jakie zasilanie powinno posiadać – gazowe czy elektryczne? Jakiej wielkości powinien być piec, aby mógł zaspokoić wszystkie potrzeby, a także jakie środki jesteśmy w stanie przeznaczyć na ten cel. Aby pomóc przy wyborze odpowiedniego modelu, stworzyliśmy ten artykuł. Przeczytaj “Piece konwekcyjno – parowe. Krótki poradnik.” i dowiedz się na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jak działa piec konwekcyjno – parowy?

Zasada działania pieca konwekcyjno – parowego wiąże się z funkcją naparowywania komory. Dzięki niej urządzenie to zyskało nowe możliwości w zakresie obróbki termicznej, takiej jak gotowanie na parze, blanszowanie, kombinowana obróbka termiczno-parowa czy regeneracja termiczna. Zazwyczaj najistotniejszą funkcją, z punktu widzenia funkcjonowania średnich i dużych restauracji, jest ta ostatnia.

Proces przygotowywania dań w piecu konwekcyjno-parowym

  1. Gorące powietrze znajdujące się wewnątrz zostaje przetłoczone za pomocą wentylatorów przez komorę, wymuszając jednocześnie ruch poziomy,
  1. Następnie powietrze przetłaczane jest przez filtry oczyszczające je z drobinek tłuszczu. Pozioma cyrkulacja powietrza i odtłuszczanie gwarantuje zatrzymywanie zapachów oraz utrzymywanie odpowiedniej temperatury na równomiernym poziomie,
  1. Kolejnym procesem jest dodanie do komory z cyrkulującym powietrzem pary wodnej, dzięki której przyspiesza się obróbkę termiczną, a także zapobiega utracie wilgoci przez potrawy.

Warto wiedzieć, że piece konwekcyjno-parowe zużywają do 95% tłuszczu mniej w porównaniu z metodami tradycyjnymi. W tych urządzeniach tłuszcz niezbędny jest jedynie do uzyskania walorów smakowych, potrawy wymagające smażenia są jedynie spryskiwane powierzchniowo przed włożeniem do pieca, a następnie obrabiane gorącym powietrzem z tłuszczem na powierzchni.

Piecem konwekcyjno-parowym możemy zastąpić wiele urządzeń takich jak płyta grillowa, parowar, frytkownica czy piekarnik, dlatego też jest to świetnie rozwiązanie. Ceny modeli wahają się od kilku  do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Wpływ na tą różnicę cenową ma przede wszystkim zaawansowanie technologiczne oraz wielkość pieca, która uzależniona jest od indywidualnych potrzeb. Takie urządzenie w zupełności wystarczy aby sprostać nawet najbardziej wymagającym w obróbce termicznej potrawom.

Artykuł poleca sklep gastronomiczny iguanasklep.pl

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze