Pianowiec z owocami

5 min. czytania
1
0
Strasznie smaczne ciasto, pianowiec z owocami jest wilgotny pełen owoców i w sam raz słodki. Do ciasta dodajemy tylko cukier waniliowy więc użycie cukru pudru na wierzchu raczej wskazane. Dodatkową słodycz dają owoce, dlatego jest w sam raz. Wychodzi duża blacha więc spokojnie można przygotować jak spodziewamy się gości. Jeśli nie mamy dodatkowych owoców sezonowych tez nie szkodzi. Można zrobić bez nich i też jest pyszne. Do piany dodaje też czasem startą skórkę cytrynową - wzbogaca smak i dodaje świeżości.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Jak wykonać przepis na - Pianowiec z owocami
Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 kostki margaryny do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 duży budyń rodzinny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 szczypty soli
  • puszka brzoskwiń
  • puszka ananasów
  • owoce sezonowe (borówki, jagody, jeżyny, maliny)
  • cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania:
  • Mąkę przesianą z proszkiem, siekamy ze schłodzonym tłuszczem, szczyptą soli, dodajemy żółtka, jeden cukier waniliowy i zagniatamy gładkie ciasto.
  • Dzielimy na pół - jedną część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Drugą rozwałkowujemy
  • i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nakłuwamy widelcem.
  • Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i budyń.
  • Połowę ubitej masy wykładamy na ciasto, na masie układamy odsączone owoce. Można je układać w dowolny sposób albo zrobić połowę ciasta brzoskwiniowego a drugą ananasowego.
  • Posypujemy garścią np. borówek. Wszystko przykrywamy pozostałą masą.
  • Schłodzone w zamrażarce ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut.
  • Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pianowiec z owocami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

I tak chodzi za mną sernik – jeśli za Wami też to zapraszam na Sernik z pianką

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite