Pianowiec z owocami

3 min. czytania
1
0
Strasznie smaczne ciasto, pianowiec z owocami jest wilgotny pełen owoców i w sam raz słodki. Do ciasta dodajemy tylko cukier waniliowy więc użycie cukru pudru na wierzchu raczej wskazane. Dodatkową słodycz dają owoce, dlatego jest w sam raz. Wychodzi duża blacha więc spokojnie można przygotować jak spodziewamy się gości. Jeśli nie mamy dodatkowych owoców sezonowych tez nie szkodzi. Można zrobić bez nich i też jest pyszne. Do piany dodaje też czasem startą skórkę cytrynową - wzbogaca smak i dodaje świeżości.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 10 min.
Przepis na:

Pianowiec z owocami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 kostki margaryny do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 duży budyń rodzinny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 szczypty soli
  • puszka brzoskwiń
  • puszka ananasów
  • owoce sezonowe (borówki, jagody, jeżyny, maliny)
  • cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania:

  • Mąkę przesianą z proszkiem, siekamy ze schłodzonym tłuszczem, szczyptą soli, dodajemy żółtka, jeden cukier waniliowy i zagniatamy gładkie ciasto.
  • Dzielimy na pół - jedną część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Drugą rozwałkowujemy
  • i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nakłuwamy widelcem.
  • Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i budyń.
  • Połowę ubitej masy wykładamy na ciasto, na masie układamy odsączone owoce. Można je układać w dowolny sposób albo zrobić połowę ciasta brzoskwiniowego a drugą ananasowego.
  • Posypujemy garścią np. borówek. Wszystko przykrywamy pozostałą masą.
  • Schłodzone w zamrażarce ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut.
  • Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

I tak chodzi za mną sernik – jeśli za Wami też to zapraszam na Sernik z pianką

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…