Sernik z pianką

0

Sernik mmmmm… czy istnieje coś stworzonego ludzką ręką co jest bardziej perfekcyjne? To zdecydowanie smak mojego dzieciństwa zawsze z Tatą wyrywaliśmy go sobie prosto z blaszki popijając mlekiem. Jest dobry na zły humor, na śniadanie, na obiad, na kolację do kawy i bez kawy, jednym słowem: zawsze!

Sernik z pianką

Sernik z pianką

Czas przygotowania 1 godzina

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Spód sernika:
  • 20 dkg palmy,
  • 2 i 1/2 szkl. mąki,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa serowa:
  • 80 dkg twarogu
  • 1 szkl. cukru,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 3 całe jajka,
  • 2 szkl. mleka,
  • budyń śmietankowy,
  • sok z cytryny,
  • skórka pomarańczowa,
  • aromat waniliowy,
  • wg. uznania rodzynki, orzechy

Sposób przygotowania

  1. Twaróg porządnie mielimy.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem, dokładamy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy ciasto.
  3. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia z brzegiem aby ser nie dotykał do blachy.
  4. Układamy ciasto na blaszce robimy widelcem dziurki i wkładamy do piekarnika na 15 min. 180 stopni.
  5. W czasie pieczenia spodu robimy masę serową.
  6. Jaja, 3/4 cukru i olej razem miksujemy na puszystą pianę
  7. Następnie dodajemy po trochu na przemian twaróg, mleko, budyń aż zużyjemy wszystko.
  8. Dodajemy skórkę pomarańczową, aromat waniliowy (kilka kropel, nie cały) a na końcu sok z cytryny.
  9. Wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy. (Rodzynki wcześniej namoczone i oprószone mąką.)
  10. Po wyjęciu ciasta z piekarnika wylewamy masę na podpieczony spód i wstawiamy ponownie na 30 min. 180 stopni.
  11. Z białek które zostały ubijamy na sztywno pianę i dodajemy po trochu pozostały cukier nie przerywając ubijania.
  12. Po 30 min. wysuwamy blaszkę i nakładamy piankę i ponownie do piekarnika na ok. 15 min. 180 stopni, do lekkiego zarumienienia.

Notatki

Podane czasy pieczenia trzeba kontrolować samemu, różne są piekarniki.

Zawsze się udaje jeżeli robimy z dobrej jakości twarogu półtłustego lub dobrego serka w wiaderku – musi być sprawdzony. Podawać można polane musem truskawkowym.

- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/sernik-z-pianka/
Zdjęcie i przepis podesłane przez Rodziców – dziękuję.

  • Jajka z szynką i serem w kajzerkach

    To prosty i genialny przepis na pyszne śniadanie. Zapiekane w kajzerkach jajka na podkładz…
  • Spaghetti carbonara

    Przepis na spaghetii carbonara jest genialnie prosty, jednak jak powiedziała mi Ania prowa…
  • Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

    Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną. Taka wer…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Szpajza – śląski deser

    Szpajza to tradycyjny śląski deser, podawany pierwotnie tylko w wersji cytrynowej, jednak …
  • Muffinki z krówkami

    Pyszne muffinki z krówkami, mnie dość mocno przepis zaskoczył. Nie wpadłem na to że można …
  • Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie

    Chyba tęsknię za słodkościami bo znów ciasto tym razem szarlotka z bitą śmietaną. Taka wer…
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała…