Potrzebne składniki
- 1 kg świeżych grzybów
- 1 duża cebula
- 200 g świeżej słoniny
- 1/2 czerstwej bułki paryskiej
- 3 jajka
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki szałwii
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki posiekanych drobno orzechów włoskich
- sól. pieprz
Sposób wykonania
- Słoninę, cebulkę i czosnek kroimy w kostkę, grzyby na kawałki.
- W woku lub garnku z grubym dnem smażymy słoninę, dodajemy cebulkę, czosnek a następnie grzyby, wszystko dusimy, aż grzyby będą miękkie i sos trochę zredukowany.
- Następnie dodajemy połamaną na części bułkę paryską by wchłonęła resztę sosu. Studzimy i mielimy w maszynce dwa razy.
- Masę przekładamy do miski wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i tartą bułkę. Dokładnie mieszamy.
- Formę keksówkę, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę grzybową i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pasztet z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Mam też inny przepis na coś do chleba, który Cię zainteresuje: Schab dojrzewający
kocham pasztety! taki z grzybami musi byc niesamowicie aromatyczny 🙂