Kosą po patelni Na topie Grzyby Pasztet z grzybami

Pasztet z grzybami

0

Lubicie pasztet? A co powiecie na taki pełen po brzegi, pysznych grzybów? Pasztet z grzybami to dla mnie bomba. Idealny na zimno do chleba z ogóreczkiem. Już Wam ślinka cieknie? Nie dziwię się. No to na co czekacie, póki są grzyby to zakasać rękawy i do roboty. Nie jest wcale z tym dużo pracy a efekt, nieziemski. Gwarantuję w sklepie takiego nie kupicie.

Pasztet z grzybami

Pasztet z grzybami

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 1 godzina, 20 minut/y

Czas całkowity 2 godzin/y

Wielkość porcji 1 forma keksówka

Składniki

  • 1 kg świeżych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 200 g świeżej słoniny
  • 1/2 czerstwej bułki paryskiej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki szałwii
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • sól. pieprz

Sposób przygotowania

  1. Słoninę, cebulkę i czosnek kroimy w kostkę, grzyby na kawałki.
  2. W woku lub garnku z grubym dnem smażymy słoninę, dodajemy cebulkę, czosnek a następnie grzyby, wszystko dusimy, aż grzyby będą miękkie i sos trochę zredukowany.
  3. Następnie dodajemy połamaną na części bułkę paryską by wchłonęła resztę sosu. Studzimy i mielimy w maszynce dwa razy.
  4. Masę przekładamy do miski wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i tartą bułkę. Dokładnie mieszamy.
  5. Formę keksówkę, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę grzybową i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/pasztet-z-grzybami/

Mam też inny przepis na coś do chleba, który Cię zainteresuje: Schab dojrzewający


Na grzyby...

  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmieta…
  • Podgrzybki w śmietanie

    Super dodatek do mięsa jak również i samodzielne danie czyli podgrzybki w śmietanie. Grzyb…
  • Ciecierzyca po bretońsku

    Szalenie proste danie i bardzo sycące. Ciecierzyca po bretońsku, to wariacja na temat popu…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

    I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmieta…
  • Podgrzybki w śmietanie

    Super dodatek do mięsa jak również i samodzielne danie czyli podgrzybki w śmietanie. Grzyb…
  • Grzyby w cieście francuskim

    Grzyby w lasach już są, więc trzeba to wykorzystywać ile się da. Póki świeże to tego typu …
Więcej przepisów w kategorii Grzyby

Zobacz też

Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmi…