w , ,

Pasztet z grzybami

Pasztet z grzybami
Pasztet z grzybami
Lubicie pasztet? A co powiecie na taki pełen po brzegi, pysznych grzybów? Pasztet z grzybami to dla mnie bomba. Idealny na zimno do chleba z ogóreczkiem. Już Wam ślinka cieknie? Nie dziwię się. No to na co czekacie, póki są grzyby to zakasać rękawy i do roboty. Nie jest wcale z tym dużo pracy a efekt, nieziemski. Gwarantuję w sklepie takiego nie kupicie.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 1 godz. 20 min.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na - Pasztet z grzybami

Potrzebne składniki

  • 1 kg świeżych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 200 g świeżej słoniny
  • 1/2 czerstwej bułki paryskiej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki szałwii
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki posiekanych drobno orzechów włoskich
  • sól. pieprz

Sposób wykonania

  • Słoninę, cebulkę i czosnek kroimy w kostkę, grzyby na kawałki.
  • W woku lub garnku z grubym dnem smażymy słoninę, dodajemy cebulkę, czosnek a następnie grzyby, wszystko dusimy, aż grzyby będą miękkie i sos trochę zredukowany.
  • Następnie dodajemy połamaną na części bułkę paryską by wchłonęła resztę sosu. Studzimy i mielimy w maszynce dwa razy.
  • Masę przekładamy do miski wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i tartą bułkę. Dokładnie mieszamy.
  • Formę keksówkę, smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę grzybową i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pasztet z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Mam też inny przepis na coś do chleba, który Cię zainteresuje: Schab dojrzewający

Na grzyby...

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
zlapinska

kocham pasztety! taki z grzybami musi byc niesamowicie aromatyczny 🙂