Kosą po patelni Przepisy Mięso Schab dojrzewający

Schab dojrzewający

0

Wyśmienita wędlina, która przewyższa smakiem najdroższe wyroby wędliniarskie. Tym wyrobem zaskoczycie znajomych. Podajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki.

Schab dojrzewający

Schab dojrzewający

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli i 1/2 łyżeczki soli peklowej
  • 3 duże ząbki czosnku
  • Do roztarcia w moździerzu: 1 łyżka pieprzu w ziarenkach, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn.
  • Trochę ostrej papryki, czosnek niedźwiedzi, czerwona słodka papryka
  • 1 cienka podkolanówka.

Sposób przygotowania

  1. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Wkładamy do pojemnika z pokrywą i obtaczamy dokładnie w cukrze.
  3. Zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na 36 godzin.
  4. Następnie wylewamy płyn, który wyciekł z mięsa, myjemy i znowu osuszamy. W suchym pojemniku mieszamy sole i dokładnie obtaczamy mięso.
  5. Znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin. Znowu powtarzamy czynność, myjemy, osuszamy.
  6. W moździerzu rozcieramy przyprawy ilość w/g uznania.
  7. Do suchego pojemnika przeciskamy przez praskę czosnek i wsypujemy przyprawy ubite w moździerzu i dodajemy pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie i obtaczamy w tym mięso i ponownie wkładamy do lodówki na 36 godzin.
  8. Po tym czasie wyjmujemy mięso i wkładamy do podkolanówki. W sezonie grzewczym wieszamy przy grzejniku przerwa ok.10 cm na 4 doby..Latem wieszamy na słońcu dodatkowo zabezpieczając przed owadami.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/schab-dojrzewajacy/
  • Keks pieczarkowy

    Keks pieczarkowy

    Keks pieczarkowy z warzywami i wędliną, zapiekany w piecu jak ciasto. Napakowany po brzegi…
  • Flaczki z kurczaka

    Flaczki z kurczaka

    Flaczki z kurczaka czyli aromatyczny rosół z imbirem mięsem, cebulą, papryką, majerankiem,…
  • Jak przygotować się do robienia kiełbas?

    Jak przygotować się do robienia kiełbas?

    W każdym sklepie z wędlinami znajdziemy przynajmniej kilka rodzajów kiełbasy. Uważana jest…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Gulasz wołowy z kluseczkami

    Gulasz wołowy z kluseczkami

    Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany …
  • Bigos

    Bigos

    Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzie…
  • Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowe z papryką

    Ragout wołowy, czyli u nas to coś na kształt gulaszu, ale nie do końca. Sos jest mocno war…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Placki z dyni z jabłkiem

Przepis na placki z dyni z jabłkiem jest banalny, jednak samo danie już na szczęście nie. …