Kosą po patelni Przepisy Mięso Schab dojrzewający

Schab dojrzewający

0

Wyśmienita wędlina, która przewyższa smakiem najdroższe wyroby wędliniarskie. Tym wyrobem zaskoczycie znajomych. Podajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki.

Schab dojrzewający

Schab dojrzewający

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli i 1/2 łyżeczki soli peklowej
  • 3 duże ząbki czosnku
  • Do roztarcia w moździerzu: 1 łyżka pieprzu w ziarenkach, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn.
  • Trochę ostrej papryki, czosnek niedźwiedzi, czerwona słodka papryka
  • 1 cienka podkolanówka.

Sposób przygotowania

  1. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Wkładamy do pojemnika z pokrywą i obtaczamy dokładnie w cukrze.
  3. Zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na 36 godzin.
  4. Następnie wylewamy płyn, który wyciekł z mięsa, myjemy i znowu osuszamy. W suchym pojemniku mieszamy sole i dokładnie obtaczamy mięso.
  5. Znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin. Znowu powtarzamy czynność, myjemy, osuszamy.
  6. W moździerzu rozcieramy przyprawy ilość w/g uznania.
  7. Do suchego pojemnika przeciskamy przez praskę czosnek i wsypujemy przyprawy ubite w moździerzu i dodajemy pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie i obtaczamy w tym mięso i ponownie wkładamy do lodówki na 36 godzin.
  8. Po tym czasie wyjmujemy mięso i wkładamy do podkolanówki. W sezonie grzewczym wieszamy przy grzejniku przerwa ok.10 cm na 4 doby..Latem wieszamy na słońcu dodatkowo zabezpieczając przed owadami.
- Smacznego
http://kosapopatelni.pl/schab-dojrzewajacy/
  • Klops z jajkiem i papryką

    No to klops... mamy klops. I go wcinamy, że nam się uszy trzęsą. Mnie osobiście zwykłe mie…
  • Naleśniki zapiekane z mięsem

    Naleśniki zapiekane z mięsem

    Świetne danie obiadowe. Zapiekane naleśniki z mięsem, papryką i kukurydzą w sosie pomidoro…
  • Papryka faszerowana

    Papryka faszerowana

    Trochę roboty z tym jest ale efekt jest fajny więc czasem pomęczyć się w kuchni też opłaca…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Mięso
  • Krystyna Krejner

    Dzięki,chyba ze schabem tak było….

  • Karol Kosiński

    Za blisko kaloryfera i za długo wisiał.Trzeba uważać tak jak na ciasto w piekarniku.

  • Krystyna Krejner

    robiła ten schab w zimie,ale był bardzo twardy czyli wysuszony….

Zobacz też

Mielone z indyka z warzywami i sosem pomidorowym

Jak to zobaczyłem to mi ślinka ciekła i żałowałem, że to nie na moim talerzu. Przepis dała…