Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

0

Był barszcz czerwony, a na uszka jeszcze za wcześnie to zrobimy paszteciki z kapustą i grzybami. Miękkie drożdżowe wytrawne ciasto, a w środku spora ilość grzybów i soczysta kapusta. Nie wiem czy gdzieś się takie paszteciki podaje do barszczu na wigilię, jak tak to napiszcie. Ja mogę je wcinać cały rok i są wyborne. Zawsze nie mogę sobie odmówić następnego - idealne do barszczu czerwonego.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji ok. 45 szt. zależy od sposobu pokrojenia

Składniki

    Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania

  1. Kapustę płuczemy (może być potrzeba kilka razy) do odkwaszenia. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż zmięknie.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na maśle. Dodajemy pokrojone drobno namoczone wcześniej grzyby i smażymy do odparowania wody.
  3. Po odparowaniu wody z kapusty dodajemy grzyby z cebulą i mieszając odparowujemy resztę wody.
  4. Przekładamy na sito lub durszlak, pozwalamy by obciekło. Przekładamy na deskę i siekamy drobno.
  5. Margarynę kroimy na kawałki, dosypujemy sól i mąkę i razem siekamy. Dodajemy 1 jajko i siekamy całość dokładnie.
  6. Drożdże mieszamy ze śmietaną i łączymy z ciastem. Wyrabiamy dokładnie rękami.
  7. Rozwałkowujemy na 2 mm prostokąt i wycinamy pasek o wysokość ok. 12 cm. Nakładamy ok 3 cm od brzegu wałek farszu i zawijamy całość tworząc wałek. Kroimy na jednakowe kawałki.
  8. Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem.
  9. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190-200 stopniach ok. 20 min. do zarumienienia.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/paszteciki-z-kapusta-i-grzybami/

Idealnie smakują z: Barszcz czerwony wigilijny

  • Ramen – tradycyjna zupa japońska

    Ramen - tradycyjna zupa japońska na bazie wywaru z kości wieprzowych i drobiowych. Z pyszn…
  • Kapusta kiszona na zimę

    Robicie kapuchę na zimę? U mnie zagościła kapusta kiszona w wielkim 7 litrowym garnku. Kap…
  • Tarta grzybowa

    Lekko chrupiąca ale wilgotna i przepyszna tarta grzybowa na kruchym spodzie o wyraźnym maś…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Kotlety mielone z kurczaka z porem i orzechami

Dziś naprawdę coś pysznego. Jedliście kiedyś kotlety mielone z kurczaka z porem i orzecham…