Był barszcz czerwony, a na uszka jeszcze za wcześnie to zrobimy paszteciki z kapustą i grzybami. Miękkie drożdżowe wytrawne ciasto, a w środku spora ilość grzybów i soczysta kapusta. Nie wiem czy gdzieś się takie paszteciki podaje do barszczu na wigilię, jak tak to napiszcie. Ja mogę je wcinać cały rok i są wyborne. Zawsze nie mogę sobie odmówić następnego - idealne do barszczu czerwonego.
Jak wykonać przepis na - Paszteciki z kapustą i grzybamiPotrzebne składniki
Ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g margaryny
- 40 g drożdży
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 50 g grzybów suszonych
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki masła
- sól (pieprz, majeranek)
Sposób wykonania
- Kapustę płuczemy (może być potrzeba kilka razy) do odkwaszenia. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż zmięknie.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na maśle. Dodajemy pokrojone drobno namoczone wcześniej grzyby i smażymy do odparowania wody.
- Po odparowaniu wody z kapusty dodajemy grzyby z cebulą i mieszając odparowujemy resztę wody.
- Przekładamy na sito lub durszlak, pozwalamy by obciekło. Przekładamy na deskę i siekamy drobno.
- Margarynę kroimy na kawałki, dosypujemy sól i mąkę i razem siekamy. Dodajemy 1 jajko i siekamy całość dokładnie.
- Drożdże mieszamy ze śmietaną i łączymy z ciastem. Wyrabiamy dokładnie rękami.
- Rozwałkowujemy na 2 mm prostokąt i wycinamy pasek o wysokość ok. 12 cm. Nakładamy ok 3 cm od brzegu wałek farszu i zawijamy całość tworząc wałek. Kroimy na jednakowe kawałki.
- Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem.
- Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190-200 stopniach ok. 20 min. do zarumienienia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Paszteciki z kapustą i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Idealnie smakują z: Barszcz czerwony wigilijny