Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

8 minuty czytania
0
0
850

Był barszcz czerwony, a na uszka jeszcze za wcześnie to zrobimy paszteciki z kapustą i grzybami. Miękkie drożdżowe wytrawne ciasto, a w środku spora ilość grzybów i soczysta kapusta. Nie wiem czy gdzieś się takie paszteciki podaje do barszczu na wigilię, jak tak to napiszcie. Ja mogę je wcinać cały rok i są wyborne. Zawsze nie mogę sobie odmówić następnego - idealne do barszczu czerwonego.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Wielkość porcji ok. 45 szt. zależy od sposobu pokrojenia

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 40 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób wykonania:

  1. Kapustę płuczemy (może być potrzeba kilka razy) do odkwaszenia. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż zmięknie.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na maśle. Dodajemy pokrojone drobno namoczone wcześniej grzyby i smażymy do odparowania wody.
  3. Po odparowaniu wody z kapusty dodajemy grzyby z cebulą i mieszając odparowujemy resztę wody.
  4. Przekładamy na sito lub durszlak, pozwalamy by obciekło. Przekładamy na deskę i siekamy drobno.
  5. Margarynę kroimy na kawałki, dosypujemy sól i mąkę i razem siekamy. Dodajemy 1 jajko i siekamy całość dokładnie.
  6. Drożdże mieszamy ze śmietaną i łączymy z ciastem. Wyrabiamy dokładnie rękami.
  7. Rozwałkowujemy na 2 mm prostokąt i wycinamy pasek o wysokość ok. 12 cm. Nakładamy ok 3 cm od brzegu wałek farszu i zawijamy całość tworząc wałek. Kroimy na jednakowe kawałki.
  8. Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem.
  9. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190-200 stopniach ok. 20 min. do zarumienienia.

Idealnie smakują z: Barszcz czerwony wigilijny

  • Ryba w galarecie

    Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W ogóle, wszystko co w galarecie to fajne, może ma…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…