w , , , , ,

Paszteciki z kapustą i grzybami



Był barszcz czerwony, a na uszka jeszcze za wcześnie to zrobimy paszteciki z kapustą i grzybami. Miękkie drożdżowe wytrawne ciasto, a w środku spora ilość grzybów i soczysta kapusta. Nie wiem czy gdzieś się takie paszteciki podaje do barszczu na wigilię, jak tak to napiszcie. Ja mogę je wcinać cały rok i są wyborne. Zawsze nie mogę sobie odmówić następnego - idealne do barszczu czerwonego.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Paszteciki z kapustą i grzybami

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 40 g drożdży
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól (pieprz, majeranek)

Sposób wykonania

  • Kapustę płuczemy (może być potrzeba kilka razy) do odkwaszenia. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż zmięknie.
  • Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na maśle. Dodajemy pokrojone drobno namoczone wcześniej grzyby i smażymy do odparowania wody.
  • Po odparowaniu wody z kapusty dodajemy grzyby z cebulą i mieszając odparowujemy resztę wody.
  • Przekładamy na sito lub durszlak, pozwalamy by obciekło. Przekładamy na deskę i siekamy drobno.
  • Margarynę kroimy na kawałki, dosypujemy sól i mąkę i razem siekamy. Dodajemy 1 jajko i siekamy całość dokładnie.
  • Drożdże mieszamy ze śmietaną i łączymy z ciastem. Wyrabiamy dokładnie rękami.
  • Rozwałkowujemy na 2 mm prostokąt i wycinamy pasek o wysokość ok. 12 cm. Nakładamy ok 3 cm od brzegu wałek farszu i zawijamy całość tworząc wałek. Kroimy na jednakowe kawałki.
  • Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem.
  • Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190-200 stopniach ok. 20 min. do zarumienienia.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Paszteciki z kapustą i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Idealnie smakują z: Barszcz czerwony wigilijny

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze