Potrzebne składniki
- 4 kg papryki
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 2 litry wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki miodu
Na każdy słoiczek:
- 1 łyżka oliwy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki gorczycy
- 1 liść laurowy
Sposób wykonania
- Składniki zalewy gotujemy kilka minut.
- Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki. Upychamy ile wejdzie do każdego słoika.
- Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i zalewamy zalewą.
- Wlewamy do każdego słoika łyżkę oliwy i pasteryzujemy 10 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Papryka marynowana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
A do słoików polecam także Leczo z cukinią
Robię marynowana paprykę już od jakiegoś czasu i zawsze wychodzi super, ale z pewnością wypróbuję też Twój przepis! 🙂
podziel się też swoim, bo chętnie spróbuje coś innego
całkiem podobnie, tylko bez miodu, soli troszkę mniej, nie używam gorczycy, a liść laurowy i ziele angielskie wrzucam bezpośrednio do zalewy i oddają smak w trakcie gotowania