w ,

Papryka marynowana



Papryka znów na topie. Czas najwyższy popakować ją do słoiczków jako leczo czy konserwową. Ten przepis szczególnie lubię. Ta papryka marynowana w occie wychodzi łagodna i słodka. Można ją później używać jako dodatek do dań lub sałatek. Ma cudowny smak i jest o wiele lepsza niż to co kupujemy w słoiczkach w sklepie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Papryka marynowana

Potrzebne składniki

  • 4 kg papryki

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki miodu

Na każdy słoiczek:

  • 1 łyżka oliwy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 1 liść laurowy

Sposób wykonania

  • Składniki zalewy gotujemy kilka minut.
  • Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki. Upychamy ile wejdzie do każdego słoika.
  • Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę i zalewamy zalewą.
  • Wlewamy do każdego słoika łyżkę oliwy i pasteryzujemy 10 min.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Papryka marynowana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

A do słoików polecam także Leczo z cukinią

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl

Robię marynowana paprykę już od jakiegoś czasu i zawsze wychodzi super, ale z pewnością wypróbuję też Twój przepis! 🙂

Kosą po patelni

podziel się też swoim, bo chętnie spróbuje coś innego

opycha.pl

całkiem podobnie, tylko bez miodu, soli troszkę mniej, nie używam gorczycy, a liść laurowy i ziele angielskie wrzucam bezpośrednio do zalewy i oddają smak w trakcie gotowania