w , ,

Opieńki marynowane



I znów grzyby, grzyby i grzyby, tym razem opieńki, a moją jedyną w każdej ilości przyswajalną formą ich spożywania jest ich marynowanie. Opieńki nie wszyscy zbierają i nie wszyscy wiedzą jak zbierać, chyba głównie przez ogólnie przyjętą obawę przed grzybami blaszkowatymi. Może właśnie dlatego nie jest to jakiś mega popularny grzyb. Jednak jest niezwykle smaczny i ma super fakturę, idealnie pasującą pod marynowanie, no i co najważniejsze - jadalny. Nie są miękkie i rozlazłe, ale też nie za twarde. Czuje się je wyraźnie pod zębami i nadają charakteru potrawom. Przepis po małych modyfikacjach - podobny do zeszłorocznych grzybów marynowanych, trzeba było jednak wprowadzić pewne poprawki.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Opieńki marynowane

Potrzebne składniki

  • 1 kg grzybów - opieńki
  • 500 ml wody
  • 100 ml octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 listki laurowe

Sposób wykonania

  • Grzyby myjemy i oczyszczamy. Ucinamy nóżki i do marynowania bierzemy same kapelusze. Gotujemy 5 min w osolonym wrzątku.
  • Odcedzamy przelewamy zimną wodą i studzimy.
  • Po wystudzeniu nakładamy luźno do wyparzonych słoiczków.
  • Gotujemy zalewę z wody, octu i przypraw, gorącą zalewamy grzyby tak by w każdym słoiczku znalazły się przyprawy i zakręcamy słoiczki.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Opieńki marynowane wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze