Kosą po patelni Przepisy Grzyby Opieńki marynowane

Opieńki marynowane

6 minuty czytania

I znów grzyby, grzyby i grzyby, tym razem opieńki, a moją jedyną w każdej ilości przyswajalną formą ich spożywania jest ich marynowanie. Opieńki nie wszyscy zbierają i nie wszyscy wiedzą jak zbierać, chyba głównie przez ogólnie przyjętą obawę przed grzybami blaszkowatymi. Może właśnie dlatego nie jest to jakiś mega popularny grzyb. Jednak jest niezwykle smaczny i ma super fakturę, idealnie pasującą pod marynowanie, no i co najważniejsze - jadalny. Nie są miękkie i rozlazłe, ale też nie za twarde. Czuje się je wyraźnie pod zębami i nadają charakteru potrawom. Przepis po małych modyfikacjach - podobny do zeszłorocznych grzybów marynowanych, trzeba było jednak wprowadzić pewne poprawki.

Opieńki marynowane

Wielkość porcji kilka małych słoiczków

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg grzybów - opieńki
  • 500 ml wody
  • 100 ml octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 listki laurowe

Sposób wykonania:

  1. Grzyby myjemy i oczyszczamy. Ucinamy nóżki i do marynowania bierzemy same kapelusze. Gotujemy 5 min w osolonym wrzątku.
  2. Odcedzamy przelewamy zimną wodą i studzimy.
  3. Po wystudzeniu nakładamy luźno do wyparzonych słoiczków.
  4. Gotujemy zalewę z wody, octu i przypraw, gorącą zalewamy grzyby tak by w każdym słoiczku znalazły się przyprawy i zakręcamy słoiczki.