Potrzebne składniki
- 1 kg grzybów - opieńki
- 500 ml wody
- 100 ml octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżki soli
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 listki laurowe
Sposób wykonania
- Grzyby myjemy i oczyszczamy. Ucinamy nóżki i do marynowania bierzemy same kapelusze. Gotujemy 5 min w osolonym wrzątku.
- Odcedzamy przelewamy zimną wodą i studzimy.
- Po wystudzeniu nakładamy luźno do wyparzonych słoiczków.
- Gotujemy zalewę z wody, octu i przypraw, gorącą zalewamy grzyby tak by w każdym słoiczku znalazły się przyprawy i zakręcamy słoiczki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Opieńki marynowane wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!