Kosą po patelni Przepisy Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorami

0

Omlet z pomidorami, dla mnie pyszne pożywne śniadanie, same naturalne składniki i naprawdę niesamowity smak. Omlety robiła moja babcia potem mama a teraz mnie towarzyszy to danie bardzo często. Tak więc kolejny przepis z serii wspominkowej. Można dowolnie eksperymentować z dodatkami i wykorzystać inne warzywa lub dodać wędlinę - poszalejcie, mnie smakuje w takiej prostej wersji chyba najlepiej.

Omlet z pomidorami

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia świeża lub suszona
  • pieprz ziołowy
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Jajka ubijamy dokładnie z mlekiem i szczyptą soli, napowietrzając jak mamy mikser pod ręką, spokojnie go możemy użyć.
  2. Pomidorki kroimy na pół.
  3. Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło, wrzucamy pomidory i posiekany drobno czosnek, doprawiamy pieprzem i bazylią i smażymy do podgrzania pomidorów.
  4. Wlewamy masę z jajek i mleka i smażymy na większym ogniu podwijając brzegi i wlewając masę pod spód. Gdy cała płynna masa znajdzie się pod spodem zmniejszamy ogień, wsypujemy na wierzch szczypiorek i smażymy do uzyskania złotego koloru na spodzie. Ja zazwyczaj ruszam patelnią co jakiś czas i sprawdzam czy cały gładko odchodzi wtedy dopiero sprawdzam czy jest gotowy. Składamy na pół i wcinamy.