w ,

Omlet z pomidorami



Omlet z pomidorami, dla mnie pyszne pożywne śniadanie, same naturalne składniki i naprawdę niesamowity smak. Omlety robiła moja babcia potem mama a teraz mnie towarzyszy to danie bardzo często. Tak więc kolejny przepis z serii wspominkowej. Można dowolnie eksperymentować z dodatkami i wykorzystać inne warzywa lub dodać wędlinę - poszalejcie, mnie smakuje w takiej prostej wersji chyba najlepiej.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Omlet z pomidorami

Potrzebne składniki

  • 4 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia świeża lub suszona
  • pieprz ziołowy
  • sól

Sposób wykonania

  • Jajka ubijamy dokładnie z mlekiem i szczyptą soli, napowietrzając jak mamy mikser pod ręką, spokojnie go możemy użyć.
  • Pomidorki kroimy na pół.
  • Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło, wrzucamy pomidory i posiekany drobno czosnek, doprawiamy pieprzem i bazylią i smażymy do podgrzania pomidorów.
  • Wlewamy masę z jajek i mleka i smażymy na większym ogniu podwijając brzegi i wlewając masę pod spód. Gdy cała płynna masa znajdzie się pod spodem zmniejszamy ogień, wsypujemy na wierzch szczypiorek i smażymy do uzyskania złotego koloru na spodzie. Ja zazwyczaj ruszam patelnią co jakiś czas i sprawdzam czy cały gładko odchodzi wtedy dopiero sprawdzam czy jest gotowy. Składamy na pół i wcinamy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Omlet z pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze