Kosą po patelni Przepisy Omlet z pomidorami

Omlet z pomidorami

2 min. czytania
0
0
Omlet z pomidorami, dla mnie pyszne pożywne śniadanie, same naturalne składniki i naprawdę niesamowity smak. Omlety robiła moja babcia potem mama a teraz mnie towarzyszy to danie bardzo często. Tak więc kolejny przepis z serii wspominkowej. Można dowolnie eksperymentować z dodatkami i wykorzystać inne warzywa lub dodać wędlinę - poszalejcie, mnie smakuje w takiej prostej wersji chyba najlepiej.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Przepis na:

Omlet z pomidorami

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia świeża lub suszona
  • pieprz ziołowy
  • sól

Sposób wykonania:

  • Jajka ubijamy dokładnie z mlekiem i szczyptą soli, napowietrzając jak mamy mikser pod ręką, spokojnie go możemy użyć.
  • Pomidorki kroimy na pół.
  • Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło, wrzucamy pomidory i posiekany drobno czosnek, doprawiamy pieprzem i bazylią i smażymy do podgrzania pomidorów.
  • Wlewamy masę z jajek i mleka i smażymy na większym ogniu podwijając brzegi i wlewając masę pod spód. Gdy cała płynna masa znajdzie się pod spodem zmniejszamy ogień, wsypujemy na wierzch szczypiorek i smażymy do uzyskania złotego koloru na spodzie. Ja zazwyczaj ruszam patelnią co jakiś czas i sprawdzam czy cały gładko odchodzi wtedy dopiero sprawdzam czy jest gotowy. Składamy na pół i wcinamy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…