Potrzebne składniki
- 4 jajka
- pół szklanki mleka
- 12 pomidorków koktajlowych
- garść posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- bazylia świeża lub suszona
- pieprz ziołowy
- sól
Sposób wykonania
- Jajka ubijamy dokładnie z mlekiem i szczyptą soli, napowietrzając jak mamy mikser pod ręką, spokojnie go możemy użyć.
- Pomidorki kroimy na pół.
- Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło, wrzucamy pomidory i posiekany drobno czosnek, doprawiamy pieprzem i bazylią i smażymy do podgrzania pomidorów.
- Wlewamy masę z jajek i mleka i smażymy na większym ogniu podwijając brzegi i wlewając masę pod spód. Gdy cała płynna masa znajdzie się pod spodem zmniejszamy ogień, wsypujemy na wierzch szczypiorek i smażymy do uzyskania złotego koloru na spodzie. Ja zazwyczaj ruszam patelnią co jakiś czas i sprawdzam czy cały gładko odchodzi wtedy dopiero sprawdzam czy jest gotowy. Składamy na pół i wcinamy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Omlet z pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.