Nalewka z pigwowca

3 min. czytania
0
0
Dziś mam hicior dla mega cierpliwych osób. Ja do takich nie należę i nalewka z pigwowca i w ogóle nalewki, są chyba nie na moje nerwy. Czekanie, aż będzie gotowe do picia jest wykańczające, jednak efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy. Wersja z miodem, pomarańczą i rumem na bogato, ma piękny herbaciany kolor po odczekaniu opisanego okresu. Słodka i pyszna no i z procentami. Owoce można po zlaniu zamknąć do słoiczka i używać do dekoracji ciast i deserów. Ten słoik w tle musi jeszcze postać, jak ja to wytrzymam?
Czas przygotowania: 30 min.
Czas całkowity: 30 min.

Składniki:

  • 1 kg obranych z gniazd nasiennych owoców pigwowca
  • 1 l. czystej wódki 45%
  • 250 g cukru
  • 50 ml miodu jasnego
  • sok i cienko skrojona skórka z połowy pomarańczy
  • 50 ml ciemnego rumu

Sposób wykonania:

  • Owoce pigwowca kroimy w kostkę i wkładamy do dużego słoja, zalewając wódką. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 1,5 miesiąca w ciepłe miejsce, najlepiej na nasłoneczniony parapet.
  • Zlewamy nalew alkoholowy do butelek, zamknąć szczelnie, a owoce zasypujemy cukrem. Zamykamy i ponownie odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce. Butelki zaś chowamy w ciemne i chłodne miejsce. Słój z owocami co dzień potrząsamy by przemieszać zawartość.
  • Gdy cukier zupełnie się rozpuści zlać syrop i wymieszać ze zlanym wcześniej nalewem.
  • Dodajemy płynny miód, skórkę i sok z pomarańczy oraz rum.
  • Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Co jakiś czas mieszamy.
  • Filtrujemy przez filtr do kawy i przelewamy do butelek.
  • Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce.
  • Po trzech miesiącach nalewka jest gotowa do picia.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …