Potrzebne składniki
- 1 kg obranych z gniazd nasiennych owoców pigwowca
- 1 l. czystej wódki 45%
- 250 g cukru
- 50 ml miodu jasnego
- sok i cienko skrojona skórka z połowy pomarańczy
- 50 ml ciemnego rumu
Sposób wykonania
- Owoce pigwowca kroimy w kostkę i wkładamy do dużego słoja, zalewając wódką. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 1,5 miesiąca w ciepłe miejsce, najlepiej na nasłoneczniony parapet.
- Zlewamy nalew alkoholowy do butelek, zamknąć szczelnie, a owoce zasypujemy cukrem. Zamykamy i ponownie odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce. Butelki zaś chowamy w ciemne i chłodne miejsce. Słój z owocami co dzień potrząsamy by przemieszać zawartość.
- Gdy cukier zupełnie się rozpuści zlać syrop i wymieszać ze zlanym wcześniej nalewem.
- Dodajemy płynny miód, skórkę i sok z pomarańczy oraz rum.
- Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Co jakiś czas mieszamy.
- Filtrujemy przez filtr do kawy i przelewamy do butelek.
- Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce.
- Po trzech miesiącach nalewka jest gotowa do picia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nalewka z pigwowca wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!