Nalewka z pigwowca

3 min. czytania
0
0
Dziś mam hicior dla mega cierpliwych osób. Ja do takich nie należę i nalewka z pigwowca i w ogóle nalewki, są chyba nie na moje nerwy. Czekanie, aż będzie gotowe do picia jest wykańczające, jednak efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy. Wersja z miodem, pomarańczą i rumem na bogato, ma piękny herbaciany kolor po odczekaniu opisanego okresu. Słodka i pyszna no i z procentami. Owoce można po zlaniu zamknąć do słoiczka i używać do dekoracji ciast i deserów. Ten słoik w tle musi jeszcze postać, jak ja to wytrzymam?
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Nalewka z pigwowca

Składniki:

  • 1 kg obranych z gniazd nasiennych owoców pigwowca
  • 1 l. czystej wódki 45%
  • 250 g cukru
  • 50 ml miodu jasnego
  • sok i cienko skrojona skórka z połowy pomarańczy
  • 50 ml ciemnego rumu

Sposób wykonania:

  • Owoce pigwowca kroimy w kostkę i wkładamy do dużego słoja, zalewając wódką. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 1,5 miesiąca w ciepłe miejsce, najlepiej na nasłoneczniony parapet.
  • Zlewamy nalew alkoholowy do butelek, zamknąć szczelnie, a owoce zasypujemy cukrem. Zamykamy i ponownie odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce. Butelki zaś chowamy w ciemne i chłodne miejsce. Słój z owocami co dzień potrząsamy by przemieszać zawartość.
  • Gdy cukier zupełnie się rozpuści zlać syrop i wymieszać ze zlanym wcześniej nalewem.
  • Dodajemy płynny miód, skórkę i sok z pomarańczy oraz rum.
  • Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Co jakiś czas mieszamy.
  • Filtrujemy przez filtr do kawy i przelewamy do butelek.
  • Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce.
  • Po trzech miesiącach nalewka jest gotowa do picia.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 54
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    56
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Sałatka z kalafiora i awokado z serem feta

Surowy kalafior, do tego awokado, ser feta i masa zieleniny włącznie z miętą - to przepis …