Nalewka z pigwowca

Kosą po patelni
Dziś mam hicior dla mega cierpliwych osób. Ja do takich nie należę i nalewka z pigwowca i w ogóle nalewki, są chyba nie na moje nerwy. Czekanie, aż będzie gotowe do picia jest wykańczające, jednak efekt końcowy wynagradza wszystkie trudy. Wersja z miodem, pomarańczą i rumem na bogato, ma piękny herbaciany kolor po odczekaniu opisanego okresu. Słodka i pyszna no i z procentami. Owoce można po zlaniu zamknąć do słoiczka i używać do dekoracji ciast i deserów. Ten słoik w tle musi jeszcze postać, jak ja to wytrzymam?
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Nalewka z pigwowca

Potrzebne składniki

  • 1 kg obranych z gniazd nasiennych owoców pigwowca
  • 1 l. czystej wódki 45%
  • 250 g cukru
  • 50 ml miodu jasnego
  • sok i cienko skrojona skórka z połowy pomarańczy
  • 50 ml ciemnego rumu

Sposób wykonania

  • Owoce pigwowca kroimy w kostkę i wkładamy do dużego słoja, zalewając wódką. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 1,5 miesiąca w ciepłe miejsce, najlepiej na nasłoneczniony parapet.
  • Zlewamy nalew alkoholowy do butelek, zamknąć szczelnie, a owoce zasypujemy cukrem. Zamykamy i ponownie odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce. Butelki zaś chowamy w ciemne i chłodne miejsce. Słój z owocami co dzień potrząsamy by przemieszać zawartość.
  • Gdy cukier zupełnie się rozpuści zlać syrop i wymieszać ze zlanym wcześniej nalewem.
  • Dodajemy płynny miód, skórkę i sok z pomarańczy oraz rum.
  • Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Co jakiś czas mieszamy.
  • Filtrujemy przez filtr do kawy i przelewamy do butelek.
  • Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce.
  • Po trzech miesiącach nalewka jest gotowa do picia.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nalewka z pigwowca wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze