Potrzebne składniki
Farsz:
- 5 filetowanych udek kurczaka
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 250 g sera sałatkowego w zalewie lub feta
- sól (pieprz, oregano)
- 2 łyżki oliwy
Naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka wody ale pewnie więcej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła do usmażenia już nafaszerowanych naleśników
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy dokładnie napowietrzając do uzyskania płynnej masy tak by oblepiała łyżkę ale swobodnie z niej spływała. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy by odpoczęło na 30 min.
- Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki, rozlewając ciasto w okół. Z jednej strony lekko zarumieniając, a jedną zostawiając bladą.
- Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy pokrojonego w drobne kawałki kurczaka i podsmażamy. Jak będzie już prawie gotowy, wrzucamy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż liście staną się miękkie i zredukują swoją objętość. Doprawiamy solą pieprzem i oregano do smaku.
- Nakładamy farsz do naleśników na bardziej podsmażoną stronę, nakładamy po kilka kostek drobno pokrojonego sera i zawijamy w rulony.
- Na maśle obsmażamy zwinięte naleśniki z każdej strony do lekkiego zarumienienia.
- Możemy jeść na ciepło z dodatkiem jogurtu jako danie obiadowe lub studzimy i kroimy na 3 cm grubości kawałki i podajemy jako zimną przekąskę z dodatkiem sosów.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Naleśnikowe rollsy z kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!