Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym

4 min. czytania
0
0
Wspominałem niedawno przy kremie, że można go użyć do deserów i oto pierwszy efekt. Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym, czyli orzech, orzechem pogania w towarzystwie pysznej czekolady. No rozpusta na całego. Idealne ciasteczka do kawy, normalnie jakby do niej stworzone. Mocny aromat orzechów, słodycz czekolady i kruchość ciastka.... mniam. Aż mi ślinka cieknie jak to Wam opisuję, mam jednak przewagę, że mogę po nie sięgnąć. Dobrze, przepraszam jestem okrutny.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 12 min.
Jak wykonać przepis na - Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym
Składniki:
  • 400 g mąki
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta solo
  • krem czekoladowo orzechowy do przełożenia
Sposób wykonania:
  • Mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia łączymy i mieszamy. Dodajemy jajka i margarynę, siekamy i zagniatamy. Wkładamy zawinięte w folię na pół godziny do lodówki.
  • Rozwałkowujemy jeszcze zimne ciasto na grubość 5 mm. Wykrawamy ciastka stempelkami lub foremkami do ciastek. Ważne by wykrawać wzory parzyście tak by potem było jak je poskładać.
  • Pieczemy 10-12 min. w temperaturze 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Studzimy i smarujemy jedno ciastko kremem i przykrywamy drugim identycznym tworząc markizę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 18
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    19
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite