Potrzebne składniki
- 400 g mąki
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 kostka margaryny do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta solo
- krem czekoladowo orzechowy do przełożenia
Sposób wykonania
- Mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia łączymy i mieszamy. Dodajemy jajka i margarynę, siekamy i zagniatamy. Wkładamy zawinięte w folię na pół godziny do lodówki.
- Rozwałkowujemy jeszcze zimne ciasto na grubość 5 mm. Wykrawamy ciastka stempelkami lub foremkami do ciastek. Ważne by wykrawać wzory parzyście tak by potem było jak je poskładać.
- Pieczemy 10-12 min. w temperaturze 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Studzimy i smarujemy jedno ciastko kremem i przykrywamy drugim identycznym tworząc markizę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!