w ,

Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym



Wspominałem niedawno przy kremie, że można go użyć do deserów i oto pierwszy efekt. Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym, czyli orzech, orzechem pogania w towarzystwie pysznej czekolady. No rozpusta na całego. Idealne ciasteczka do kawy, normalnie jakby do niej stworzone. Mocny aromat orzechów, słodycz czekolady i kruchość ciastka.... mniam. Aż mi ślinka cieknie jak to Wam opisuję, mam jednak przewagę, że mogę po nie sięgnąć. Dobrze, przepraszam jestem okrutny.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 12 min.
Jak wykonać przepis na - Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Potrzebne składniki

  • 400 g mąki
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta solo
  • krem czekoladowo orzechowy do przełożenia

Sposób wykonania

  • Mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia łączymy i mieszamy. Dodajemy jajka i margarynę, siekamy i zagniatamy. Wkładamy zawinięte w folię na pół godziny do lodówki.
  • Rozwałkowujemy jeszcze zimne ciasto na grubość 5 mm. Wykrawamy ciastka stempelkami lub foremkami do ciastek. Ważne by wykrawać wzory parzyście tak by potem było jak je poskładać.
  • Pieczemy 10-12 min. w temperaturze 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Studzimy i smarujemy jedno ciastko kremem i przykrywamy drugim identycznym tworząc markizę.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze