Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym

2 min. czytania
0
0
Wspominałem niedawno przy kremie, że można go użyć do deserów i oto pierwszy efekt. Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym, czyli orzech, orzechem pogania w towarzystwie pysznej czekolady. No rozpusta na całego. Idealne ciasteczka do kawy, normalnie jakby do niej stworzone. Mocny aromat orzechów, słodycz czekolady i kruchość ciastka.... mniam. Aż mi ślinka cieknie jak to Wam opisuję, mam jednak przewagę, że mogę po nie sięgnąć. Dobrze, przepraszam jestem okrutny.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 12 min.
Przepis na:

Markizy orzechowe z kremem czekoladowo-orzechowym

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta solo
  • krem czekoladowo orzechowy do przełożenia

Sposób wykonania:

  • Mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia łączymy i mieszamy. Dodajemy jajka i margarynę, siekamy i zagniatamy. Wkładamy zawinięte w folię na pół godziny do lodówki.
  • Rozwałkowujemy jeszcze zimne ciasto na grubość 5 mm. Wykrawamy ciastka stempelkami lub foremkami do ciastek. Ważne by wykrawać wzory parzyście tak by potem było jak je poskładać.
  • Pieczemy 10-12 min. w temperaturze 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Studzimy i smarujemy jedno ciastko kremem i przykrywamy drugim identycznym tworząc markizę.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 18
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    19
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…