I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmietanowym z cebulką, natką pietruszki i koperkiem. Pychota! Byliście już na grzybach? Jak nie to koszyk w dłoń i do lasu. Wiem, że miejscami strasznie sucho, ale i tak coś znaleźć można. Jak nawet ja znalazłem to znak, że każdy może. Niestety ja zazwyczaj o grzyby to się potykałem, a ktoś szedł za mną i zbierał co nie widziałem - czyli wszystko. Przepis i zdjęcie dzisiaj gościnnie od Ani (aniarig) - zajrzyjcie do niej na instagram, po więcej inspiracji. Świetnie gotuje!
Wielkość porcji 2 osoby
Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y
Wersja do druku
Składniki:
- 200 g kurek
- 250 g makaronu
- 1 mała cebula
- 2 łyżki śmietany 12%
- masło klarowane do smażenia
- 1/4 pęczka koperku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym (sporo tego masła daję),
- Jak zaczyna się brązowić wrzucamy oczyszczone kurki i razem podsmażamy, aż odparuje woda z grzybów i jeszcze chwilę.
- Podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i połowę posiekanego koperku i dusimy razem ok. 15 min.
- Odstawiamy z ognia i jak trochę przestygnie, dodajemy 2 solidne łyżki posolonej śmietany, mieszamy i znowu chwilę dusimy.
- Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do sosu i mieszamy. Po wymieszaniu z makaronem posypujemy całość posiekaną natką pietruszki i koperkiem.