Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

5 min. czytania
0
0
I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmietanowym z cebulką, natką pietruszki i koperkiem. Pychota! Byliście już na grzybach? Jak nie to koszyk w dłoń i do lasu. Wiem, że miejscami strasznie sucho, ale i tak coś znaleźć można. Jak nawet ja znalazłem to znak, że każdy może. Niestety ja zazwyczaj o grzyby to się potykałem, a ktoś szedł za mną i zbierał co nie widziałem - czyli wszystko. Przepis i zdjęcie dzisiaj gościnnie od Ani (aniarig) - zajrzyjcie do niej na instagram, po więcej inspiracji. Świetnie gotuje!
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Makaron z kurkami w sosie śmietanowym
Składniki:
  • 200 g kurek
  • 250 g makaronu
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • masło klarowane do smażenia
  • 1/4 pęczka koperku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym (sporo tego masła daję),
  • Jak zaczyna się brązowić wrzucamy oczyszczone kurki i razem podsmażamy, aż odparuje woda z grzybów i jeszcze chwilę.
  • Podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i połowę posiekanego koperku i dusimy razem ok. 15 min.
  • Odstawiamy z ognia i jak trochę przestygnie, dodajemy 2 solidne łyżki posolonej śmietany, mieszamy i znowu chwilę dusimy.
  • Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do sosu i mieszamy. Po wymieszaniu z makaronem posypujemy całość posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z kurkami w sosie śmietanowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 30
  •  
  • 20
  •  
  •  
  •  
    50
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).