Potrzebne składniki
- 200 g kurek
- 250 g makaronu
- 1 mała cebula
- 2 łyżki śmietany 12%
- masło klarowane do smażenia
- 1/4 pęczka koperku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym (sporo tego masła daję),
- Jak zaczyna się brązowić wrzucamy oczyszczone kurki i razem podsmażamy, aż odparuje woda z grzybów i jeszcze chwilę.
- Podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i połowę posiekanego koperku i dusimy razem ok. 15 min.
- Odstawiamy z ognia i jak trochę przestygnie, dodajemy 2 solidne łyżki posolonej śmietany, mieszamy i znowu chwilę dusimy.
- Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do sosu i mieszamy. Po wymieszaniu z makaronem posypujemy całość posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z kurkami w sosie śmietanowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Już nie pamiętam kiedy jadłam kurki, bo u nas nie do dostania! I do tego jeszcze makaron – pysznie 🙂