Kosą po patelni Przepisy Grzyby Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

0

I znów grzybki... nie znudzą mi się w tym roku. Tym razem makaron z kurkami w sosie śmietanowym z cebulką, natką pietruszki i koperkiem. Pychota! Byliście już na grzybach? Jak nie to koszyk w dłoń i do lasu. Wiem, że miejscami strasznie sucho, ale i tak coś znaleźć można. Jak nawet ja znalazłem to znak, że każdy może. Niestety ja zazwyczaj o grzyby to się potykałem, a ktoś szedł za mną i zbierał co nie widziałem - czyli wszystko. Przepis i zdjęcie dzisiaj gościnnie od Ani (aniarig) - zajrzyjcie do niej na instagram, po więcej inspiracji. Świetnie gotuje!

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 250 g makaronu
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • masło klarowane do smażenia
  • 1/4 pęczka koperku
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki curry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym (sporo tego masła daję),
  3. Jak zaczyna się brązowić wrzucamy oczyszczone kurki i razem podsmażamy, aż odparuje woda z grzybów i jeszcze chwilę.
  4. Podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i połowę posiekanego koperku i dusimy razem ok. 15 min.
  5. Odstawiamy z ognia i jak trochę przestygnie, dodajemy 2 solidne łyżki posolonej śmietany, mieszamy i znowu chwilę dusimy.
  6. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do sosu i mieszamy. Po wymieszaniu z makaronem posypujemy całość posiekaną natką pietruszki i koperkiem.