Kosą po patelni Przepisy Drób Makaron z kurczakiem i pesto z bobu

Makaron z kurczakiem i pesto z bobu

3 min. czytania
0
0
Powiem szczerze, że nie jadłem nic lepszego od bardzo dawna. Makaron z kurczakiem i pesto z bobu oraz bazylią to mistrzostwo świata. Delikatne, świetnie skomponowane danie, kremowe wręcz i jednocześnie wyraziste w smaku. Bazylii trzeba dodać naprawdę dużo ja praktycznie użyłem całą doniczkę kupioną w markecie. Parmezan, trawa cytrynowa dodają charakteru. A bób jest do pesto idealny. Spróbujcie koniecznie to danie i pochwalcie się jakie macie wrażenia.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Makaron z kurczakiem i pesto z bobu

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 3 łyżki oliwy plus oliwa do smażenia
  • pół szklanki bobu
  • 1/3 szklanki wina białego półwytrawnego
  • duża garść świeżych liści bazylii
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • garść orzechów piniowych lub nerkowca
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Gotujemy bób w osolonej i posłodzonej wodzie. Cukier zapobiega stracie koloru a dodatkowo szybciej bób mięknie. Lekko studzimy i obieramy.
  • Gotujemy makaron w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu lub lekko al'dente.
  • W czasie gotowania makaronu podsmażamy pokrojonego drobno, kurczaka na oliwie z dodatkiem trawy cytrynowej. Solimy i pieprzymy.
  • Przygotowujemy pesto - wrzucamy do wysokiego naczynia bób, orzeszki, liście bazylii, 3 łyżki oliwy, wino i parmezan. Kilka listków bazylii, orzeszków i ziaren bobu odkładamy do dekoracji. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie blenderem, jeśli będzie za gęste dolewamy trochę wody z gotowania makaronu.
  • Odcedzamy makaron i mieszamy go z pesto. Nakładamy na talerz makaron, dodajemy na wierzch kurczaka i dekorujemy bazylią bobem i orzeszkami.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 29
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    30
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…