w , , ,

Makaron z kurczakiem i pesto z bobu



Powiem szczerze, że nie jadłem nic lepszego od bardzo dawna. Makaron z kurczakiem i pesto z bobu oraz bazylią to mistrzostwo świata. Delikatne, świetnie skomponowane danie, kremowe wręcz i jednocześnie wyraziste w smaku. Bazylii trzeba dodać naprawdę dużo ja praktycznie użyłem całą doniczkę kupioną w markecie. Parmezan, trawa cytrynowa dodają charakteru. A bób jest do pesto idealny. Spróbujcie koniecznie to danie i pochwalcie się jakie macie wrażenia.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Makaron z kurczakiem i pesto z bobu

Potrzebne składniki

  • 1 pierś kurczaka
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 3 łyżki oliwy plus oliwa do smażenia
  • pół szklanki bobu
  • 1/3 szklanki wina białego półwytrawnego
  • duża garść świeżych liści bazylii
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • garść orzechów piniowych lub nerkowca
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Gotujemy bób w osolonej i posłodzonej wodzie. Cukier zapobiega stracie koloru a dodatkowo szybciej bób mięknie. Lekko studzimy i obieramy.
  • Gotujemy makaron w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu lub lekko al'dente.
  • W czasie gotowania makaronu podsmażamy pokrojonego drobno, kurczaka na oliwie z dodatkiem trawy cytrynowej. Solimy i pieprzymy.
  • Przygotowujemy pesto - wrzucamy do wysokiego naczynia bób, orzeszki, liście bazylii, 3 łyżki oliwy, wino i parmezan. Kilka listków bazylii, orzeszków i ziaren bobu odkładamy do dekoracji. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie blenderem, jeśli będzie za gęste dolewamy trochę wody z gotowania makaronu.
  • Odcedzamy makaron i mieszamy go z pesto. Nakładamy na talerz makaron, dodajemy na wierzch kurczaka i dekorujemy bazylią bobem i orzeszkami.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Makaron z kurczakiem i pesto z bobu wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze