Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią

Kosą po patelni
Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią
Danie z cyklu żywienia zbiorowego. Obiadek przygotowany na nasze spotkanie blogowe w sumie by się posilić mocno by mózgi pracowały jak należy. Tym razem bez królików doświadczalnych bo już to kiedyś robiłem. Jak widać na obrazku wszyscy pałaszują mimo że jak kretyn rozrywałem opakowanie z chilli nad garnkiem i się sypnęło ciut za mocno 🙂 Twardzi byli nie miętcy i dali radę (trochę wybrałem ze środka łyżką).
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na – Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią

Potrzebne składniki

  • 8 papryk czerwonych
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego
  • 4 pomidory
  • 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Mięso kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Podsmażamy cebulę na patelni, wciskamy czosnek i dodajemy mięso. Obsmażamy co jakiś czas mieszając ok. 4-5 min.
  • Przekładamy zawartość patelni do dużego garnka, wsypujemy ziele i liście oraz paprykę słodką i chilli. Zalewamy szklanką wody i dusimy koło 20 min na wolnym ogniu.
  • Dokładamy pokrojoną w duże kawałki paprykę i wlewamy przecier pomidorowy.
  • Gotujemy całość do zmiękczenia mięsa.
  • Wrzucamy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kawałki cukinię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Gotujemy jeszcze kilka minut do miękkości cukinii.
  • Podajemy z ryżem lub pieczywem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Wcinali ze mną:
Kasia – http://czarnanazakrecie.pl
Daniel – http://helloffice.pl
Tatiana – http://www.minimili.pl
Klaudia – http://kolorowaryba.pl
Ania
Fajnie było dla Was gotować 🙂

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze