Potrzebne składniki
- 8 papryk czerwonych
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego
- 4 pomidory
- 3 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chilli
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Mięso kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Podsmażamy cebulę na patelni, wciskamy czosnek i dodajemy mięso. Obsmażamy co jakiś czas mieszając ok. 4-5 min.
- Przekładamy zawartość patelni do dużego garnka, wsypujemy ziele i liście oraz paprykę słodką i chilli. Zalewamy szklanką wody i dusimy koło 20 min na wolnym ogniu.
- Dokładamy pokrojoną w duże kawałki paprykę i wlewamy przecier pomidorowy.
- Gotujemy całość do zmiękczenia mięsa.
- Wrzucamy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kawałki cukinię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Gotujemy jeszcze kilka minut do miękkości cukinii.
- Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Wcinali ze mną:
Kasia – http://czarnanazakrecie.pl
Daniel – http://helloffice.pl
Tatiana – http://www.minimili.pl
Klaudia – http://kolorowaryba.pl
Ania
Fajnie było dla Was gotować 🙂