Kosą po patelni Przepisy Cukinia Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią

Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią

3 min. czytania
1
1
Danie z cyklu żywienia zbiorowego. Obiadek przygotowany na nasze spotkanie blogowe w sumie by się posilić mocno by mózgi pracowały jak należy. Tym razem bez królików doświadczalnych bo już to kiedyś robiłem. Jak widać na obrazku wszyscy pałaszują mimo że jak kretyn rozrywałem opakowanie z chilli nad garnkiem i się sypnęło ciut za mocno 🙂 Twardzi byli nie miętcy i dali radę (trochę wybrałem ze środka łyżką).
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Przepis na:

Leczo z mięsem wieprzowym i cukinią

Składniki:

  • 8 papryk czerwonych
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego
  • 4 pomidory
  • 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Mięso kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Podsmażamy cebulę na patelni, wciskamy czosnek i dodajemy mięso. Obsmażamy co jakiś czas mieszając ok. 4-5 min.
  • Przekładamy zawartość patelni do dużego garnka, wsypujemy ziele i liście oraz paprykę słodką i chilli. Zalewamy szklanką wody i dusimy koło 20 min na wolnym ogniu.
  • Dokładamy pokrojoną w duże kawałki paprykę i wlewamy przecier pomidorowy.
  • Gotujemy całość do zmiękczenia mięsa.
  • Wrzucamy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kawałki cukinię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Gotujemy jeszcze kilka minut do miękkości cukinii.
  • Podajemy z ryżem lub pieczywem.

Wcinali ze mną:
Kasia – http://czarnanazakrecie.pl
Daniel – http://helloffice.pl
Tatiana – http://www.minimili.pl
Klaudia – http://kolorowaryba.pl
Ania
Fajnie było dla Was gotować 🙂

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…