w , , ,

Lasagne z tortilli w stylu meksykańskim

Dość już mam przepisów na kryzysowe potrawy. Czas trochę w kuchni zaszaleć. Postanowiłem w nietypowy sposób wykorzystać tortillę. Leżały w domu 2 paczki w sumie 8 placków. Zwykłe, zawijane…? Eeee to by było za banalne. Zrobię z nich tort 🙂 No może coś prawie jak tort, poukładam w tortownicy, przełożę mięsem i sosem i zapiekę. Tylko tortilla nijak nie pasowała mi do stylu włoskiego. Meksyk sam się pchał do głowy. Chwila… puszka kukurydzy, papryka, pomidory, fasola czerwona i mamy wkładkę warzywną jak się patrzy. Ser, dużo sera. No to mamy komplet. Tak powstało danie niezwykle pożywne, smaczne i efektowne, bo wyglądało po zapieczeniu naprawdę nieziemsko. Wyszło aż 6 porcji! Warstwy wypełniły całą dużą tortownicę, więc było bardzo wysokie. Dodatkowo bardzo kolorowe danie. Spróbujcie koniecznie i nie musicie się bać, że tortille będą twarde. Są mięciutkie i przypominają w smaku i konsystencji makaron.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 6 osób
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Lasagne z tortilli
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 8 placków tortilli
  • 2 papryki (najlepiej w dwóch różnych kolorach)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka fasoli czerwonej
  • 500 g passaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego)
  • 2 pomidory
  • 200 g sera żółtego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do chilli con carne
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Jak zawsze zaczynam od krojenia, więc cebula w drobną kostkę, czosnek drobniutko, papryka mała kostka, pomidory małe kawałki. Ufff koniec najgorszego. A nie, jeszcze trzeba ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzałem olej wrzuciłem na niego cebule i lekko podsmażyłem do zeszklenia.
  • Dodałem mięso mielone i mieszałem rozdrabniając kawałki tak by było złożone z małych kawałeczków. Dodałem czosnek, przyprawę do chilli con carne i lekko posoliłem. Smażyłem około 5 min. stale mieszając.
  • Dodałem papryki, kukurydze fasolę, doprawiłem sola i pieprzem i papryką. Wymieszałem, smażyłem 2 minuty i dodałem pomidory i passatę. 3 łyżki pasaty na dnie butelki zostawiłem na później.
  • Całość przykryłem i dusiłem na średnim ogniu koło 5 min. aż papryka zmięknie.
  • Na dno tortownicy o wielkości naszych placków rozlałem 2 łyżki sosu z patelni. I położyłem pierwszy placek tortilli. Wyłożyłem na niego trochę zawartości patelni i rozprowadziłem tworząc warstwę. 4 placek posypałem dodatkowo połowa sera. I tak na przemian, mięso i warzywa i placek.
  • Pod ostatni placek wyłożyłem resztę z patelni i na nim rozprowadziłem łyżką resztę passaty zostawionej w butelce. Posypałem serem żółtym.
  • Wstawiłem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20-30 min. i czekałem aż ser zacznie się przyrumieniać. Gorące lądowało na talerzach.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Lasagne z tortilli wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
6 miesięcy temu

Rewelacja,zdjęcie pierwsza klasa,a zawartość talerza jeszcze lepsza 🙂