Lasagne z tortilli w stylu meksykańskim

7 min. czytania
1
0
Dość już mam przepisów na kryzysowe potrawy. Czas trochę w kuchni zaszaleć. Postanowiłem w nietypowy sposób wykorzystać tortillę. Leżały w domu 2 paczki w sumie 8 placków. Zwykłe, zawijane…? Eeee to by było za banalne. Zrobię z nich tort 🙂 No może coś prawie jak tort, poukładam w tortownicy, przełożę mięsem i sosem i zapiekę. Tylko tortilla nijak nie pasowała mi do stylu włoskiego. Meksyk sam się pchał do głowy. Chwila… puszka kukurydzy, papryka, pomidory, fasola czerwona i mamy wkładkę warzywną jak się patrzy. Ser, dużo sera. No to mamy komplet. Tak powstało danie niezwykle pożywne, smaczne i efektowne, bo wyglądało po zapieczeniu naprawdę nieziemsko. Wyszło aż 6 porcji! Warstwy wypełniły całą dużą tortownicę, więc było bardzo wysokie. Dodatkowo bardzo kolorowe danie. Spróbujcie koniecznie i nie musicie się bać, że tortille będą twarde. Są mięciutkie i przypominają w smaku i konsystencji makaron.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 6 osób
Jak wykonać przepis na – Lasagne z tortilli
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 8 placków tortilli
  • 2 papryki (najlepiej w dwóch różnych kolorach)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka fasoli czerwonej
  • 500 g passaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego)
  • 2 pomidory
  • 200 g sera żółtego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do chilli con carne
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Jak zawsze zaczynam od krojenia, więc cebula w drobną kostkę, czosnek drobniutko, papryka mała kostka, pomidory małe kawałki. Ufff koniec najgorszego. A nie, jeszcze trzeba ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzałem olej wrzuciłem na niego cebule i lekko podsmażyłem do zeszklenia.
  • Dodałem mięso mielone i mieszałem rozdrabniając kawałki tak by było złożone z małych kawałeczków. Dodałem czosnek, przyprawę do chilli con carne i lekko posoliłem. Smażyłem około 5 min. stale mieszając.
  • Dodałem papryki, kukurydze fasolę, doprawiłem sola i pieprzem i papryką. Wymieszałem, smażyłem 2 minuty i dodałem pomidory i passatę. 3 łyżki pasaty na dnie butelki zostawiłem na później.
  • Całość przykryłem i dusiłem na średnim ogniu koło 5 min. aż papryka zmięknie.
  • Na dno tortownicy o wielkości naszych placków rozlałem 2 łyżki sosu z patelni. I położyłem pierwszy placek tortilli. Wyłożyłem na niego trochę zawartości patelni i rozprowadziłem tworząc warstwę. 4 placek posypałem dodatkowo połowa sera. I tak na przemian, mięso i warzywa i placek.
  • Pod ostatni placek wyłożyłem resztę z patelni i na nim rozprowadziłem łyżką resztę passaty zostawionej w butelce. Posypałem serem żółtym.
  • Wstawiłem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20-30 min. i czekałem aż ser zacznie się przyrumieniać. Gorące lądowało na talerzach.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Lasagne z tortilli wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Rewelacja,zdjęcie pierwsza klasa,a zawartość talerza jeszcze lepsza 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

    Jak powiem Wam, że taka zapiekanka to idealny sposób na kurczaka z rosołu lub pieczonego, …
  • Tarta ze szparagami

    Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Tarta jest del…
  • Gyros drobiowy w chlebku pita

    Ani przygotowanie gyrosu drobiowego, ani chlebków pita nie należy to trudnych zadań. Nie j…