Potrzebne składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 8 placków tortilli
- 2 papryki (najlepiej w dwóch różnych kolorach)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała puszka fasoli czerwonej
- 500 g passaty pomidorowej (lub przecieru pomidorowego)
- 2 pomidory
- 200 g sera żółtego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy do chilli con carne
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Jak zawsze zaczynam od krojenia, więc cebula w drobną kostkę, czosnek drobniutko, papryka mała kostka, pomidory małe kawałki. Ufff koniec najgorszego. A nie, jeszcze trzeba ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzałem olej wrzuciłem na niego cebule i lekko podsmażyłem do zeszklenia.
- Dodałem mięso mielone i mieszałem rozdrabniając kawałki tak by było złożone z małych kawałeczków. Dodałem czosnek, przyprawę do chilli con carne i lekko posoliłem. Smażyłem około 5 min. stale mieszając.
- Dodałem papryki, kukurydze fasolę, doprawiłem sola i pieprzem i papryką. Wymieszałem, smażyłem 2 minuty i dodałem pomidory i passatę. 3 łyżki pasaty na dnie butelki zostawiłem na później.
- Całość przykryłem i dusiłem na średnim ogniu koło 5 min. aż papryka zmięknie.
- Na dno tortownicy o wielkości naszych placków rozlałem 2 łyżki sosu z patelni. I położyłem pierwszy placek tortilli. Wyłożyłem na niego trochę zawartości patelni i rozprowadziłem tworząc warstwę. 4 placek posypałem dodatkowo połowa sera. I tak na przemian, mięso i warzywa i placek.
- Pod ostatni placek wyłożyłem resztę z patelni i na nim rozprowadziłem łyżką resztę passaty zostawionej w butelce. Posypałem serem żółtym.
- Wstawiłem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20-30 min. i czekałem aż ser zacznie się przyrumieniać. Gorące lądowało na talerzach.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Lasagne z tortilli wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Rewelacja,zdjęcie pierwsza klasa,a zawartość talerza jeszcze lepsza 🙂