Lasagne wegetariańska z cukinią

6 min. czytania
0
0
Tym razem wariacja włoska, czyli lasagne wegetariańska z cukinią i papryką. Sporo ziół i sera, a wszystko w cudownie aromatycznym, sosie pomidorowym. Płaty makaronu spajają danie w całość. Możecie użyć z powodzeniem świeżych ziół do sosu, dodatkowo wzmocnią aromat i smak. Potrawę zrobiłem na zasadzie, mam produkty i trzeba z nich coś zrobić więc podobnie jak ostatnia wariacja chińska pewnie z kuchnią tym razem włoską, ma niewiele wspólnego i nie ma jakiegoś konkretnego przepisu, który mówiąc ładnie popsułem. Jednak efekt końcowy wyszedł pyszny i wieczorem przy ostatniej porcji, wręcz nastąpiło wyrywanie sobie kawałków z talerza. Piękny widok jak jedna osoba spóźniona na obiad je, a obok stoją dwie osoby z własnymi widelcami i wołają: daj trochę. Dobra też podjadałem. Dla takich chwil, warto gotować.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Lasagne wegetariańska z cukinią
Składniki:
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka płatów makaronu do lasagne ilość w zależności od naczynia
  • 2 papryki czerwone
  • 8-10 pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • oregano
  • papryka słodka i ostra
  • sól (pieprz)
  • mozzarella do posypania lub inny włoski ser
  • oliwa do smażenia
  • opcjonalnie 2 jajka i 1 małe opakowanie śmietany 18%
Sposób wykonania:
  • Cebulę kroimy drobno i smażymy do zeszklenia na oliwie dodając pokrojony drobno czosnek.
  • Pomidory parzymy i obieramy, kroimy na kawałki, dodajemy do cebuli i całość smażymy aż pomidory się rozpadną. Dodajemy koncentrat, bazylię, oregano, papryki słodką i ostrą, solimy i pieprzymy do smaku i dolewamy szklankę wody. Chwilę gotujemy tworząc sos. nie musi być bardzo gęsty, więc za mocno nie odparowujemy, a jak tak się stanie to dolewamy wody.
  • Cukinię kroimy na 0,5 cm plasterki i przesmażamy na patelni.
  • Paprykę kroimy w paseczki i również lekko przesmażamy.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym kolejno, sos, cukinię, paprykę, płaty makaronu i tak kolejno kilka razy, do wyczerpania składników.
  • Opcjonalnie jak ktoś mimo niejedzenia mięsa i tak używa jajek, można na wierzch wylać rozmącone ze śmietaną jajka i posypać obficie warstwą sera. Jak nie to dajemy na koniec warstwę sosu i sam ser.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 min. Ja pół czasu piekę przykryte, by sos nie odparował za szybko, a pół odkryte, by ser się lekko przyrumienił.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Lasagne wegetariańska z cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 19
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
    23
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).

  • Kotlety z kurczaka ze szparagami

    Super pomysł na wykorzystanie szparagów i przemycenie ich na talerz np. dzieci w dość przy…
  • Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

    Jak powiem Wam, że taka zapiekanka to idealny sposób na kurczaka z rosołu lub pieczonego, …
  • Tarta ze szparagami

    Niezwykle prosta tarta ze szparagami i serem pleśniowym na kruchym spodzie. Tarta jest del…