Kosą po patelni Przepisy Cukinia Lasagne wegetariańska z cukinią

Lasagne wegetariańska z cukinią

4 min. czytania
0
0
Tym razem wariacja włoska, czyli lasagne wegetariańska z cukinią i papryką. Sporo ziół i sera, a wszystko w cudownie aromatycznym, sosie pomidorowym. Płaty makaronu spajają danie w całość. Możecie użyć z powodzeniem świeżych ziół do sosu, dodatkowo wzmocnią aromat i smak. Potrawę zrobiłem na zasadzie, mam produkty i trzeba z nich coś zrobić więc podobnie jak ostatnia wariacja chińska pewnie z kuchnią tym razem włoską, ma niewiele wspólnego i nie ma jakiegoś konkretnego przepisu, który mówiąc ładnie popsułem. Jednak efekt końcowy wyszedł pyszny i wieczorem przy ostatniej porcji, wręcz nastąpiło wyrywanie sobie kawałków z talerza. Piękny widok jak jedna osoba spóźniona na obiad je, a obok stoją dwie osoby z własnymi widelcami i wołają: daj trochę. Dobra też podjadałem. Dla takich chwil, warto gotować.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Przepis na:

Lasagne wegetariańska z cukinią

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka płatów makaronu do lasagne ilość w zależności od naczynia
  • 2 papryki czerwone
  • 8-10 pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • oregano
  • papryka słodka i ostra
  • sól (pieprz)
  • mozzarella do posypania lub inny włoski ser
  • oliwa do smażenia
  • opcjonalnie 2 jajka i 1 małe opakowanie śmietany 18%

Sposób wykonania:

  • Cebulę kroimy drobno i smażymy do zeszklenia na oliwie dodając pokrojony drobno czosnek.
  • Pomidory parzymy i obieramy, kroimy na kawałki, dodajemy do cebuli i całość smażymy aż pomidory się rozpadną. Dodajemy koncentrat, bazylię, oregano, papryki słodką i ostrą, solimy i pieprzymy do smaku i dolewamy szklankę wody. Chwilę gotujemy tworząc sos. nie musi być bardzo gęsty, więc za mocno nie odparowujemy, a jak tak się stanie to dolewamy wody.
  • Cukinię kroimy na 0,5 cm plasterki i przesmażamy na patelni.
  • Paprykę kroimy w paseczki i również lekko przesmażamy.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym kolejno, sos, cukinię, paprykę, płaty makaronu i tak kolejno kilka razy, do wyczerpania składników.
  • Opcjonalnie jak ktoś mimo niejedzenia mięsa i tak używa jajek, można na wierzch wylać rozmącone ze śmietaną jajka i posypać obficie warstwą sera. Jak nie to dajemy na koniec warstwę sosu i sam ser.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 min. Ja pół czasu piekę przykryte, by sos nie odparował za szybko, a pół odkryte, by ser się lekko przyrumienił.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 19
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
    23
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.