Tym razem wariacja włoska, czyli lasagne wegetariańska z cukinią i papryką. Sporo ziół i sera, a wszystko w cudownie aromatycznym, sosie pomidorowym. Płaty makaronu spajają danie w całość. Możecie użyć z powodzeniem świeżych ziół do sosu, dodatkowo wzmocnią aromat i smak. Potrawę zrobiłem na zasadzie, mam produkty i trzeba z nich coś zrobić więc podobnie jak ostatnia wariacja chińska pewnie z kuchnią tym razem włoską, ma niewiele wspólnego i nie ma jakiegoś konkretnego przepisu, który mówiąc ładnie popsułem. Jednak efekt końcowy wyszedł pyszny i wieczorem przy ostatniej porcji, wręcz nastąpiło wyrywanie sobie kawałków z talerza. Piękny widok jak jedna osoba spóźniona na obiad je, a obok stoją dwie osoby z własnymi widelcami i wołają: daj trochę. Dobra też podjadałem. Dla takich chwil, warto gotować.
Jak wykonać przepis na - Lasagne wegetariańska z cukiniąPotrzebne składniki
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka płatów makaronu do lasagne ilość w zależności od naczynia
- 2 papryki czerwone
- 8-10 pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- bazylia
- oregano
- papryka słodka i ostra
- sól (pieprz)
- mozzarella do posypania lub inny włoski ser
- oliwa do smażenia
- opcjonalnie 2 jajka i 1 małe opakowanie śmietany 18%
Sposób wykonania
- Cebulę kroimy drobno i smażymy do zeszklenia na oliwie dodając pokrojony drobno czosnek.
- Pomidory parzymy i obieramy, kroimy na kawałki, dodajemy do cebuli i całość smażymy aż pomidory się rozpadną. Dodajemy koncentrat, bazylię, oregano, papryki słodką i ostrą, solimy i pieprzymy do smaku i dolewamy szklankę wody. Chwilę gotujemy tworząc sos. nie musi być bardzo gęsty, więc za mocno nie odparowujemy, a jak tak się stanie to dolewamy wody.
- Cukinię kroimy na 0,5 cm plasterki i przesmażamy na patelni.
- Paprykę kroimy w paseczki i również lekko przesmażamy.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym kolejno, sos, cukinię, paprykę, płaty makaronu i tak kolejno kilka razy, do wyczerpania składników.
- Opcjonalnie jak ktoś mimo niejedzenia mięsa i tak używa jajek, można na wierzch wylać rozmącone ze śmietaną jajka i posypać obficie warstwą sera. Jak nie to dajemy na koniec warstwę sosu i sam ser.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 min. Ja pół czasu piekę przykryte, by sos nie odparował za szybko, a pół odkryte, by ser się lekko przyrumienił.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Lasagne wegetariańska z cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: