w ,

Kruche ciastka owsiane z bakaliami



Pyszne, kruche ciastka owsiane z bakaliami, idealne do kawy czy herbaty. Delikatna nutka czekolady i wanilii wzbogaca smak. Ciastka się świetnie przechowują i są pyszne nawet kilka dni po upieczeniu. Bakalie możemy zastosować dowolne, ja wrzucam prócz orzechów rodzynki, żurawinę czy daktyle. Jest trochę zabawy z ich siekaniem ale to praktycznie jedyna czynność trudniejsza przy ich przygotowaniu. Proste i szybkie ciastka - polecam.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 35 min.
Jak wykonać przepis na - Kruche ciastka owsiane z bakaliami

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 15 g czekolady (1 pasek)
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka bakalii (najlepiej mieszanka)

Sposób wykonania

  • Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy olej, pokrojoną drobno czekoladę i aromat. Mieszamy wszystko do połączenia składników.
  • Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Dodajemy do masy i mieszając delikatnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Dodajemy do masy płatki owsiane i drobno pokrojone bakalie i mieszamy.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy niewielkie porcje ciasta łyżką zachowując odstępy między ciastkami. Rozpływają się więc można też je piec w foremkach.
  • Pieczemy 10-15 min w temperaturze 180 stopni.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kruche ciastka owsiane z bakaliami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Natalia

Od dawna szukałam ciastek idealnych, które będę mogła zrobić i jeść bez wyrzutów sumienia. Chyba w końcu znalazłam coś ciekawego 😉

zlapinska

smakowite 🙂