Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kotlety mielone z kurkami

Kotlety mielone z kurkami

5 minuty czytania
0
1,321

Kotlety mielone z kurkami z mizerią i ziemniaczkami - PYCHA. Podobno też są dobre w sosie śmietanowo - koperkowym. Kombinujcie sami. Przepis podesłała Dola prowadząca świetny blog podroznaksiezyc.pl, której serdecznie dziękuję za podzielenie się tym daniem. W bólach przebiegało namawianie Jej na ten czyn ale się udało... bo to że zwykłe takie. Dla mnie właśnie super i przy najbliższej okazji wypróbuję. Mielone mogę jeść więc przepis w sam raz dla mnie.

Kotlety mielone z kurkami

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g kurek
  • pół dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • słodka papryka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej i smalec do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Kurki obieramy i gotujemy przez 10 minut w nieosolonej wodzie
  2. Po ostygnięciu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy wraz z drobno posiekaną cebulą na smalcu.
  3. Lekko studzimy i dodajemy do przyprawionego mięsa z wyciśniętym czosnkiem i dokładnie wyrabiamy masę.
  4. Formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej lekko spłaszczając.
  5. Smażymy z obu stron na oleju aż się zarumienią.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…