Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kotlety mielone z kurkami

Kotlety mielone z kurkami

0

Kotlety mielone z kurkami z mizerią i ziemniaczkami - PYCHA. Podobno też są dobre w sosie śmietanowo - koperkowym. Kombinujcie sami. Przepis podesłała Dola prowadząca świetny blog podroznaksiezyc.pl, której serdecznie dziękuję za podzielenie się tym daniem. W bólach przebiegało namawianie Jej na ten czyn ale się udało... bo to że zwykłe takie. Dla mnie właśnie super i przy najbliższej okazji wypróbuję. Mielone mogę jeść więc przepis w sam raz dla mnie.

Kotlety mielone z kurkami

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 200 g kurek
  • pół dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • słodka papryka
  • bułka tarta do obtaczania
  • olej i smalec do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Kurki obieramy i gotujemy przez 10 minut w nieosolonej wodzie
  2. Po ostygnięciu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy wraz z drobno posiekaną cebulą na smalcu.
  3. Lekko studzimy i dodajemy do przyprawionego mięsa z wyciśniętym czosnkiem i dokładnie wyrabiamy masę.
  4. Formujemy kulki i obtaczamy w bułce tartej lekko spłaszczając.
  5. Smażymy z obu stron na oleju aż się zarumienią.
  • Uszka wigilijne smażone

    Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…
  • Flaczki z pieczarek

    Flaczki z pieczarek, rozgrzewająca zupa

    Grzybowa a'la flaki czyli flaczki z pieczarek. Ani to grzybowa, ani flaki - ale pyszna zup…
  • Łazanki z kapustą i grzybami

    Łazanki z kapustą i grzybami

    Grudzień nadszedł więc czas na przepisy świąteczne. Łazanki z kapustą i grzybami w wersji …