Potrzebne składniki
Na kotlety
- 700 g mięsa mielonego (ja używam wołowo-wieprzowe)
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 2 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Farsz
- 100 g sera żółtego
- 100 g czerwonej papryki
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 jajko ugotowane na twardo
Dodatkowo
- 2 łyżki oleju do posmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób wykonania
- Mięso wkładam do miski,. cebulę i ziemniaka ścieram na tarce na średnich oczkach. Ziemniak odciskam z nadmiaru płynu i dokładam z cebulą do mięsa. Dokładam również kaszę mannę, jajko, przyprawy, sól, pieprz i mleko. Wszystko dokładnie mieszam i chwilę wyrabiam rękami.
- Tworzę 6 kulek i spłaszczam każdą z nich w dłoniach. Wkładam do środka po kawałku gotowanego jajka, papryki, ogórka i sera żółtego i formuję kotlety zlepiając tak, by składniki ze środka nie wystawały.
- Układam kotlety w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Lekko posmarowałem olejem, za pomocą pędzelka, również kotlety, Ale nie przesadzajcie z jego ilością, to nie ma w tym oleju pływać.
- Włożyłem naczynie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekałem bez przykrycia przez 30 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety mielone faszerowane wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Proste ale bardzo smaczne i zdrowe:)