Potrzebne składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka kopiasta siekanej natki pietruszki
- 4 kawałki sera żółtego 5x5x (0,5 cm)
- 1 cebula czerwona
- sól (pieprz)
- bułka tarta i mąka krupczatka do panierowania
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Bułkę tarta zalewamy mlekiem i odstawiamy, aż nasiąknie.
- Dodajemy jajko, sól, pieprz, posiekaną natkę i mięso i wyrabiamy na gładką masę.
- Tworzymy na ręku placki z mięsa, wsadzamy do środka kawałek sera i oblepiamy dokładnie mięsem tworząc spłaszczony kotlet,
- Panierujemy kotlety w mące wymieszanej z bułką i wstawiamy na 30 minut do lodówki,
- Smażymy na tłuszczu do złotego koloru z obu stron. Cebulę układamy na brzegach patelni i smażymy obracając razem z kotletami.
- Wyłączamy ogień, przykrywamy i zostawiamy na patelni w cieple na 10 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kotlety mielone faszerowane serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Mielonych faszerowanych serem jeszcze nigdy nie robiłam 😀 Ciekawy pomysł 😉