Kosą po patelni Przepisy Grzyby Kotlet schabowy w sosie pieczarkowym

Kotlet schabowy w sosie pieczarkowym

4 minuty czytania

Tak naprawdę pod przepisem na kotlet schabowy w sosie pieczarkowym, kryje się przepis na sos śmietanowo-pieczarkowy. Wstawianie samego sosu by było słabe, więc zrobię rzecz jeszcze słabszą i wstawię przepis na odgrzewane kotlety. Co mi tam i tak pewnie często zastanawiacie się co zrobić z kotletami z wczoraj. Odgrzane już nie są tak wspaniałe, a robiąc prosty sos mamy coś pysznego. Coś z niczego i banalnie proste, a jednak to już osobne danie.

Kotlet schabowy w sosie pieczarkowym

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe panierowane
  • 300 g pieczarek
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki ketchupu ostrego
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól czosnkowa, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Smażymy je na maśle.
  2. Dodajemy posoloną śmietanę wymieszana z ziołami prowansalskimi i ketchupem.
  3. Pieprzymy i solimy do smaku i smażymy mieszając koło 3 minut.
  4. Podgrzane kotlety polewamy sosem pieczarkowym i gotowe.